Sanayi üretimi Mart'ta yüzde 1.4 arttı

Sanayi üretimi Mart'ta takvim etkisinden arındırılmış veriye göre %1.4, arındırılmamışa göre %0.2 arttı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre Mart'ta mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretimi bir önceki aya göre yüzde 0.9 azalırken, takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretimi birönceki yılın aynı ayına göre yüzde 1.4 arttı.

TÜİK verilerinden Reuters'ın yaptığı hesaplamaya göre Mart'ta arındırılmamış sanayi üretimi bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 0.2 arttı. Reuters anketine göre arındırılmamış sanayi üretimi artışının yüzde 1.5 seviyesinde olması bekleniyordu.

Garanti Yatırım Stratejisti Tufan Cömert, "Beklentilerin altında kalan veri sonrasında TCMB'nin faiz indirimlerine devam edeceği algılaması güçlenecektir" dedi.

TÜİK verilerine göre bir önceki yılın aynı ayına göre madencilik ve taşocakçılığı sektörü endeksi yüzde 2.6 azalırken, imalat sanayi sektörü endeksi yüzde 2.5 arttı, elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme üretimi ve dağıtımı sektörü endeksinde ise yüzde 4 azalış yaşandı.

Verilere göre bir önceki aya göre madencilik ve taşocakçılığı sektörü endeksi yüzde 1 artarken, imalat sanayi sektörü endeksi yüzde 1.4 azaldı.Elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme üretimi ve dağıtımı sektörü endeksi ise yüzde 1.9 arttı.