Sanayi üretimi ocak ayında yüzde 7.3 arttı

Ocak ayında yüzde 4.5 - 5 aralığında artış öngörülen sanayi üretimi yüzde 7.3 artış kaydetti

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretimi ocakta yıllık bazda yüzde 7.3 artış gösterdi. Piyasada beklenti yüzde 4.5 - 5 aralığında değişiyordu. Mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretimi ocakta bir önceki aya göre ise yüzde 1.1 artarken, takvim etkisinden arındırılmamış üretimde artış yüzde 7.2 oldu.

Bankacıların yaptığı hesaplamaya göre yüzde 7.3'lük artışın yüzde 3.56'lık bölümü ara malı imalatından yüzde 1.22'si sermaye malı imalatından, yüzde 1.91'i dayanıksız tüketim malı imalatından, yüzde 0.44'ü enerji imalatından ve yüzde 0.13'ü dayanıklı tüketim malı imalatından geldi.

 

88.png


Öte yandan bankacılar, şubat ayında devreye giren tedbirlerin etkilerini daha az yaşamak isteyen tüketicilerin öne çekilmiş taleplerinin de ocak ayı sanayi üretimi ve bu dönemdeki diğer makro verilerine de yansıdığını belirtiyorlar. Şubat ayından itibaren ise bu etkinin terse dönmesi bekleniyor.

Ekonomi yönetimi tüketici kredilerindeki hızlı büyümeyi azaltmak ve cari açık üzerinde olumsuz etki eden tüketim harcamalarının kısılmasını sağlamak amacıyla tedbirler almıştı. BDDK, geçen sene konut, taşıt ve tüketici kredilerine ilişkin sınırlamalarda düzenleme yaptı.

"Ara malı ve sermaye malı imalatındaki artış şaşırtıcı"

Garanti Yatırım Başekonomisti Gizem Öztok Altınsaç, "Özellikle yatırımlar için çok önemli bir gösterge olan ara malı ve sermaye malı imalatında yüzde 9'lar civarında görülen yıllık artış oldukça şaşırtıcı. Dayanıklı tüketim malı imalatında ise yavaşlamanın devam ettiğini görüyoruz. Sanayi üretim verisinin son 1 yıllık vadede oldukça dalgalanma gösterdiği de göz önünde bulundurulmalı" dedi ve ekledi:

"Büyüme göstergesi olan önemli veriler oldukça karışık geliyor. Özellikle, bu son gelen sanayi üretim verisi, beklentilerin oldukça üzerinde. Kredilerde yavaşlama var, sermaye girişinde yavaşlama sürüyor, tüketim de belirgin şekilde yavaşlıyorken, sanayi üretimi gibi önemli bir büyüme göstergesinin bu denli yüksek gelmesi şaşırtıcı."

Elektrik, gazda yüzde 1.9 düşüş

TÜİK verilerine göre mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretiminde bir önceki aya göre madencilik ve taşocakçılığı sektörü endeksi yüzde 3.9 ve imalat sanayi sektörü endeksi yüzde 1.3 artarken elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme üretimi ve dağıtımı sektörü endeksi yüzde 1.9 azaldı.

Takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretimi verileri ise bir önceki yılın aynı ayına göre madencilik ve taşocakçılığı sektörü endeksi yüzde 9.4, imalat sanayi sektörü endeksi yüzde 7.8 ve elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme üretimi ve dağıtımı sektörü endeksi ise yüzde 3.5 artış gösterdi.

Mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış ana sanayi grupları sınıflamasına göre, ocak ayında bir önceki aya göre en yüksek artış ise yüzde 3.4 ile ara malı imalatında gerçekleşti.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir