Sanayiciden 'yüksek ücret' uyarısı

TİSK Başkanı Eyüboğlu, "Sanayide ücretlerin verimliliğe kıyasla iki kat hızlı artışı istihdamı frenliyor. İş gücü maliyeti-verimlilik ilişkisinin kurulamaması istihdam, ihracat ve yatırımları olumsuz etkiliyor" dedi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) Yönetim Kurulu Başkanı Yağız Eyüboğlu, sanayide ücretlerin verimliliğe kıyasla iki kat hızlı artışının istihdamı frenlediğini belirtti. Eyüboğlu, yazılı açıklamasında, bu yılın ikinci çeyreğinde verimliliğin yüzde 4,4, reel iş gücünün maliyetinin de yüzde 8,8 arttığını anımsattı. 

İş gücü maliyetindeki yıllık nominal artış hızının yüzde 15,3'e çıktığını ifade eden Eyüboğlu, işverenlerin ve sanayicilerin, istihdamı da olumsuz etkileyen bu yapı nedeniyle, işletmeler üzerindeki yükün hafifletilmesini istediklerini bildirdi. 

İmalat sanayii istihdamının 2012'den beri yıllık artış hızının düzenli biçimde azaldığına işaret eden Eyüboğlu, şunları kaydetti: 

"Sanayide ücretlerin verimliliğe kıyasla iki kat hızlı artışı istihdamı frenliyor. İş gücü maliyeti-verimlilik ilişkisinin kurulamaması istihdam, ihracat ve yatırımları olumsuz etkiliyor. Bu olumsuz etkilerin giderilmesi için, ücret dışı işgücü maliyetinin, özellikle işletmeler üzerindeki Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) prim yükünün hafifletilip, Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü (OECD) ortalamasına indirilmesi ve ücret artışlarında verimliliğin dikkate alınması gerekiyor. 

'Ücret-verimlilik oranındaki çarpıklık temel neden'

TÜİK'in açıkladığı 2015 yılının ikinci çeyreğine ait imalat sanayii üretim ve istihdam verileri kullanılarak yapılan hesaplamalara göre nisan, mayıs, haziran aylarını kapsayan dönemde bir önceki yılın aynı dönemine kıyasla üretim yüzde 4,9, istihdam yüzde 0,5 yükseldi." 

Eyüboğlu, bu yılın ikinci çeyreğinde verimliliğin (işçi başına üretim) yüzde 4,4; buna karşılık reel (enflasyondan arındırılmış) iş gücü maliyetinin yüzde 8,8 arttığını belirterek, "Ücret-verimlilik ilişkisinin 2012 başlarından beri bu denli çarpık oluşu, istihdam artışının gitgide azalıp sıfıra yaklaşmasının temel nedeni olarak görülüyor" değerlendirmesinde bulundu. 

Son üç yılda verimliliğin yüzde 3, reel iş gücü maliyetinin de yüzde 22 yükseldiğine dikkati çeken Eyüboğlu, şu bilgileri verdi: 

"2012 yılının ikinci çeyreğinden 2015'in aynı dönemine uzanan son 3 yılda da reel iş gücü maliyeti, verimliliğe kıyasla yaklaşık 7 kat hızlı arttı. Reel iş gücü maliyeti yüzde 22,1 yükselirken, verimlilik artışı yüzde 3,2'de kaldı. Üretim yüzde 11,2, istihdam yüzde 7,9 yükseldi. İş gücü maliyeti ile verimliliğin birlikte değerlendirilmesini sağlayan ve bir birimlik üretimde iş gücü maliyetinin rekabet gücüne etkisini yansıtan "birim iş gücü maliyeti" endeksi ise aynı dönemde 96,4'ten 114,2'ye yükselerek yüzde 18,5 arttı."