Sanayide cirolar yükseldi

Sanayi Ciro Endeksİ, haziran ayında geçen yılın aynı ayına göre yüzde 6,4 artış kaydetti

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

ANKARA - Sanayi Ciro Endeksi, haziran ayında geçen yılın aynı ayına göre yüzde 6,4 arttı.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Haziran 2013 Sanayi Ciro Endeksi'ni açıkladı.

Buna göre, Sanayi Ciro Endeksi, haziran ayında geçen yılın aynı ayına göre yüzde 6,4 arttı. Sanayinin alt sektörleri incelendiğinde, haziran ayında, geçen yılın aynı ayına göre, madencilik ve taşocakçılığı endeksi yüzde 3 azaldı, imalat sanayi endeksi ise yüzde 6,7 arttı.

Ana sanayi grupları sınıflamasına göre, haziran ayında en fazla artışı sermaye malı imalatı, en fazla düşüşü ise dayanıklı tüketim malı imalatı gösterdi.

İmalat sanayi alt sektörlerinin haziran ayında geçen yılın  aynı ayına göre yüzde değişim oranları incelendiğinde, en yüksek artış oranının yüzde 22,1 ile bilgisayarların, elektronik ve optik ürünlerin imalatında gerçekleştiği görüldü. Bunu yüzde 20,4 ile motorlu kara taşıtı, treyler (römork) ve yarı treyler (yarı römork) imalatı takip etti.

İmalat sanayi alt sektörlerinin 2013 yılı haziran ayında 2012 yılı aynı ayına göre yüzde değişim oranları incelendiğinde, en fazla düşüş oranının yüzde 41,1 ile makine ve ekipmanların kurulumu ve onarımında gerçekleştiği görüldü. Bunu yüzde 23,0 ile diğer imalatlar izledi.

Sanayi Ciro Endeksi 2013 yılı 2. çeyrek verilerine göre, sanayide toplam ciro geçen yılın aynı çeyreğine göre yüzde 5,5 arttı.

Sanayinin alt sektörleri (2010=100 temel yıllı) incelendiğinde, 2013 yılı ikinci çeyreğinde geçen yılın aynı çeyreğine göre madencilik ve taşocakçılığı sektörü endeksi yüzde 0,8, imalat sanayi sektörü endeksi ise yüzde 5,6 artış kaydetti.