Şans oyunlarından 2,3 milyarlık hasılat

Devlet, geçen yıl şans oyunlarından 2,3 milyar TL hasılat elde etti. Bu tutarın 581 milyon lirası kamuya aktarıldı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Maliye Bakanı Naci Ağbal, CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer'in soru önergesine verdiği yanıtta, geçen yıl Milli Piyango İdaresince düzenlenen şans oyunlarından 2 milyar 312 milyon 247 bin 873 TL hasılat elde edildiğini açıkladı.

Bakan Ağbal, 581 milyon 397 bin 120 liranın da kamuya aktarıldığını bildirdi.

Kamu kesintisi sürecek mi?

CHP Niğde Milletvekili ve KİT Komisyonu Üyesi Ömer Fethi Gürer, Maliye Bakanı Naci Ağbal tarafından yanıtlanması istemiyle TBMM Başkanlığına, şans oyunları ve at yarışlarından elde edilen hasılatlarla ilgili soru önergesi sundu. Ömer Fethi Gürer önergesinde, "680 Sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile şans oyunları ve at yarışlarına ilişkin lisans hakları, topluca 1 Ocak 2018 tarihinden itibaren Türkiye Varlık Fonu'na devredilecektir. Lisans haklarının Varlık Fonu'na devir işlemi yapıldıktan sonra da at yarışları ve şans oyunlarının hasılatından ilgili kamu kurumlarına fon ve pay adı altında kesinti yapılmaya devam edilecek midir?

Piyango, iddia, spor toto, maç bahisleri, at yarışları, sayısal loto, on numara, hemen kazan vb. şans oyunlarından elde edilen hasılatların belirli bir oranı Savunma Sanayi Destekleme Fonu, Türkiye'yi Tanıtma Fonu, Olimpiyat Oyunları Hazırlık ve Düzenleme Kurulu, Yükseköğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu ve Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu bütçesine aktarılmaktadır. Hasılatlarından elde edilen kesintilerden vergiler hariç 2016 yılında fon ve pay adı altında kesinti yapılarak kamuya aktarılan miktar ne kadardır? 2016 yılı içinde şans oyunları ve at yarışlarından ne kadar hasılat elde edilmiştir" şeklindeki soruların yanıtlanmasını istedi.

Kamu kesintileri sürecek

Ağbal ise 680 sayılı Olağanüstü Hal Kapsamında Bazı Düzenlemeler Yapılması Hakkında Kanun Hükmünde Kararnamenin 82 nci maddesi ile Milli Piyango İdaresine ait şans oyunlarının lisansının, 49 yıl süreyle Türkiye Varlık Fonuna verildiğini açıkladı.

Söz konusu düzenleme uyarınca İdarenin, lisansın Türkiye Varlık Fonu taralından üçüncü kişilere devredilmesine kadar, lisansa konu şans oyunlarını düzenlemeye ve 14.3.2007 tarihli ve 5602 sayılı Şans Oyunları Hasılatından Alınan Vergi, Fon ve Payların Düzenlenmesi Hakkında Kanun hükümleri çerçevesinde kamu paylarını Genel Bütçeye aktarmaya devam edeceğini bildirdi.

Kamuya 581 milyar lira

Maliye Bakanı Naci Ağbal, "Milli Piyango İdaresince düzenlenen şans oyunlarından 2016 yılında 2.312.246.873 TL hasılat elde edilmiş olup, 581.397.120 TL kamu payı aktarılmıştır" dedi.