Satınalma Müdürleri Endeksi 7 ayın zirvesinde

Sanayi ve hizmet sektörlerini içeren SAMEKS Toplu Endeksi mayıs ayında 54,83 değeri ile son 7 ayın en yüksek değerine ulaştı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği'nin (MÜSİAD) Satınalma Müdürleri Endeksi (SAMEKS) mayıs ayında 0,22 puan artarak ulaştığı 54,83 değeri ile son 7 ayın zirvesine çıktı. 

MÜSİAD tarafından hazırlanan SAMEKS'in mayıs ayı sonuçları açıklandı. Buna göre, bu artışta, Sanayi sektöründeki artış belirleyici olurken, Hizmet sektöründeki kısmi yavaşlama, Toplu Endeks'in artış hızını sınırladı. Böylelikle sanayi ve hizmet sektörlerini içeren SAMEKS Toplu Endeksi mayıs ayında 54,83 değeri ile son 7 ayın en yüksek değerine ulaştı. 

Üretim alt endeksi son 17 aydaki en yüksek değerine ulaştı

Sanayi endeksi, mayıs ayında 2,68 puan artarak 58,65 değerine ulaştı. Sanayi sektöründe tüm alt endekslerdeki yükselişlerle beraber, girdi alımlarında ve istihdamdaki belirgin artışlar, sanayi endeksindeki artışın en önemli nedenlerini oluşturdu. Üretim alt endeksi, ocak ayından sonra başlayan yükselme trendini sürdürerek, nisan ayına göre, 1,40 puan artışla 61,34 değerine yükseldi. Bu değer ile üretim alt endeksi son 17 aydaki en yüksek değerine ulaştı. Yeni siparişler, mayıs ayında da artış eğilimini sürdürdü. Diğer taraftan üretimdeki hızlı artış nedeniyle, gerekli olan girdilerin tedariklerinde bir gecikme olduğu görülmektedir. Stoklar alt endeksi 1,98 puan yükselse de 50 baz puanın altında kaldı. 

Hizmet işletmelerinin nabzının tutulduğu SAMEKS Hizmetler Endeksi ise mayıs ayında 0,79 puan azalarak 53,27 değerine geriledi. Buna rağmen 53,27 değeri, baz puanın ve uzun vadeli anket ortalaması olan 52,2'nin üzerinde kaldı. Endeksin alt bileşenlerine bakıldığında, istihdamda 1,51, stoklarda 1,07 ve tedarikçilerin teslim süresinde 1,05 puanlık artış gözlenirken, iş hacminde 2,71 ve satın alımda 1,91 puanlık azalış dikkati çekti. Bununla beraber, stoklar, tedarikçilerin teslim süresi ve istihdamdaki artışlar, hizmet sektörü işletmelerinin ekonomik faaliyetlerindeki olumlu seyrin mayıs ayında da devam ettiğini gösterdi. 

SAMEKS'in mayıs ayı sonuçlarına ilişkin yorumu

"Sanayi endeksinde gözlenen artışa, tüm alt endeksler destek vermiş olmasıyla beraber, satın alım (7,81 puan) ve istihdamda (5,20 puan) gözlenen artışlar özellikle dikkat çekicidir. Bu iki alt endeksteki artış, üretimin önümüzdeki ayda da devam edeceği yönündeki beklentileri kuvvetlendirmektedir. Hizmet endeksi, 50 baz puanın üzerinde gelerek her ne kadar ekonomik canlılığa işaret etse de yaşanan kısmi düşüşte iş hacmi (2,71 puan) ve satım alım (1,91 puan) alt endekslerindeki azalma etkili olmuştur. Bu düşüş, son dönemde Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) tarafından tüketici kredileri ve kredi kartlarındaki büyümenin sınırlandırılmasına yönelik düzenlemelerin etkisinin sektörde hissedildiği şeklinde değerlendirilebilir." 

Bu konularda ilginizi çekebilir