Savunma sanayii ihracatta hedef büyüttü

SSİ Başkanı Latif Aral Aliş "Amacımız ihracatta Türkiye olarak (ABD, Rusya, Almanya, Fransa, İngiltere) bu 5 oyuncunun ardından 6. sıraya yükselmek" dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME





İSTANBUL - Savunma ve Havacılık Sanayi İhracatçıları Birliği (SSİ) Başkanı Latif Aral Aliş, artık taklit eden geri mühendislik devrinin bittiğini, uluslararası alanda rekabet edebilmek için kendi teknolojilerini yaratmaya başladıklarını belirtti.

Aliş, ihracatta Türkiye olarak ABD, Rusya, Almanya, Fransa cd İngiltere'nin ardından 6. sıraya yükselmeyi hedeflediklerini de kaydetti.
Yapılan açıklamaya göre, SSİ Başkanı Latif Aral Aliş, İstanbul'da düzenlediği basın toplantısında hükümetin doğru politikaları sonucu sektörün büyük bir atağa kalktığını dile getirdi. Aliş, bu dönemde kamunun yanı sıra özel sektörün de gayreti ile savunma sanayinin şaha kalktığını vurguladı.

Türkiye'nin özgün ve yüksek teknoloji içeren üretime geçtiğini, bunda da en önemli faktörün beyin göçünün tersine dönmesi olduğunu anlatan Aliş, "Artık taklit eden geri mühendislik devri bitti. Uluslararası alanda rekabet edebilmek için kendi teknolojimizi yaratmaya başladık" dedi.
Türkiye'nin en genç ve en hızlı büyüyen ihracatçı birliği olduklarına dikkati çeken Aliş, şunları kaydetti:
"Savunma ve Havacılık Sanayi, kara, hava, deniz araçlarının artık insansız ve kesin sonuç alan, etkili olanları makbul, bunların teçhizatı, elektronik harp sistemleri, destek sistemleri, lojistik hizmetleri, Ar-Ge, yazılım, mühendislik, imalat hizmetleri gibi pek çok alt faaliyet alanını kapsıyor.
Savunma sanayii, ülke güvenliği nedeniyle de stratejik bir sektör. Biz sektörün ihracat yanını temsil ediyoruz. Türkiye için Savunma ve Havacılık Sanayi gelecek vaat eden, sürekli gelişim gösteren önemli bir sektör. Ve bu alanda şimdi Türkiye olarak 'Savunmadan Atağa' geçiyoruz. Sadece ithal eden değil, ihraç eden, ihracat odaklı üretim yapan bir sektöre sahip olmak zorundayız."
İhracat odaklı olmak kavramının önemine işaret eden Aliş, ihracatın uluslararası rekabet ortamında kaliteyi beraberinde getirdiğini ve Türkiye'yi özgün projeler geliştirmeye yönlendirdiğini anlattı.
Bu yılın Ocak–Ağustos arası döneminde geçen yılın aynı dönemine göre sektörel ihracatın yüzde 70 artışla 832 milyon dolara çıktığına, yıl sonunda da 1,5 milyar doları yakalayacaklarına dikkati çeken Aliş, "Bu rakam eskiden hayaldi, şimdi gerçek oldu. İhracat potansiyelimiz çok çok daha yüksek" dedi.

"En çok ihracatı ABD'ye yapıyoruz"

Aliş, sektörün bu yıl en fazla ihracat yaptığı ülkenin yüzde 39,2'lik oranla ABD olduğunu, bu ülkeye uçak ve helikopter malzemeleri başta olmak üzere, elektronik harp silahlarına kadar pek çok ürün ihraç edildiğini bildirdi.
İkinci en fazla ihracat yapılan ülkenin yüzde 9,2 payla Suudi Arabistan olduğunu, bu ülkeyi Birleşik Arap Emirlikleri, Bahreyn, Irak, İtalya, İspanya, Fransa, Almanya ve Ruanda'nın takip ettiğini dile getiren Aliş, şu bilgileri aktardı:
"Bazı ülkelere de mal değil hizmet ihraç ediliyor. Örneğin Malezya'nın insansız deniz aracı projesini Türkiye geliştiriyor. Şimdi hedef bu ivmeyi daha yukarılara çıkararak Orta Asya, Uzak Doğu ve Afrika'ya açılmak. Kara ve hava araçlarında belirli bir noktaya gelindi.
Şimdi deniz araçlarında da tercih edilen ülke olmak hedefleniyor. İhracat yapmayan KOBİ kalmayacak. SSİ, Uzak Doğu ve Güney Doğu Asya ülkelerine yönelik başlatılan 'Turquality Projesi' ile markalaşmayı ve sektördeki KOBİ'leri ön plana çıkarmayı planlıyor. SSİ, Türkiye Savunma ve Havacılık Sanayi Stratejik İletişim ve Pazarlama Planı'nı oluşturmak için de çalışmalar yapıyor."

"Sektörde ihracat yapmayan KOBİ kalmamalı"

Savunma ve Havacılık Sanayinin envanterini çıkarma projesini başlattıklarını anlatan Aliş, sektörde faaliyet gösteren KOBİ'lerin önemine değinerek, "Potansiyel müşteriler kimler, hedef ülkelerin savunma ihtiyaçları nedir, ihracat önceliğimiz neler olacak, gibi sorulara yanıt arayarak birçok konuda hem pazarın hem sektörün haritasını çıkarıyoruz. Böylece var olan KOBİ'lerimizin sayısını binli rakamlara ulaştıracağız ve tek başlarına hareket eden bu alt yüklenici vasıflı KOBİ'lere önderlik ederek organize bir şekilde ihracata yönlendireceğiz, ihracat yapmayan KOBİ kalmamalı" yorumunu yaptı.
Dünya genelinde savunma ve güvenlik harcamalarının 1 trilyon 738 milyar dolarlık büyüklüğe ulaştığını vurgulayan Aliş, dünya sektör ihracatında ise ABD, Rusya, Almanya, Fransa, İngiltere'nin toplam yüzde 76 paya sahip olduğunu belirtti. Geri kalan yüzde 24'lük dilimin Türkiye'nin de içinde yer aldığı ülkeler arasında bölüşüldüğünü kaydeden Aliş, "Amacımız ihracatta Türkiye olarak bu 5 oyuncunun ardından 6. sıraya yükselmek" dedi.

Bu konularda ilginizi çekebilir