Savunma sanayisi ürünleri yazıcıdan çıkacak

Savunma sanayisinde, ihtiyaçları daha hızlı ve düşük maliyetlerle karşılayacak 3 boyutlu metal yazıcı teknolojisi kullanılacak.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Savunma sanayisinin ihtiyaçlarını daha hızlı ve düşük maliyetlerle karşılayacak 3 boyutlu metal yazıcılarla denizaltı pervanesi, uçak ve uçaksavar parçası, her türlü silahın ekipmanı yerli olarak üretilebilecek. 

Üretimde ve savunma alanında dışa bağımlılığı büyük ölçüde ortadan kaldıracağı belirtilen, boyut sınırlaması olmadan üretim yapabilen 3 boyutlu metal yazıcı teknolojisi Türkiye'de kullanıma sunuldu.

Savunma sanayisi firmalarının dikkatini çeken 3 boyutlu metal yazıcılarla denizaltı pervanesi, uçak ve uçaksavar parçası, her türlü silahın ekipmanının da aralarında bulunduğu teknolojik ürünler yerli olarak üretilebilecek.

Üretimde maliyetleri neredeyse yarı yarıya düşüren 3 boyutlu metal yazıcı teknolojisiyle, onarım yapılabilecek, her türlü arızalı ve aşınmış parça yerinde tamir edilebilecek.

Şimdiye kadar sadece iki ülkede kullanılan özel bir lazer teknolojisi (DMT) ile dünya üzerindeki her türlü metalin tozundan, metal parça üretimi yapan 3 boyutlu yazıcı, endüstriyel üretimde büyük farklılık yaratıyor. CNC tezgahlarla ve klasik yöntemlerle üretilmesi mümkün olmayan şekillerde metal parçaları, yekpare olarak imal eden INSSTEK 3 boyutlu metal yazıcı, özellikle kalıplarda maliyeti ve üretim süresini ise ciddi oranda azaltıyor.

Otomotiv, beyaz eşya ve tıp alanında da kullanılan 3 boyutlu metal yazıcı, üniversitelerin de ilgisini çekiyor. Hem vakıf hem de devlet üniversitelerinden araştırmacılar ve Ar-Ge projeleri yürüten akademisyenler, cihazı görmek ve incelemelerde bulunmak için Ankara'ya geliyor.

Bilimsel çalışmalarda da kullanılabilecek 3 boyutlu teknolojinin patenti ise Kore'nin elinde bulunuyor.

İstenilen metal tozu kullanılabiliyor

3Drm Evre Teknoloji Sanayi ve Ticaret AŞ Üst Yöneticisi Burhan Gögce, AA muhabirine yaptığı açıklamada, metal yazıcı teknolojisi sayesinde, karmaşık ve özel yapıdaki parçaların, metal tozlarının yüksek güçlü lazerle işlenmesiyle zaman ve maliyet faktörleri en aza indirgenerek kolayca üretilebildiğini söyledi. Gögce, bu teknolojinin otomotiv, tıp, havacılık, savunma ve kalıp imalatı endüstrilerinde yaygın şekilde kullanıldığını kaydetti.

Savunma sanayisi test ediyor

Burhan Gögce, savunma sanayisinden çeşitli parçaların üretimine ilişkin talepler aldıklarını, üretimini gerçekleştirdikleri parçaların kurumlar tarafından yürütülen testlerinin sürdürüldüğünü belirtti.

Gögce, söz konusu teknolojinin kullanım alanı ve sağlayacağı olanaklara ilişkin şu değerlendirmelerde bulundu:

"Örneğin yazıcının gemide kullanılması halinde stok tutma ihtiyacı ortadan kalkacak ve arızalanan parçalar gemide üretilebilecek. Operasyonlarda tetik kırılması, silah parçalarının kırılması, bozulması gibi durumlarda ihtiyaç duyulan parçalar yerinde temin edilebilecek. Savunma sanayisinde bu teknolojiyi çok daha etkin kullanmak mümkün. Bu cihazla, yedek parça ihtiyacından kaynaklanan sorunlar kısa sürede ve ekonomik olarak, hiç kimseye bağımlı kalmaksızın çözülebilir. 

Klasik yöntemle hayal bile edilemeyecek içeriden soğutma kanallı kalıplar, her katmanı farklı metal ve alaşımlardan oluşan bütünleşik parçalar, karmaşık yüzeylerin tamiri, yüzey modifikasyonu, yenileme ve özel kaplama gibi çözümler bu teknolojiyle mümkün hale geliyor. Önümüzdeki dönemde sanayide 3 boyutlu yazıcıların önemi daha da artacak. Bu fırsatı kaçırmamamız gerekiyor. Ülkemiz ne yazık ki bu alanda henüz istenen seviyenin uzağında bulunuyor. Ancak gösterilen ilgiden de memnunuz. Amacımız Türkiye'nin bu teknolojide hızla yol alması. Geride kalırsak bunun yıkıcı etkilerinden kurtulmak mümkün olmayabilir."

Türkiye'de geliştirilmesinin önü açık 

Koreli yetkililerin, teknolojik transferi, bilgi aktarımı konularına da sıcak baktığını dile getiren Gögce, cihazların Türkiye'de geliştirilmesine yönelik müşterek çalışma yürütebilecekleri ifade etti. 

Gögce, bu teknolojiyi Türkiye'ye getirmekle yetinmek istemediklerini vurgulayarak, "İlerleyen süreçte savunma sanayisinde çığır açacak bu yazıcıları Türkiye'de üretmeyi amaçlıyoruz" diye konuştu.