Şeker Piliç'in, ilk Avrupa ihracatı gerçekleşti

Şirket, Avrupa'da dağıtım ağı bulunan Türkiye'm firması ile anlaşma sağlayarak Avrupa pazarına girdi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 

İSTANBUL - Şeker Piliç'in, Avrupa'ya ilk ihracatını gerçekleştirdiği bildirildi.

Şeker Piliç'ten yapılan yazılı açıklamada, şirketin, başta Almanya olmak üzere tüm Avrupa'da dağıtım ağı bulunan Türkiye'm firması ile anlaşma sağlayarak Avrupa pazarına girdiği kaydedildi.

Şeker Piliç Genel Müdürü Cavit Ayvaz, AB Komisyonu Sağlık ve Tüketici Genel Müdürlüğü DG-SANCO'nun işlenmiş kanatlı eti ihracatı için Türkiye'de yerleşik 7 üreticiye geçen aylarda izin verdiğini hatırlatarak, AB'ye işlenmiş kanatlı et ürünleri ihracatının resmi anlamda 29 Mart'ta başladığını, ancak söz konusu tarihten bu yana görüşmeler devam ettiği için eylül ayında ilk ihracatların gerçekleştirildiğini bildirdi.

AB'ye ihracat hedeflerinin ilk yıl için 2 milyon euro olduğunu, birinci yılın sonunda 2 milyon euroluk hedefe ulaşmayı, daha sonraki yıllarda da bu rakamı sürekli artırmayı hedeflediklerini belirten Ayvaz, ayda 4 TIR ile ihracat yapmayı planladıklarını ifade etti.

Cavit Ayvaz, AB ülkelerine şu anda sadece işlenmiş ürün ihraç edebildiklerini, pişmiş ürünlerle birlikte çiğ piliç eti ürünlerini de Avrupa pazarına sunmayı amaçladıklarını kaydetti.

AB'ye ihracatta şu anda işlenmiş piliç etinin öne çıkması nedeniyle, Şeker Piliç olarak bu konuda ciddi bir yatırım yaptıklarını dile getiren Ayvaz, günlük üretim kapasitesinin yeni yatırımlarla toplam 60 ton artmasını sağlayacak üretim hattının 2010 başına kadar faaliyete alınması yönündeki çalışmaların devam ettiğini bildirdi.

Avrupa pazarının daha çok Brezilya, Tayland ve ABD'de faaliyet gösteren firmaların kontrolü altında olduğuna işaret eden Ayvaz, yasal sınırlamalar nedeniyle 2009 yılına kadar Türk firmalarının bu pazarda yer bulamadığını hatırlattı.

Verilen bilgiye göre, Şeker Piliç 2008 yılında Irak, Çin, Tacikistan ve Arnavutluk gibi ülkelere toplam 2,3 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirdi. Bu yılın ilk 6 ayında 4,5 milyon dolar ihracat yapan Şeker Piliç, AB ihracatının başlamasıyla birlikte yıl sonunda 7 milyon dolarlık ihracat rakamına ulaşmayı planlıyor. Şeker Piliç'in 2010 yılı ihracat hedefi ise 10 milyon dolar seviyesinde bulunuyor.