Şekerleme sektörü gümrükte 'DİR'eniyor

Şekerleme sektörü Dahili İşlem Rejimi’ne (DİR) getirilen denetimlerden dertli. Zekeriya Mete, uygulama devam ederse sektörün dış pazarda faaliyet gösteremeyeceğini belirtti

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Türk şekerleme sektörü bugünlerde Dahili İşlem Rejimi’ne (DİR) getirilen sıkı denetimlerden dertli.. Gümrük kapılarında DİR kapsamında yapılan denetimlerin sektör ihracatını zora soktuğu belirtiliyor. Uygulamada konteynerdaki ürünlerin indirilip örnekler alındığı, ancak fabrikalarda özenle yüklenen ürünlerin bu esnada tahrip olduğu, ambalajlarının bozulduğu ifade ediliyor. İstanbul Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Zekeriya Mete'ye göre yanlış uygulamaların devam etmesi halinde şekerleme sektörünün dış pazarlarda ihracat yapamaz hale gelecek.

Türkiye’nin neredeyse tüm gümrük kapılarında Dahilde İşleme Rejimi (DİR) kapsamında denetimlerin gerçekleştirildiğini belirten Zekeriya Mete, “Gümrük kapısında uygulanan tam tespit kararının firmalara konteyner başı zararı yaklaşık 1500 TL. Uygulamada konteynerdaki ürünler indiriliyor örnekler alınıyor ve tekrar yükleme yapılıyor. Fabrikalarda özenle yüklenen ürünler; burada tahrip oluyor, ambalajlar bozuluyor ve eksik yükleme yapılabiliyor. Bu uygulama yüzünden Türk firmalar müşterilerine karşı zor durumda kalıyor. Uygulama devam ederse şuan da bile rekabet etmekte zorlandığımız tüm pazarlarda yok oluruz” dedi.

"DİR'le 2023 hedefi zor"

DİR gibi zorlaştırıcı uygulamalarla 2023 hedefinin yarısına bile ulaşılamayacağını vurgulayan Zekeriya Mete, “Gümrük kapısında alınan örneklerin incelenmesiyle İstanbul’daki laboratuar ile Mersin’deki laboratuar arasında değer farklılıkları çıkabiliyor. Sadece bu yüzden koskoca sektörler töhmet altında bırakılmamalı. Bu uygulama yüzünden mallarımızı gemilere geç yükledik ihracatımız gecikti. Burada bir yanlış yapan varsa bunu bulmak kolluk güçlerinin görevi. Herkese işkence edilmemeli” diye konuştu.

Türkiye’nin 2023 hedefi kapsamında şekerli mamuller sektörünün kendine düşen ihracat rakamının iki katını gerçekleştirdiğini aktaran Mete, “Yüzde 20 büyüme gösteren sektörün böyle bir uygulamayla neden sekteye uğratıldığını anlayamıyoruz. Uygulama başlatılırken Ekonomi Bakanlığı ve Şeker Kurumu’nun haberi olmadığını öğrendik. Ekonomiye bu kadar katma değer sağlayan sektörün önüne zorlaştırıcı uygulamaların koyulması çok büyük sorun” dedi.

"Hileli ürün yapan firmarmışız gibi muamele görüyoruz"

DİR uygulamasıyla zor durumda kaldıklarını belirten Gesaş A.Ş. Dış Ticaret Müdürü Abdullah Kara ise “Gümrükte kırmızı alarma alınan ürünlerimizde yapılan inceleme sonucu üründe şeker çıkmadığı iddiasıyla C şeker evrakımızın iptal edileceği kararı çıktı. Sektördeki herkesin bildiği üzere teknik bir nedenden dolay bitmiş üründe moleküller parçalandığı için şekerin asıl oranı gözükmez.  Bu karara itiraz etmek için gerekli işlemlere başladık. Konya’da yaklaşık 120 şirket denetim altına alındı. Denetimlerden asla bir çekincemiz yok ancak yolsuzluk ya da hileli ürün yapan firmalarmışız gibi muamele görmek bizi çok rahatsız ediyor” dedi.