SETA Vakfının “2013’te Türkiye” raporu açıklandı

SETA Vakfının "2013'te Türkiye" raporunda, dış ticaretin, küresel ekonomide rekabetin en belirleyici unsurlarından birisi olduğu belirtildi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

SAKARYA - Siyaset Ekonomi ve Toplum Araştırmaları Vakfınca (SETA) yayımlanan “2013’te Türkiye" raporunda dış ticaretin küresel ekonomide rekabetin en belirleyici unsurlarından biri olduğu belirtildi.

Çözüm sürecinden Gezi olaylarına, Suriye’deki iç savaştan Mısır’daki darbeye, iç ve dış politika, hukuk ve insan hakları, eğitim ve ekonomi alanlarındaki gelişmelerin analiz edildiği raporda,  dış ticaretin Türkiye'nin küresel ekonomi rekabetine 2002 yılından itibaren dahil olduğu kaydedildi.

Türkiye'nin dış ticaret hacmini 2008 yılı küresel ekonomik krizine kadar sürekli artırdığına işaret edilen raporda, şu bilgilere yer verildi:

"Gelişmekte olan ülkelerin küresel ekonomik kriz sonrası istikrarlı makro ekonomik göstergeleri, dış şokların etkisinin minimize edilmesini sağlamıştır. Türkiye’nin de bu süreçte en büyük ticaret pazarı Avrupa Birliği (AB) ülkelerine ihracatı düşmüş, fakat Ortadoğu ve Kuzey Afrika ülkelerine yönelik pazar genişlemesiyle krizden ihracatını yükselterek çıkmıştır. Türkiye’nin de içinde bulunduğu gelişmekte olan ülkelerin dünya üretimindeki payı artarken, gelişmiş ülkelerin ekonomik büyüme hızları düşmüş, küresel ekonomide de yeni aktörler ortaya çıkmıştır."

Raporda, 2010 yılında Türkiye'nin en önemli ticaret ortağı Avrupa ül­kelerinin halen toparlanamaması ve 2011'de mali krize girmeleri nedeniyle dış ticaretin azaldığı, bu yüzden Türkiye ekonomisinde büyümenin yavaşladığı vurgulandı.

Türkiye'nin başta Ortadoğu ve Kuzey Afrika ülkeleri olmak üzere yeni pazarlardan pay alarak ihracatını sürekli artırdığına, 2012 yılında cari açığın gayrisafi yurt içi hasıladaki (GSYH)  payının hedefle­nen düzeye indirildiğine, sağlıklı ekonomik bü­yümenin gerçekleştirildiği ifade edilen raporda, şunlar bildirildi:

"Ortadoğu'daki gerilimli ortamın sürmesi nedeniyle 2013'ün 9 aylık döneminde bölgeye gerçekleştirilen ihracatın önceki dönemlere göre, toplamdaki payı yüzde 19,6 azaldı. Avrupa ülkelerinin az da olsa toparlanma sürecine girmesi, Türkiye’nin ihracatındaki payının 2012'de yüzde 38,6'dan 2013'te yüzde 41,4’e yükselmesini sağladı."