Seyahat süresi 10 dakika kısalacak, 175 milyon TL tasarruf sağlanacak

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Seydişehir- Bozkır Devlet Yolu’nun temelini attı. Bakan Uraloğlu, “Yolumuz tamamlandığında seyahat süresini 41 dakikadan 31 dakikaya indireceğiz, yıllık yaklaşık 175 milyon lira tasarruf edeceğiz” dedi.

Seyahat süresi 10 dakika kısalacak, 175 milyon TL tasarruf sağlanacak

Ulaştırma ve Altyapı Ba­kanı Abdulkadir Uraloğ­lu, Konya il programı kap­samında Seydişehir-Bozkır Dev­let Yolu’nun temelini attı. Bakan Uraloğlu, temel atma töreninde yaptığı açıklamada toplam 46,5 kilometre uzunluğunda proje­lendirdikleri yolun 16 kilometre­sini daha önce bitümlü sıcak ka­rışım (BSK) kaplamalı yol olarak tamamlayarak trafiğe açtıklarını hatırlattı. Uraloğlu, “Şimdi ise ka­lan 30,5 kilometrelik kesim ile yo­lun tamamını BSK kaplamalı ola­rak bitirecek yapım çalışmalarını başlatıyoruz. Bu kesimin 3,9 kilo­metresini bölünmüş yol, 26,6 ki­lometresi ise tek yol standardın­da inşa edeceğiz. Çalışmalarımızı 2028 yılı içerisinde tamamlamayı hedefliyoruz” diye konuştu.

Ticaret merkezlerine ulaşım hızlanacak

Seydişehir-Bozkır Devlet Yo­lu’nun standardını yükselterek, bölgenin turizm, tarım, sanayi ve ticaret merkezlerine ulaşımı da­ha hızlı, konforlu ve güvenli ha­le getireceklerini belirten Bakan Uraloğlu, “Yolumuz tamamlan­dığında seyahat süresini 41 da­kikadan 31 dakikaya indirece­ğiz. Zamandan 128,8 milyon lira, akaryakıttan 45,9 milyon lira ol­mak üzere yıllık yaklaşık 175 mil­yon lira tasarruf edeceğiz. Ayrı­ca, karbon emisyonunu 2 bin 840 ton azaltarak çevremizin ve doğa­mızın korunmasına katkı sağla­yacağız. BSK’lı yolumuz, ilçeleri­mizin sosyo-ekonomik gelişimini destekleyecek, turizm ve ticaret faaliyetlerini daha da canlandıra­caktır” diye konuştu. İç Anadolu ile Akdeniz arasında stratejik bir geçiş noktası olan Konya’nın; ge­lişmiş tarım, hayvancılık, sanayi faaliyetleriyle birlikte yeraltı zen­ginlikleriyle de ülke ekonomisi­ne büyük katkılar sunduğunu di­le getiren Uraloğlu, “Konya’nın hızla gelişen sosyo-ekonomik ya­pısına bağlı olarak artan şehir içi ve şehirler arası ulaşım ihtiyacı­nı karşılayacak ulaşım yatırımla­rı büyük önem taşıyor. Bu nokta­da Ulaştırma ve Altyapı Bakan­lığı olarak 2002 yılından bu yana Konya’nın ulaşım ve iletişim alt­yapısına 151 milyar liranın üstün­de yatırım gerçekleştirdik” dedi.

“4 raylı sistem hattı kazandıracağız”

Uraloğlu daha sonra Stad­yum-Şehir Hastanesi Hattı 2. Etabının temelini attı. Bakanlık olarak Konya’ya 58,1 kilometre uzunluğunda 4 raylı sistem hattı kazandırmayı planladıklarını bil­diren Bakan Uraloğlu, açıklama­sında şu ifadelere yer verdi:

“Selçuk Üniversitesi-Alaaddin Hattı ile mevcut tramvay hattının 4’lü tren dizi kapasitesini esas ala­rak Hafif Raylı sisteme dönüştü­rüp, tam otomatik sinyalizasyon sistemini esas alacağız. Şehrin ba­tısında bulunan Necmettin Erba­kan Üniversitesi’ni de Konya’nın her noktasından raylı sistemlere ulaşacak şekilde tramvay karak­terinde inşa edeceğiz. şu anda Bü­yükşehir Belediyemiz ve Bakanlı­ğımızca yapımları devam eden ve planlanan hatlarla birlikte Kon­ya’nın kent içi raylı sistem ağını; 27,7 kilometreden alıp 134 kilo­metreye yükseltmiş olacağız. Bu da İstanbul’dan sonra en yüksek hat olacak. Hem temelini attığı­mız hem de devam ettiğimiz pro­jelerimiz yerel yönetimlerle mer­kezi hükümetin uyum içinde ça­lıştığının en güzel örnekleridir.”

“23 yılda 176 milyar dolarlık yatırım gerçekleştirdik”

Abdülkadir Uraloğlu, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın “yol medeniyettir” vizyonuyla, 2002’de bölünmüş yol seferberliğini başlattıklarına dikkati çekti. Uraloğlu, şöyle konuştu:

“Son 23 yılda ülkemizin dört bir yanında kara yolu ağımızı güçlendirmek ve vatandaşlarımızın hayatını kolaylaştırmak için 176 milyar doların üstünde yatırım gerçekleştirdik. 2002’de 6 bin 101 kilometre uzunluğundaki bölünmüş yol ağımızı 29 bin 771 kilometreye çıkardık. Sadece 6 il birbirine bölünmüş yolla bağlıyken bugün 77 ilimizi, güvenli ve konforlu yollarla birbirine kavuşturduk. Ülkemizi doğu-batı yönünde kateden 8 bin 524 kilometrelik 5 ana kara yolu aksımızın yüzde 92’sini bitirdik. Ülkemizin kuzey-güney yönündeki 12 bin 146 kilometrelik 18 ana aksını da yaklaşık yüzde 90 oranında tamamladık. Doğu-batı, kuzey-güney demeden ülkemizi baştan başa yüksek standartlı yol ağıyla donattık.”