Seyfettin Gürsel: 2018 için en büyük risk zayıf büyüme

BETAM Direktörü Seyfettin Gürsel, 2018'in düşük büyümeli bir yıl olacağını, bunun da işsizliğin tekrar artışa geçmesine neden olacağını söyledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Bahçeşehir Üniversitesi Ekonomik ve Toplumsal Araştırmalar Merkezi (BETAM) Direktörü Profesör Doktor Seyfettin Gürsel, 2018'de Türkiye ekonomisinin önündeki en büyük riskin "düşük büyüme ihtimali" olacağını söyleyerek, ekonominin yeterince istihdam yaratamaz duruma gelme olasılığının önemine dikkat çekti ancak yine de geçmişteki gibi kriz beklemediğini söyledi.

"Azalan satın alma gücü büyümeyi baskılayacak"

Gürsel 2017'de yüzde 6'nın üzerinde olması beklenen büyümenin gelecek yıl da bu seviyelerde gelmesinin zor olduğunu ve 2018'de büyümenin yüzde 4'ün altında kalma ihtimalinin arttığını ifade etti.

Gürsel, 2018'de mali disiplin nedeniyle bu yıl verilen teşviklerin sürdürülmeyecek olması, döviz kuru şoku, yüksek enflasyonun satın alma gücünü azaltmasıyla özel tüketimin azalacak olmasının büyüme üzerinde baskı yaratacağını söyledi.

"İşsizlik yeniden artışa geçebilir"

2018'in düşük büyümeli bir yıl olacağını, bu senaryo gerçekleşmeye başlarsa işsizliğin de yeniden artışa geçeceğini söyleyen Gürsel, 2016'daki gibi yüzde 3-4 arası büyümenin işsizlik piyasası açısından çok yetersiz olduğunu söyleyerek, "Büyüme böyle bir düzeye indiğinde ekonomi yeterince istihdam yaratamıyor ve işsizlik hızla artmaya başlıyor. Böyle bir senaryo artık mümkün hale geldi" dedi.

"Kriz beklemiyorum"

Ekonomi çevrelerinde "bir krize doğru gidiliyor mu" şeklinde söylemlerin başladığını, kendisinin ise bir kriz beklemediğini söyleyen Gürsel, "Kriz olması için ciddi bir şok lazım, bu şok çok yanlış bir iktisat politikasından kaynaklanabilir ki bunu beklemiyorum. İkinci bir ihtimal de bir siyasi şok. Bir de Suriye'de büyük bir şok beklemiyorum çünkü Rusya ve İran ile anlaştı Türkiye" dedi.