SGK, hizmet başı uygulamasına geçti
Acar, basın toplantısında sağlık hizmetlerindeki paket fiyat uygulamasına ilişkin soruları yanıtladı
ANKARA - Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Başkan Vekili Fatih Acar, Danıştay kararıyla sağlık hizmetlerindeki paket fiyat uygulamasının önemli ölçüde yürütmesinin durdurulduğunu anımsatarak, kurum olarak, 4 Eylül'den itibaren hizmet başı uygulamasına geçtiklerini bildirdi.
Acar, SGK'da düzenlediği basın toplantısında, sağlık hizmetlerindeki paket fiyat uygulamasına ilişkin sorular üzerine, bu konuda paket fiyat ve hizmet başı olmak üzere iki uygulamaları bulunduğunu söyledi. Danıştay kararıyla paket fiyat uygulamasının önemli ölçüde yürütmesinin durdurulduğunu hatırlatan Acar, "Kurum olarak, 4 Eylül'den itibaren hizmet başı uygulamasına geçiyoruz. İlgili duyuruları dün akşam itibariyle internet ortamından yapmış durumdayız" diye konuştu.
Acar, özel sağlık hizmet sunucularının hastalardan belirlenen fiyatların yüzde 30'u kadar fark ücreti almasına ilişkin sınırın yükseltilmesi taleplerinin hatırlatılması üzerine, "özellikle otelcilik, istisnai hizmetler ve bir takım cerrahi işlemlere yönelik bir esnekliğe, açılıma gidebileceklerini" belirtti. Bazı cerrahi işlemlerin fiyatlarının güncellenebileceğini dile getiren Acar, "Otelcilik ve istisnai hizmetlerle ilgili olarak yüzde 30'un üzerine çıkılabilir mi?" sorusuna, "Evet" yanıtını verdi.
Fatih Acar, daha önce de açıklandığı gibi yüzde 30'luk sınırın telafisi anlamında bir fiyat artışının ise söz konusu olmadığını kaydetti.
"En önemli reformlarından biri"
Acar, Türkiye için son derece önemli ve "son 50 yılın en önemli reformlarından biri" olarak nitelendirdiği "Sosyal Güvenlik Reformu"nun, 1 Ekimde birçok önemli hükmüyle yürürlüğe gireceğini söyledi.
Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu'nun Resmi Gazete'de yayımlanmasının ardından kurum olarak çok yoğun bir çalışma yürüttüklerini anlatan Acar, bu çerçevede 23 yönetmelikle ilgili çalışmanın tamamlandığını ve bunların 4'ünün yayımlandığını ifade etti. Acar, 4 yönetmelik ve 26 tebliğle ilgili çalışmanın ise devam ettiğini, bunların da 1 Ekim'e yetiştirileceğini kaydetti. Acar, prim alacaklarının yeniden yapılandırılması konusundaki ilk uygulamaya 1 milyon 164 bin 611 kişinin başvurduğunu ve toplam 21 milyar 286 milyon 51 bin 805 YTL'nin yapılandırıldığını anımsattı. Özellikle tarım kesiminden gelen talepler üzerine gidilen süre uzatımında ise 79 bin 554 kişinin başvuruda bulunduğunu belirten Acar, toplam 1 milyar 588 milyon 234 bin 524 YTL'lik alacağın yapılandırıldığını söyledi. Genel toplamda ise prim alacaklarının yeniden yapılandırılması için 1 milyon 262 bin 133 kişinin başvurduğunu, 22 milyar 933 milyon 592 bin 930 YTL'lik alacağın yapılandırıldığını kaydeden Acar, tahsil edilecek toplam tutarın 14 milyar 207 milyon 223 bin 923 YTL, tahsil edilen tutarın ise 4 milyar 274 milyon 350 bin 873 YTL olduğunu belirtti. Acar, son yapılandırma yasasında tanınan sürenin 8 Eylülde sona ereceğini anımsatarak, "Yeniden yapılandırmada 4 günlük süre kaldı. Borcu bulunan işverenlerin, sigortalıların bu süre içinde başvurarak borçların ödemeleri çok önemli. Artık böyle bir yapılandırma düşünmüyoruz. Kurum alacaklarında cari ay takibine geçeceğiz" dedi.
Kayıt dışı ile mücadele konusundaki çalışmalar hakkında da bilgi veren Acar, ücretlerin bankalar aracılığıyla ödenmesine ilişkin yönetmelik taslağının hazırlandığını ve çalışmayı gelecek ay sonlandırmayı planladıklarını söyledi. Acar, Türkiye genelinde 50 ve üzerinde işçi çalıştıranlara bu yıldan, 30 ve üzerinde işçi çalıştıranlara gelecek yıldan, 10 ve daha fazla işçi çalıştıranlara ise 2010 yılından itibaren ücretleri banka aracılığıyla ödemeleri zorunluğu getirildiğini anımsattı.
"Yılda en az 3 denetim"
Acar, 2007 ve 2008'in ilk 7 ayı kıyaslandığında toplam sağlık giderlerinin yüzde 24,9, üniversite ve özel hastanelerin ise yüzde 68,7 oranında arttığına dikkati çekerek, sağlık hizmetlerindeki olumlu gelişmelere karşın, yolsuzluk ve suiistimallerin önlenmesinin son derece önemli olduğunu vurguladı. Suiistimallerin önlenmesi bakımından, elektronik Sağlık Uygulama Tebliği çalışmalarının, Rehberlik ve Teftiş Başkanlığı bünyesinde yürütülen denetimlerin devam ettiğini anlatan Acar, şöyle konuştu:
"İlk defa önümüzdeki dönemlerde, 1-2 hafta içerisinde uygulamaya koyacağımız yeni bir uygulamayla 16 ildeki sağlık merkez müdürlüğümüzde özel denetim birimleri oluşturmak suretiyle, bütün özel sağlık hizmeti sunucularının yılda en az 3 kez denetimden geçirileceği bir planlı denetim programını kurum olarak hayata geçireceğiz.
Bütün sağlık hizmeti sunucuları mutlaka SGK'nın denetimi altında olacaklar. Ne kadar sağlık harcaması yapılmış, 2-3 yıldan bu yana sağlık harcamalarının artan grafiği nedir, aylık seyirleri nedir, bunlar kurum tarafından önümüzdeki süreçte mutlaka izlenecek."