”Sıcak para daha az gelecek”

TİM Başkanı Büyükekşi, artık bütün ülkelerdeki gibi Türkiye'de de daha az yabancı sermaye yatırımı olacağını belirtti

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 

GAZİANTEP - Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, bundan sonraki süreçte, bütün ülkelerdeki gibi Türkiye'de de daha az yabancı sermaye yatırımı olacağını, sıcak paranın daha az geleceğini söyledi.

Büyükekşi, Gaziantep Genç İşadamları Derneğinin düzenlediği, "Küresel Kriz ve İhracat Sektöründe Tehditler, Fırsatlar" konulu toplantıya katılmak için geldiği Gaziantep'te, Sanayi Odasını ziyaret etti, gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Büyükekşi, zor bir dönemde göreve geldiklerini, geçen yıl ihracatın rekor üzerine rekor kırdığını ancak, önemli kararların, zor zamanlarda alındığını ifade etti. Amaçlarının, ihracatçının satışlarda faaliyet karını artırabilmek olduğunu, bundan önceki dönemlerde, yüksek faiz, düşük kur politikası nedeniyle ihracatçıların öz kaynaklarını yitirdiğini ve kar edemediğini dile getiren Büyükekşi, şöyle konuştu:

"Bundan sonraki süreçte, bütün ülkelerdeki gibi Türkiye'de de daha az yabancı sermaye yatırımı olacak, sıcak para daha az gelecek. Türkiye'nin bundan sonraki çıkış yolu mutlaka üretim, ihracat ve turizm, buradaki döviz gelirleri dışında Türkiye'ye çok büyük bir döviz akışı olacağını düşünmüyoruz. Bundan sonraki hedefimiz özellikle ihracatçının kar etmesini sağlayacak projelere imza atmak."

Büyükekşi, geçmişteki uygulamalarla tüm dünyanın büyük bir kriz yaşadığını, kendilerinin buna, "sanal alemde para kazanma krizi" dediklerini belirtti. Büyükekşi, bundan sonra üretim yapılarak para kazanılacağını, sanal alemde bir takım türev ürünlerle para kazanma döneminin bittiğini dile getirdi.

"Krizi aşabilmek için ekonomimizi canlı tutmalıyız"

Büyükekşi, tüm dünya ülkelerinin yanı sıra Türkiye'yi de etkisi altına alan küresel krizin öncelikle çok daha fazla ciddiye alınması gerektiğine dikkati çekti.

ABD'de başlayan ve tüm dünyaya yayılan küresel krizin merkezinde büyük finans kuruluşlarının bulunduğunu, bu kuruluşların batmasının önüne geçilmesi için alınan önlemlerin de başarılı olamadığını kaydeden Büyükekşi, şöyle konuştu:

"Mutlaka reel sektör canlandırılmalı. Mutlaka kredi desteğinde bulunulmalı. Krizi aşabilmek için ekonomimizi canlı tutmalıyız. Ekonomimizi canlı tutamazsak krizi aşamayız. Bu düşünceden hareketle girişimde bulunduk Eximbank reel sektör için 1 milyar dolar kaynak ayırdı.

Şu anda bir güven krizi var. Bunda finans sektörünün payı var. Paralarını sanayicilere, ihracatçılara kredi olarak kullandırmıyorlar. Şu anda bir kredi garanti fonu var ve yetersiz. Sermayesi 2,5 milyar dolar olan ve hem ihracatçıya hem sanayicilere hizmet verecek yeni bir kredi garanti fonuna ihtiyaç var. Biz bunun oluşturulmasını talep ediyoruz."