Sigorta Tahkim Komisyonu faaliyete başladı

Komisyon, sigorta sözleşmesinden kaynaklanan uyuşmazlıkların, bu alanda uzmanlaşmış hakemler aracılığıyla basit, süratli ve adil bir biçimde çözülmesini amaçlıyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

ANKARA - Hazine Müsteşarlığı, Sigorta Tahkim Komisyonu ile ilgili çalışmaların tamamlandığını ve Komisyonun başvuru kabulüne başladığı bildirildi.

Hazine'den yapılan yazılı açıklamada, Sigorta Tahkim Komisyonunun, Sigortacılık Kanununu çerçevesinde oluşturulduğu ve sigorta ettiren veya sigorta sözleşmesinden menfaat sağlayan kişiler ile sigorta tahkim sistemine üye kuruluşlar arasında sigorta sözleşmesinden kaynaklanan uyuşmazlıkların, bu alanda uzmanlaşmış hakemler aracılığıyla basit, süratli ve adil bir biçimde çözülmesi amacını taşıdığı hatırlatıldı.

Komisyona intikal eden uyuşmazlıkların, 5684 sayılı Sigortacılık Kanunu'nda belirtildiği şekilde en geç dört aylık süre içinde bağımsız hakemlerce çözümleneceği belirtilen açıklamada, "Sigortalılar açısından Sigorta Tahkim Sistemi, hukuk sistemimizde hali hazırda mevcut olan uyuşmazlık çözüm yollarını ortadan kaldırmamakta, aksine sigortalılara adli yargı ve tüketici hakem heyetleri gibi mevcut mekanizmalara ilave bir seçenek sunmaktadır. Sigortalıların bu seçenekler arasında seçim yapması mümkündür. Ancak, diğer uyuşmazlık çözüm yollarına intikal eden uyuşmazlıklar için Komisyona başvuru imkanı bulunmamaktadır" denildi.

Sisteme katılım gönüllülük esasına dayanıyor

Açıklamada, Sigorta Tahkim sistemine, sigorta kuruluşlarının katılımının gönüllülük esasına dayandığına dikkat çekilerek, bu nedenle, Komisyona başvuruda bulunulabilmesi için uyuşmazlık yaşanan sigorta kuruluşunun sigorta tahkim sistemine üye olması gerektiği kaydedildi.

Bu çerçevede, sigorta poliçesi talebinde bulunan vatandaşların, poliçeyi satın aldıkları aracılar veya sigorta şirketlerinden, poliçeyi düzenleyen şirketin tahkim sistemine üye olup olmadığı konusunda da bilgi almalarında yarar görüldüğü ifade edilen açıklamada, ayrıca, Sigorta Tahkim Sisteminin genel işleyişi, ilgili mevzuat, ve nasıl başvuru yapılacağı ile ilgili olarak Komisyonun Resmi Web Sitesi "www.sigortatahkim.org.tr"den ayrıntılı bilgi edinilebileceği belirtildi.

Açıklamaya göre, hala Tahkim Sistemine üye olan 37 kuruluş şöyle:

"1. Acıbadem Sağlık ve Hayat Sigorta A.Ş

2. Ak Sigorta A.Ş

3. Allianz Hayat ve Emeklilik A.Ş

4. Allianz Sigorta A.Ş

5. Anadolu Hayat Emeklilik A.Ş

6. Anadolu Anonim Türk Sigorta Şirketi

7. Ankara Türk Sigorta A.Ş

8. Axa Hayat Sigorta A.Ş

9. Axa Sigorta A.Ş

10. Başak Groupama Sigorta A.Ş

11. Başak Groupama Emeklilik A.Ş

12. Birlik Hayat Sigorta A.Ş

13. Birlik Sigorta A.Ş

14. CIV Hayat Sigorta A.Ş

15. Coface Sigorta A.Ş

16. Demir Hayat Sigorta A.Ş

17. Demir Sigorta A.Ş

18. Deniz Emeklilik Ve Hayat A.Ş

19. Eureko Sigorta A.Ş

20. Euro Sigorta A.Ş

21. Fiba Sigorta A.Ş

22. Finans Emeklilik Ve Hayat A.Ş

23. Fortis Emeklilik Ve Hayat A.Ş

24. Generali Sigorta A.Ş

25. Güneş Sigorta A.Ş

26. HDI Sigorta A.Ş

27. Hür Sigorta A.Ş

28. Işık Sigorta A.Ş

29. Magdeburger Sigorta A.Ş

30. Mapfre Genel Sigorta A.Ş

31. Mapfre Genel Yaşam A.Ş

32. Ray Sigorta A.Ş

33. SBN Sigorta A.Ş

34. Türk Nippon Sigorta A.Ş

35. Yapı Kredi Emeklilik A.Ş.

36. Yapı Kredi Sigorta A.Ş

37. Zurich Sigorta A.Ş"