Siirt'te tarıma 40 milyon liralık destek geliyor

AB Proje Koordinasyon birimi ve Siirt Fıstık Üreticileri Birliği'nce hazırlanan Siirt Entegre Fıstık İşleme Tesisi Projesi, IPA tarafından kabul edildi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Siirt Valiliği Avrupa Birliği (AB) Proje Koordinasyon birimi ve Siirt Fıstık Üreticileri Birliği'nce hazırlanan Siirt Entegre Fıstık İşleme Tesisi Projesi'nin AB'nin Katılım Öncesi Mali Yardım Aracı olan IPA tarafından kabul edildiği bildirildi.

Vali Mustafa Tutulmaz, Valilikte yaptığı açıklamada, Siirt'te üretilen fıstığın işlenmesi amacıyla Sanayi ve Ticaret Bakanlığınca açılan AB'nin Katılım Öncesi Mali Yardım Aracı olan IPA'ya sundukları projenin kabul edilerek, desteklenmeye değer bulunduğu ve ihale sürecinin başladığını söyledi.

Siirt ekonomisinin can damarı olarak görünen tarım ve hayvancılığın geliştirilmesine yönelik projelere büyük önem verdiklerini dile getiren Vali Tutulmaz, şöyle dedi:

"Siirt Entegre Fıstık İşleme Tesisi Projesi'nin onaylanması, ilimize, yaklaşık 40 milyon lira tutarındaki önemli bir kaynağın, tarım ve turizm alanında yatırım yapmamıza olanak sağlayacaktır. Coğrafi konumu ve toprak yapısı itibariyle Siirt fıstık yetiştiriciliği açısından Türkiye'nin en önemli bölgelerinden biridir. Bu proje ile Siirt sahip olduğu tarımsal potansiyeli ekonomiye kazandırmak, marka ürünü olan Siirt fıstığının piyasalarda rekabet edilebilirliğinin artırılmasını hedefleyerek, köylerden kentlere göçü durduracak, çiftçimizin, köylümüzün yaşam standardını yükseltecek, gelir ve refah düzeyini artıracak, yeni istihdam alanları yaratacak, önemli bir proje olarak görüyoruz. Bu projenin her aşamasını takip edeceğiz."

"Huzur ve güven ortamında yatırımlar artarak devam ediyor" diyen Tutulmaz, "İlimizin sosyo ekonomik gelişmişlik düzeyi ve vatandaşların yaşam standartlarının geliştirilmesine yönelik projelere ağırlık veriyoruz. Siirtimizi daha yaşanır bir kent haline dönüştürmek hedef ve heyecanı ile çalışmalarımıza aralıksız devam edeceğiz" ifadesini kullandı.

1 milyon fıstık ağacı dikilecek

Siirt'in ekonomik geleceği açısından mihenk taşı olan fıstık ağacı sayısını artırmak amacıyla üreticilere milyonlarca fıstık fidanı, kilometrelerce tel örgü ve yüz binlerce demir dikme dağıttıklarını özlerine ekleyen Tutulmaz, bu destekler sayesinde son yıllarda il genelinde 9 milyon fıstık fidanının toprakla buluşturulduğunu, bu yılda sonbahar dikim sezonunda, Tarım Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı Köye Dönüş ve Rehabilitasyon Projesi, Orman ve Su İşleri Bakanlığı ile Kalkınma Bakanlığı destekleriyle 1 milyon fıstık ağacının daha ekileceğini kaydetti.

Bu konularda ilginizi çekebilir