Şimşek: Geçici bir bahar havası yaşıyoruz

Başbakan Yardımcısı Şimşek, Türkiye'nin ekonomide geçici bir bahar havası yaşadığını ve buna aldanılmaması gerektiğini belirterek, 'Aslolan yapısal reformları yapmamızdır' dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

Başbakan Yardımcısı Şimşek Türkiye'de borç sorunu olacaksa şirket borçları üzerinden olacağı uyarısında bulundu. Şimşek "Yüzde 5'lik büyümeyi bugünkü çabayla yakalayamayız" dedi.


Ekonomiden Sorumlu Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, "Forum İstanbul 2016"nın ikinci gününün açılışında yaptığı konuşmada ekonomiye ilişkin önemli açıklamalar yaptı.

“Türkiye ve dünya için çok temel sorunlar var, biz geçici bir bahar havası yaşıyoruz, buna aldanmamak lazım. Aslolan yapısal reformları yapmamızdır. Orta vadeli büyüme hedeflerini tutturmamız için mutlaka yapısal reformları güçlü şekilde uygulamalıyız. Yüzde 5'lik büyümeyi bugünkü çabayla yakalayamayız. Ancak reform sürecini hızlandırarak bunu başarabiliriz” diyen Şimşek, bölgede jeopolitik gerginlikler olduğunu ve, gerginliklerin artması durumunda büyümeyi olumsuz etkileyebileceğini söyledi.

'Suriyeli sayısı artarsa işsizliği de etkiler'

Mehmet Şimşek, “İşgücü piyasası reformu yapılmadan istihdamı, kişi başına geliri, tasarrufları artırmak zor. Enflasyonu tek haneye düşürdük ama yüzde 9 son derece yüksektir. Enflasyonda biz kalıcı şekilde yüzde 5 ve altına doğru gidiş içindeyiz demek için çok erken. Asgari ücreti güçlü artırdık henüz bunun yansımasını görmedik bu olumlu” dedi.

“Suriyeli sayısındaki artış sürerse bu işsizlik üzerinde etkili olur” şeklinde konuşan Şimşek, “Önümüzdeki dönemde maliye politikasında güçlü duruşun devamı olmalı, yapısal reformlar ve AB ayağını güçlendirmemiz lazım, asıl hikaye bu” dedi.

Liradaki değer kaybının enflasyondaki en önemli belirleyici olduğuna dikkat çeken Şimşek, cari açığın tamamının küresel doğrudan yatırımlar ve uzun vadeli krediler tarafından finanse edildiğini belirterek cari açığı bu sene yüzde 4'ün altına çekmeyi hedeflediklerini ama turizmdeki gelişmelerin bunu sınırlayabileceğini belirtti.

Şimşek sözlerine şöyle devam etti:

"Turizm ve iç talep önemli bir risk faktörü, emtia fiyatlarındaki düşüş ve AB'deki toparlanma ihtimali olumlu etkileyecek faktörlerdir. Türkiye neredeyse üstü örtük bir mali kuralla hareket etmiştir. Eğer biz açığı milli gelirin yüzde 1'in altında tutabilirsek bu olağanüstü bir başarıdır."

Şimşek, Türkiye'nin eskiden en büyük sorunu olan kamu borçlarının sürdürülebilir olma sorununun endişe kaynağı olmaktan çıktığını ifade etti. 

'Kredi için, risk priminin iyileşmesi gerek'

Konuşmasında bankacılık sektörüne de değinen Mehmet Şimşek, bankacılık sektörünün son 2-2.5 yıllık sıkıntılı döneme rağmen güçlü bir direnç gösterdiğini belirterek "Bankacılık sistemimizin varlık kalitesi son derece güçlüdür. Sistemin daha fazla kredi verebilmesi için toptan dış kaynağa ihtiyacı var, bunun gelmesi için Türkiye'nin risk priminin iyileşmesi lazım. Faiz hadleri geçmişle karşılaştırılamayacak kadar düşmüştür, reel ve nominal olarak" dedi.

Şimşek, yapısal reformların yapılmasıyla yüzde 6-7 büyüme patikasına Türkiye'nin tekrar oturabileceğini de sözlerine ekledi.