Sınır ticaretinde yeni düzenleme Gül'ün onayında

Onay verildiği taktirde orta vadede her ilde ortalama bin esnaf ve tüccar uygulamadan yararlanır hale gelecek

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

ANKARA - Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün onayına sunulan ve sınır ticaretinin yeniden düzenlenmesini öngören kararname ile sınır illerindeki esnaf ve tüccara, komşu ülke ile doğrudan ticaret yetkisi verilecek.

Böylece orta vadede her ilde ortalama bin esnaf ve tüccarın uygulamadan yararlanır hale geleceği belirtilirken, bunun ihracata da önemli katkı sağlayacağı kaydediliyor.

Yeni kararname ile ayrıca, sanayi ürünlerinde olduğu gibi sınır ticareti kapsamında tarım ürünleri ithalatında da gümrük vergilerinin kaldırılması, ithalatta formalitelerin azaltılması öngörülüyor.

İthalatta miktar limiti yanında alternatif olarak 100 milyon dolar ülke limiti getirilirken, ihracatta sınır bulunmuyor.

Sınır ticareti kapsamında, geçen yıl İran’a 165 milyon dolar, Irak’a ise yaklaşık 9 milyon dolar seviyesinde ihracat yapılırken, sadece İran'dan ithalat gerçekleştirildi. İran'dan geçen yıl sınır ticareti kapsamında çoğunluğu tarım ürünü olmak üzere yaklaşık 600 bin dolarlık ithalat yapılırken, mal alımı karpuz ve kivi üzerinde yoğunlaşıyor.