”Sipariş alınmazsa hatlar duracak”

ERDEMİR Genel Müdürü Özgen, "Ne kadar potansiyel müşteri varsa ayağına gidiyoruz" dedi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 

EREĞLİ - Ereğli Demir ve Çelik Fabrikaları (ERDEMİR) TAŞ Genel Müdürü ve Yönetim Kurulu Üyesi Oğuz Özgen, ellerinde bir aylık sipariş olduğunu belirterek "Sipariş toplayamazsak bir ay sonra fabrikada hatlar duracak demektir" dedi.

Özgen, ERDEMİR Bağlık Kantini'nde "Piyasa Analizi Başlıklı" şirketlerinin performansıyla ilgili sunum eşliğinde düzenlediği toplantıda yaptığı konuşmada, krizin sektör ve şirketlerine etkilerini değerlendirdi. Ağustos ayından itibaren krizin bilincinde çok yoğun tedbirler uygulandığını, bunların maliyet düşürme, elektrik ve kağıt tasarrufuna kadar birçok unsuru kapsadığına dikkati çeken Özgen, şöyle konuştu:

"Malı satmak durumundasınız. Malı satamazsanız gelir ve nakit elde edemezsiniz. Yaşama şansınız da kalmaz. ERDEMİR'in bir aylık üretimi 400 bin tondur ve 2008'i bu orandaki ton satışlarla geçtik. Temmuz ayında bir ayda 400 bin ton satış yaptık. Ekim ayında 177 bin ton, kasım ayında 110 bin ton sipariş gelmiş. Talepte ve siparişte yüzde 75 oranında azalma var. Aralık ayında 238 bin, ocakta da biraz canlanmış. Zirve yaptığı yer şubattır ve 473 bin tondur. Neredeyse üretim ve sevkiyatımıza eşittir. Mart ayında şu anda 396 bin tondur. Yani elimizde bir aylık sipariş var. İleride sipariş toplayamazsak bir ay sonra fabrikada hatlar duracak demektir."

"Müşterinin ayağına gidiyoruz"

ERDEMİR'de özelleştirme sonrası her alanda iş yapış şekillerini değiştirdiklerini ifade eden Özgen, şöyle dedi:

"Çelik tüketimi Türkiye'de neredeyse dibe vurmuş durumdadır. Bu hem ithalatı, hem satışlarımızı, hem de sevkıyat ve üretimimizi etkiliyor. Satış konusunda bazı iyileştirmelere gittik. Ağustos ayında bütün satış organizasyonumuzu değiştirdik. Eskiden ERDEMİR masada oturan, müşteri bekleyen konumdaydı. Şimdi artık 15 günde bir ne kadar müşteriniz varsa, ne kadar potansiyel kazanabileceğimiz müşteri varsa bunların ayaklarına gidiyoruz."

"Hepiniz fahri satış temsilcisisiniz"

Özgen, ERDEMİR'in bazı yerel tüccarlara imtiyazlar sağladığı iddialarına yönelik soru üzerine, şu bilgileri verdi:

"Satış politikalarını iyileştirmeye gittik. Satış listemizde 175 bin ton olan müşterimiz de var. Satış politikalarında sanayi ve tüccar ayrımını ortadan kaldırdık. Önemli olan kasamıza giren para. İçinde bulunduğumuz durum nedeniyle burada bulunan herkes fahri ERDEMİR satış temsilcisidir. Buyurun müşteri getirin. Satışlarımız 400 bin tondan 150-200 bin tona düştü, onun için hepiniz fahri satış temsilcisisiniz. Benim şu anda müşteri seçecek durumum yok. Satışım eylül ayından itibaren yarıya düşmüş, üretimim azalmış. Hepiniz fahri temsilcisisiniz, 10 ton mal getirenin alnını karışlayacağım. Ödül olarak alnına öpücük konduracağım."

Bilanço perşembe günü açıklanacak

Arçelik ve TÜPRAŞ'ın bilançolarının açıklandığını, bu iki sanayi kuruluşunun Türkiye'nin en önemli firmaları arasında yer aldığını işaret eden Özgen, şunları söyledi:

"TÜPRAŞ'ın üçüncü çeyrek sonu karı 1,2 milyar TL, son çeyrekte ise 710 milyon TL zararı var. Yılı 432 milyon TL karla kapatıyor. Arçelik'te son çeyreğe gelinceye kadar eylül sonu itibariyle 113 milyon TL karı var. Son 3 ayda 106 milyon TL zararı oluşuyor. Bunlar açıklanmış bilançolar. Bizimkini de perşembe günü duyacaksınız. Ama bu manzara rehber olmalı. Oluşan zararın çok büyük bölümü kur farkından kaynaklanan finansman zararıdır. Eylül ayı başında 1,23 olan döviz kuru yıl sonunu 1,51 kapattı. Bütün şirketler kur farkından oluşan finansman zararını sineye çekmek zorunda kaldılar. TÜPRAŞ ve Arçelik'in bilançolarında bunu görmek mümkün."

İyileştirme çalışmaları

Özgen, güneydeki fabrikalarında bir haddehanenin daha devreye alındığını, bunun 3,5 milyon ton kapasitede olduğunu vurgulayarak, şunları kaydetti:

"Grubun 4 haddehanesi var. Piyasa şartları orayı çalıştırmamızı biraz imkansız kılıyor. Bu nedenle iyileştirme adımımızın son bölümünde haddehaneler konusunda görevlendirme yapıldı.

ERDEMİR grup şirketlerinden İskenderun Demir ve Çelik Fabrikaları, Çelik Servis Merkezi ve Çelik Boru Fabrikası'nda gönüllü işten ayrılma teşvik programı başlamıştır. Bugün sabah 09.00'dan itibaren bu şirketlerde emekliliği dolan ya da dolmayan bütün personelimiz ayrılmak istemesi durumunda programdan faydalanabileceklerdir."