Sırbistan ile ticaret 5 yılda 2 milyar dolara yükselecek

Bir günde 176 ikili iş görüşmesinin yapıldığı ve 100 milyon dolarlık iş bağlantısının gerçekleştiği Türkiye-Sırbistan Ticaret ve Yatırım Forumu'nda konuşan TUSKON Başkanvekili Ahmet Ciğer, "Dengeli şekilde ticaretimizi yüzde 25 artırsak, 5 yılda ticaret h

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 

İSTANBUL - Türkiye İşadamları ve Sanayiciler Konfederasyonu (TUSKON) Başkanvekili Ahmet Ciğer, Türkiye ile Sırbistan arasındaki ticaret hacmini her yıl yüzde 25 artırarak, 5 yılda 2 milyar dolara çıkaracaklarını söyledi.
TUSKON ile Marmara İş Hayatı Dernekleri Federasyonu'nun koordinasyonluğunda Sırbistan'ın başkenti Belgrad'a Türkiye-Sırbistan Ticaret ve Yatırım Forumu düzenledi.
Sırbistan Uluslararası Ticaret Derneği'nin (SITA) işbirliğiyle gerçekleştirilen forum ve sonrasında yapılan ikili iş görüşmelerine 200 Sırp ve 50 Türk girişimci katılırken, yapılan 176 iş görüşmesi neticesinde 100 milyon dolarlık iş bağlantısı gerçekleştirdi.
Ticaret forumunun açılışında konuşan TUSKON Başkanvekili ve MARİFED Başkanı Ahmet Ciğer, Sırbistan'ın iki hafta önce AB'ye aday gösterilen bir ülke olduğunu hatırlatarak, bu gelişmenin Sırbistan'ı daha önemli bir ülke haline getirdiğini ifade etti.

Sırbistan KOBİ'ler için önemli fırsat

Sırbistan'ın KOBİ'ler için önemli bir fırsat oluşturduğuna dikkati çeken Ciğer, "Bu ülkede özellikle küçük ve orta büyüklükteki işletmelerimiz için çok önemli fırsatlar var. Bizde Sırplara karşı bir ön yargı vardır, ancak burada onların bize yönelik ön yargısının olmadığını gördük" dedi.
Balkan coğrafyası ve AB açısından stratejik öneme sahip olan Sırbistan ile Türkiye'nin ticari ilişkilerinin gelişmesinin, bölge barışı açısından büyük önem taşıdığını belirten Ciğer, "Her ne kadar ortak sınırlarımız bulunmasa da halklarımızın tarihi ve kültürel bağları bizi birer komşu kılıyor. Serbest Ticaret Anlaşması, Altyapı Alanında İşbirliği Anlaşması, karşılıklı vize muafiyeti anlaşması komşuluğumuzu pekiştirmiş, bizleri daha da yakınlaştırmıştır" ifadelerini kullandı.
Ciğer, yatırım forumunda bir günde 176 ikili iş görüşmesi gerçekleştirildiği ve 100 milyon dolarlık iş hedefi konulduğuna dikkati çekerek, "2011 yılında iki ülkenin ticaret hacmi yalnızca 570 milyon dolar. Her yıl karşılıklı olarak dengeli bir şekilde ticaretimizi yüzde 25 artırsak, 5 yıl içerisinde iki ülke arasındaki ticaret hacmimizi 2 milyar dolara çok rahat çıkarmayı hedefliyoruz. Sırbistan Türk yatırımcılar için de çok cazip imkanlar sunuyor. Rusya ve AB ülkeleri ile hızla gelişmekte olan ilişkileri Sırbistan'ı çok önemli bir ticaret ve sanayi merkezi haline getiriyor. Bu anlamda başta Balkan coğrafyası olmak üzere Rusya ve Avrupa Birliği ülkeleri ile ticaret yapan firmalarımızı burada üretim yapmak için araştırma yapmaya davet ediyoruz. Yarının Avrupa'sında en önemli ticaret ve sanayi merkezi olma potansiyeli barındıran bu ülkede bugünden var olmak ülkelerimiz arasındaki kalıcı dostlukları devam ettirmeye çalışıyoruz" ifadelerini kullandı.

Sırbistan'da 35 Türk firması var

Forumda konuşan Belgrad Büyükelçisi Ali Rıza Bozkurt ise, Türkiye'deki her gündemin Sırbistan'da yakından izlendiğini ifade ederek, "Toplumun genelindeki Türkiye algısı; 'bir süper güç, cazibe merkezi, rahat seyahat edilen ve kendilerini evlerinde hissettikleri bir ülke' şeklinde. Bir buçuk yıldır hiçbir Türk şirketini burada yatırıma ikna edemedim ve bunun en önemli sebebi psikolojik, yani önyargılarımız" dedi.
Sırbistan hükümetinin yabancı yatırımlara uzun süreli vergi muafiyeti ve işgücü başına maddi destek uyguladığını kaydeden SITA Başkanı Ömer Şimşek ise, "İki ülke arasında serbest ticaret anlaşması var ve ülkede işçilik maliyetleri 250 - 300 euro  arasında değişiyor. Sırbistan'da toplam 180 Türk yaşıyor ve burada faaliyet gösteren irili ufaklı Türk firması sayısı 35 - 40 civarında. Ticaret hacmimizi İlk etapta 1 milyar dolara çıkarmayı hedefliyoruz" dedi.

"3 yıl sonra geç olabilir"

Forumda konuşan Ticaret ve Yatırım Forumuna destek veren Belgrad Ticaret Odası Başkanı Milan Jankoviç ise, "Dış yatırımlarda Sırbistan'ı unutmayın. Türk iş adamları için Sırbistan çok iyi bir yatırım alanıdır. Buraya gelen Türk iş adamları bütün kolaylıklardan ve hizmetlerimizden faydalanacak. Burada çok iyi potansiyel var bundan faydalanmanız için çağrıda bulunuyorum. 3 yıl sonra geç olabilir" dedi. Sırbistan Ticaret Odası Başkan Yardımcısı Mihailo Vesovic ise, Türkiye'de iş adamlarının Sırbistan'ın iş şartlarını iyi bilmediğini, kendilerininse Türkiye ekonomisini yakından izlediklerini kaydetti. Geçen yıl Doğu Avrupa ülkeleri arasında en fazla yatırım çeken ülke olduklarını hatırlatan Vesoviç, en fazla dış yatırımın AB'den, an az yatırımın ise Türkiye'den geldiği bilgisini verdi. Sırbistan'daki cazip yatırım alanlarından da bahseden Vesoviç, "Tarım ve Gıda sektörü, Metal ve Elektrik Endüstrisi, Kimya ve İlaç Endüstrisi, Enerji, IT sektörü ve turizm ülkemizde en cazip sektörler arasında ye alıyor" dedi.

Türkiye-Sırbistan dış ticaret verileri (bin dolar)

 

 

YılİhracatİthalatHacimDenge 
2007475.09670.703545.800404.393 
2008458.10361.705519.808396.397 
2009306.46955.897362.365250.572 
2010306.115109.524415.638196.591 
2011355.001213.301568.302141.700 
Bu konularda ilginizi çekebilir