Şirketler de sanal dünyaya ayak uydurdu

Gümrük ve Ticaret Bakanı Yazıcı, "Şirket genel kurullarına katılanların yüzde 80'inin Elektronik Genel Kurul Sistemi'ni tercih ettiğini görüyoruz" dedi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA  - Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, şirket genel kurullarına katılanların yüzde 80'inin Elektronik Genel Kurul Sistemi'ni tercih ettiğini belirterek, "Elektronik Genel Kurul Sistemi ile genel kurullar ortakların parmaklarının ucuna geldi" ifadesini kullandı.

Bakan Yazıcı, Yeni Türk Ticaret Kanunu uyarınca şirketlerin genel kurullarını her faaliyet dönemi sonundan itibaren 3 ay içinde yapmaları gerektiğini ve payları borsaya kote olan şirketlerin genel kurullarının elektronik ortamda da yapılabilmesinin zorunlu olduğunu hatırlattı.

Sermayenin sınır tanımadığı ve rekabetin arttığı bir ortamda teknolojik gelişmelerin, şirketler açısından hayata geçirilmesinin önemine işaret eden Yazıcı, Yeni Türk Ticaret Kanunu'nun şirketlerin kurumsallaşması ve rekabet gücünün artırılması açısından çok önemli hükümleri içerdiğini ifade etti.  Bakan Yazıcı, uygulamaya yönelik olarak çok sayıda yönetmelik ve tebliğ çıkardıklarını ve bu düzenlemeler çerçevesinde son derece gelişmiş bir platforma sahip olan Elektronik Genel Kurul Sisteminin (e-GKS) yine bakanlıklarınca yetkilendirilen Merkezi Kayıt Kuruluşu (MKK) tarafından oluşturulduğu belirtti.

2014 yılı Ocak-Mart döneminde Elektronik Genel Kurul Sistemi üzerinden yapılan işlemlere değinen Bakan Yazıcı, şunları kaydetti:

"Bu yılın ilk üç ayında Elektronik Genel Kurul Sistemi üzerinden 143 genel kurul toplantısı gerçekleştirildi. Bu toplantılara 2 bin 216 kişi fiziken, 8 bin 902 kişi ise elektronik ortamda katıldı. Şirket genel kurullarına katılanların yüzde 80'inin Elektronik Genel Kurul Sistemi'ni tercih ettiğini görüyoruz. Bu toplantılara 47 farklı ülkeden ve ülkemizdeki 11 şehirden katılım sağlandı. Bu verilerden, pay sahiplerinin Elektronik Genel Kurul Sistemi'ni sahiplendiği net olarak anlaşılıyor.

Sistemin, yabancı yatırımcıların ülkemize yatırım yapmalarını teşvik edici önemli bir yönü de bulunuyor. Yurt dışında yerleşik yabancılardan oluşan şirketlerin genel kurul toplantılarının fiziki olarak yapılmasında önemli güçlükler yaşanıyordu. Elektronik Genel Kurul Sistemi ile artık bu sorun aşılıyor. Genel kurullara elektronik ortamda katılım, öneride bulunma, görüş açıklama ve oy verme, fiziki katılımın ve oy vermenin bütün sonuçlarını doğuruyor. Böylece, yabancı sermayeli şirketlerimiz genel kurul toplantılarını tamamen elektronik ortamda zaman ve maliyet kaybı olmadan rahatlıkla yapabiliyor."

Sistemin teknolojik olarak getirdiği yenilikler ve şirketlerin kurumsal düzeyde yönetimine yaptığı katkılarla şirketlerin adeta çağ atladığına işaret eden Yazıcı, "Elektronik Genel Kurul Sistemi ile genel kurullar ortakların parmaklarının ucuna geldi" ifadesini kullandı.

Bakan Yazıcı, önümüzdeki süreçte tüm ticaret şirketlerinin bu uygulamayı benimsemesi yönünde bir takım çalışmalarda bulunduklarını da belirtti.