”Sistem ve etik sorunu var”
Eker, TİKA Afrika Tarımsal Kalkınma Programı Toplantısı'nda gıda krizine değindi
ANKARA - Başbakanlık Türk İşbirliği ve Kalkınma İdaresi Başkanlığı (TİKA) ile Tarım ve Köyişleri Bakanlığı işbirliğinde Türkiye'nin Afrika'ya açılım stratejisi çerçevesinde hazırlanan TİKA Afrika Tarımsal Kalkınma Programı'nın ilk toplantısı yapıldı.
Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehmet Mehdi Eker, toplantının açılışında yaptığı konuşmada, son yıllarda dünyada yaşanan gıda krizinin nedenleri arasında öncelikle enerji probleminin bulunduğunu dikkat çekerek, diğer nedenleri de küresel ısınma, gıda, beslenme alışkanlıklarının değişmesi, zengin ülkelerin uyguladıkları ticaret politikaları olarak sıraladı.
"Dünyada 850 milyon insan aç"
Bakan Eker, Dünya Gıda ve Tarım Örgütü'nün (FAO) açıkladığı rakamlara göre, dünyada 850 ile 860 milyon insanın açlık problemi ile karşı karşıya olduğunu ve bu insanların büyük bölümünün Afrika'da yaşadığını kaydetti. Dünyada 1,5 milyar insanın ise gerektiğinden fazla kalori alması nedeniyle kilo problemi yaşadığını ve bunu nasıl çözerim diye uğraştığını ve para harcadığına dikkat çeken Eker, "1,5 milyar insanın kilo vermek için harcadığı para, aslında 850 milyon aç insanı doyurmaya yeter. Burada aslında bir sistem sorunu ve etik sorunu var" dedi.
Eker, TİKA Afrika Tarımsal Kalkınma Programı hakkında bilgi verirken, programın 3 aşamadan oluştuğunu ve programın birinci aşamasının 29 Temmuz-8 Ağustos tarihleri arasında 13 Afrika ülkesinin üst düzey yöneticilerini kapsadığını söyledi.
İkinci aşamada, 2009 Nisan ayında bitkisel üretim ile ilgili olarak 25 günlük bir programın gerçekleştirileceğini ve bu aşamaya söz konusu ülkelerin teknik elemanlarının katılacağını, Mayıs 2009'da da yine 25 günlük hayvan hastalıkları ve hayvancılıkla ilgili çalışma yapılacağını kaydeden Eker, üçüncü aşamanın ise Tarım ve Köyişleri Bakanlığı ile TİKA uzmanlarının söz konusu ülkelere giderek, tüm bu birinci ve ikinci aşamada yapılan çalışmaların sonuçlarını yerinde görmesini kapsadığını kaydetti.
"Türkiye, sorunların çözümünde aktif rol oynadı"
Devlet Bakanı Said Yazıcıoğlu da toplantının açılışında yaptığı konuşmada, Türkiye'nin son yıllarda kalkınmakta olan ülkelerin kalkınma çabalarını desteklemek için yoğun bir çaba içine girdiğini söyledi. Yazıcıoğlu, bu amaçla Türkiye'nin ülkelerin öncelikleri ve ihtiyaçları yanında BM tarafından belirlenen kalkınma hedefleri doğrultusunda global sorunların çözümünde aktif rol oynadığını belirtti.
Türkiye'nin kalkınma yardımlarının son üç yıl ortalamasının resmi kalkınma yardımları olarak 650 milyon dolara ulaştığını ifade eden Yazıcıoğlu, bugün başlatılan programının hedefinin de Türkiye ile Afrika arasındaki ilişkileri geliştirmek, gelecekteki işbirliğine sağlam adımlar atılmasını temin etmek, ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalı Afrika ülkelerine bu alanda modern teknolojilerin kullanılmasını, nitelikli uzman yetiştirilmesini sağlayarak, gelirlerin artırılmasını, yaşam düzeylerinin yükseltilmesine katkı sağlamak olduğunu söyledi.
TİKA Başkanı Musa Kulaklıkaya ise Afrika ülkelerine yönelik başlatılan programın, bu ülkelerde tarım ve hayvancılık sektörlerine önemli katkılar sağlayacağını söyledi. Kulaklıkaya, program kapsamında, "Burkina Faso, Cibuti, Etiyopya, Gine, Gine Bissau, Mali, Senegal, Komor Adaları, Madagaskar, Tanzanya, Kenya, Rwanda ve Uganda"yı kapsadığını ve programın 2008-2010 yıllarında uygulanacağını bildirdi. Kulaklıkaya, program kapsamında, Afrika ülkeleri ile Türkiye'nin sahip olduğu tarım, hayvancılık, sulama, gıda üretimi gibi konularda tecrübelerin paylaşılmasının ve bu ülkelerin kendi kaynakları ile kendi problemlerine çözüm üretecek yapıya kavuşmalarının hedeflendiğini söyledi.