Sivas'tan dünyaya 'eksantrik' ihracat

Dünyaca tanınan ağır vasıta araçlar ve otomobillerin eksantrik milini üreten firma, bunları aralarında ABD, Fransa ve İsveç'in de olduğu 46 ülkeye ihraç ediyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

SİVAS - Sivas'ta kurulu bir firma, dünyaca tanınan ağır vasıta araçlar ve otomobillerin eksantrik milini üretip, bunları aralarında ABD, Fransa ve İsveç'in de olduğu 46 ülkeye ihraç ediyor.
 
Eksantrik Sanayi ve Ticaret AŞ (ESTAŞ) Yönetim Kurulu Başkanı Abdullah Döner, ilk üretimin Halis Vermezoğlu tarafından 1975 yılında kurulan 150 metrekarelik atölyede eski bir torna tezgahı üzerinde, piyasadan alınan eksantrik mili kopya edilerek yapıldığını belirtti.
 
Daha sonra kendisinin de aralarında olduğu 6 ortakla firmalarının temellerinin atıldığını dile getiren Döner, 350 metrekarelik alanda 8 tezgahla üretime başladıklarını ve ilk olarak, bazı araçlar için eksantrik mili ürettiklerini aktardı. Döner, işleri büyütmeye karar verdikten sonra 1977 yılında 44 tezgah daha alarak kendilerini iç piyasadaki yedek parça sektörüne tanıttıklarını söyledi.
 
Bunun ardından, ilk defa bir traktör fabrikasına numune verdiklerini ve 1981 yılında, çeşitli markalarda araçlara eksantrik mili üretip teslim eder konuma geldiklerini anlatan Döner, yurt dışına açılmayı da hedeflediklerini, uluslararası fuarlara katılıp bunu gerçekleştirdiklerini bildirdi.
 
Abdullah Döner, dünyadaki yedek parça piyasasına 1994'ten sonra eksantrik mili pazarladıklarını, Türkiye'de yeni yaygınlaşan ISO 9001 belgesini aldıktan sonra ürünlerinin otomotiv sektöründe daha çok kabul görmeye başladığını kaydetti.
 
46 ülkeye ihracat
 
Sivas 1. Organize Sanayi Bölgesi'nde, 149 bin metrekarelik alanda üretim yaptıklarını aktaran Döner, ürün çeşidini 2 binin üzerine çıkardıklarını ve Orta Doğu'nun en büyük çelik ve kam mili sertleştirme ünitelerine sahip olduklarını söyledi. Döner, "ESTAŞ her çeşit eksantrik mili yapabilen, lokomotif, gemi ve uçak eksantrik mili de üretebilen teknoloji ve kapasiteye sahip"diye konuştu.
430 çalışanla üretimi sürdürdüklerini vurgulayan Döner, "ARGE merkezimizdeki arkadaşlarımız, Bilim Sanayi ve Ticaret Bakanlığı'nın SAN-TEZ ve TÜBİTAK'ın TEYDEB projelerine, eksantrik millerin üretimini kolaylaştırmayla ilgili projeler geliştiriyorlar" ifadelerini kullandı.
Abdullah Döner, dünyada yeni nesil eksantrik mili olarak tanımlanan montajlı kam mili üretimi sürecine girdiklerini, bunun Türkiye ve firma bünyesinde bir ilk olduğunu, ayrıca kendi elektronik tezgahlarını da üretir konuma geldiklerini belirtti.
46 ülkeye doğrudan ihracat yaptığını aktaran Döner, şöyle konuştu:
"Bunların içinde, ABD'de Caterpillar, İsveç'te Scania Vabis, Fransa'da Renault, Romanya'da Dacia, Pakistan'da birkaç traktör, otomobil firması ve İran'daki birkaç otomobil üreticisi de var. En çok pazar payına ise 2010 ve 2011 yılı içerisinde İran'da sahibiz. İran'da yüzde 20'lere varan bir pazar payımız var. En ağırlıklı çalıştığımız firma ise Amerika'daki Caterpillar'dır."