Sözleşmeli personelin hakları Bakanlar Kurulu'nda
Yeni düzenleme, eş durumu tayini, becayiş ve askerlik dönüşü göreve başlama gibi hakları içeriyor
ANKARA - Kamuda 4/B statüsünde çalışan sözleşmeli personele yeni haklar tanınmasına yönelik düzenleme Bakanlar Kurulu'na gönderildi.
Türk Sağlık-Sen Genel Toplu Pazarlık ve Mevzuat Sekreteri Muhammet Birinci, yaptığı açıklamada, sözleşmeli personelle ilgili düzenlemeler konusunda özellikle sağlık çalışanlarının büyük beklenti içinde olduğunu ifade etti.
Devlet Personel Başkanlığı'nın, Başbakanlığa gönderdiği taslak üzerinde Maliye Bakanlığı'nın kimi çekinceleri olduğunu belirten Birinci, şunları kaydetti:
"Devlet Personel Başkanlığı toplu görüşmeler sonunda varılan mutabakat metninde olmamasına rağmen, kendi iradesiyle illeri 5 bölgeye ayırıp buralarda görev yapacak sözleşmeli personele farklı ücret ödenmesini önermişti. Bu önerinin Maliye Bakanlığı'nın görüşü doğrultusunda düzenlemeden çıkarıldığını ve Başbakanlığın son halini vererek düzenlemeyi Bakanlar Kurulu'na sevk ettiğini öğrendik. Yetkililer, Bakanlar Kurulu'nun gündemine göre, düzenlemenin 2-3 hafta içesinde TBMM'ye sevk edilebileceğini ifade ettiler."
Devlet Personel Başkanlığı'nın hazırladığı "Sözleşmeli Personel Çalıştırılmasına İlişkin Esaslarda Değişiklik Yapılmasına Dair Esaslar" başlıklı düzenlemeyle, sözleşmeli kadın personele, doğum öncesi 8, doğumdan sonra 8 olmak üzere toplam 16 hafta "ücretli doğum izni" verilmesi öngörülüyor.
Düzenlemeyle ayrıca, askerlik nedeniyle sözleşmesi feshedilen personelin, askerlik sonrasında tekrar göreve dönebilmesi, şartları uygun olan personelin karşılıklı yer değiştirmesine (becayiş) imkan tanınması ve doğum yapan sözleşmeli personelden ücretli iznini müteakip sözleşmesini feshedenlerin 1 yıl içinde müracaat etmeleri halinde işe başlayabilmeleri planlanıyor.
Kurum içi yer değişikliği
Sözleşmeli personelin aynı kurumda hizmet birimleri arasında nakledilmesine imkan tanınması öngörülen düzenleme, kurumun hizmet icapları dikkate alınarak aynı unvan ve hizmet niteliklerine haiz sözleşmeli personelin, kurum içi karşılıklı yer değiştirme taleplerinin, pozisyonun vizeli olduğu birimde fiilen en az 1 yıl çalışılmış olması şartıyla yerine getirilmesini içeriyor.
Personelin eş durumuna bağlı kurum içi yer değişikliği talebi, vizeli olduğu birimde fiilen en az 1 yıl çalışmış olması, talep tarihinde geçiş yapacağı hizmet biriminde aynı unvan ve niteliği haiz boş pozisyon bulunması, kamu personeli olan eşin, naklen atanması mümkün olmayan veya mevzuatı uyarınca zorunlu yer değiştirmeye tabi tutulan görevde bulunması şartıyla gerçekleştirilecek.
Düzenlemeye göre, sağlık sebebine bağlı kurum içi yer değişikliği talebi, personelin talep tarihinde geçiş yapacağı hizmet biriminde aynı unvan ve niteliği haiz boş pozisyon bulunması, pozisyonun bulunduğu ildeki devlet ve üniversite hastanesinde kendisi, eşi ve çocukları ile mevzuat uyarınca bakmakla yükümlü olduğu ana ve babasının hastalığının tedavisinin mümkün olmadığına ilişkin sağlık kurulu raporunun kuruma ibraz edilmesi halinde yerine getirilecek.
Düzenlemeden çıkarıldığı belirtilen, "Bölgelere göre farklı ücret uygulamasıyla", "Kalkınmada öncelikli yörelerde personel istihdamını daha cazip hale getirilmesi ve kamu personelinin bölgeler arasında dağılımında denge sağlanması" amaçlanıyordu.
İller, kalkınmada öncelikli yörelere 4 ve 5. grupta yer verilmek üzere 5 gruba ayrılırken, sözleşmeli personelin brüt tavan ücretinin 5. grupta görev alanlar için yüzde 25, 4. grupta görev alanlar için yüzde 20, 3. grupta görev alanlar için yüzde 10 artırılarak tespit edilmesi öneriliyordu.