SPK adına yatırılan teminatların kullanım esasları yasalaştı
Teminatların yeniden hesaplanması sonucu yaklaşık 72 milyon lira teminat fazlası olması bekleniyor
ANKARA - Aracı Kurumlar Tarafından Yatırılan Teminatların Kullanım Esasları Tebliği ile Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) adına yatırılan teminatların kullanım esasları yasal düzenlemeye kavuştu.
Teminatların yeniden hesaplanması sonucu yaklaşık 72 milyon lira teminat fazlası olması bekleniyor. Bu tutarın, şartların yerine getirilmesi kaydıyla aracı kurumların serbest kullanımına bırakılacağı ifade ediliyor.
SPK tarafından kabul edilen ve Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren Aracı Kurumlar Tarafından Yatırılan Teminatların Kullanım Esasları Tebliği ile 1997 yılından beri uygulamada olan ve şimdiye kadar SPK ilke kararları ile yönlendirilen sermaye teminatı uygulaması tebliğ düzenlemesi haline getirildi.
Yetkililerden alınan bilgiye göre, söz konusu düzenleme ile sermaye teminatının hesaplanması basitleştirilerek yeniden belirlendi.
Mevcut durumda SPK tarafından alınan kararlarla yönlendirilen uygulama çerçevesinde, aracı kurumların sermayelerinin belirli bir kısmı devlet iç borçlanma senedi veya teminat mektubu olarak bloke şekilde tutuluyor. Aracı kurumların mali tablolarında yer almakla birlikte kullanmadıkları bir tutarı ifade eden söz konusu teminatlar, 100 bin liradan 12 milyon liraya kadar değişik tutarlarda alınırken, yapılan yeni düzenlemeyle aracı kurumların bloke edecekleri tutar öz sermayeleri ile ilişkilendirilmiş olacak.
Düzenlemeyle öz sermayelerin belirli bir oranı şeklinde uygulanan tutara ilave olarak, aracı kurumların mali yapılarında bozulma ortaya çıkması durumunda ikinci bir teminatın da alınması öngörülüyor. Aracı kurumların likiditesiyle ilişkilendirilen söz konusu uygulama sonucunda, öz sermayenin tebliğde yer alan oranda likit varlıklar bulundurulması hedefleniyor.
Aracı kurumların tutacakları teminatların yeniden hesaplanması sonucu, birçok aracı kurumda mevcut hesaplama yöntemine göre teminat fazlası da ortaya çıkacağı kaydedildi.
Yetkililerin yaklaşık 72 milyon lira civarında olduğunu belirttikleri teminat fazlasının, yeni düzenlemede yer alan şartların yerine getirilmesi kaydıyla, aracı kurumların kullanımına serbest bırakılacağı ifade ediliyor.
Söz konusu tutarın aracı kurumların serbest kullanımına bırakılmasının kriz döneminde önemli bir rahatlama sağlayacağı, özellikle sermayenin karlılığını artırıcı bir etki yaratacağı belirtiliyor.