SPK haftalık bülteni yayınlandı

SPK haftalık bültenine göre Akbank 2,9 milyar lira tutarlı ipotek teminatlı menkul kıymet ve Denizbank ise 750 milyon lira tutarlı varlık teminatlı menkul kıymet ihracı için Kurul'a başvurdu

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL  - Akbank 2,9 milyar lira tutarında ipotek teminatlı menkul kıymet ihracı için Sermaye Piyasası Kurulu'na (SPK) müracaat etti.

SPK haftalık bültenine göre Akbank 2,9 milyar lira tutarlı ipotek teminatlı menkul kıymet ve Denizbank ise 750 milyon lira tutarlı varlık teminatlı menkul kıymet ihracı için Kurul'a başvurdu.

Denizbank 6 milyar lira, Deniz Finansal Kiralama 2,5 milyar lira, Destek Faktoring 150 milyon lira ve Turkishbank da 105 milyon lira tutarında borçlanma aracı; Bakanlar Medya 4,5 milyon lira tutarlı bedelli sermaye artırımı için SPK'ya müracaatta bulundu.

SPK, Türk Ticaret Kanunu'nun 376. maddesinin uygulanması ile ilgili olarak ilke kararı aldığını bildirdi. Alınan ilke kararlarına göre Kurul, şirketlerin sermaye ve kanuni yedek akçelerin toplamının üçte ikisinin karşılıksız kaldığının tespiti halinde, şirket yönetim kurulunun, genel kurulu derhal toplantıya çağırmak ve bu genel kurulda sermayenin üçte biri ile yetinme veya sermayenin tamamlanması kararlarından birinin alınması amacıyla gündeme madde eklemekle yükümlü olduğuna karar verdi. Kurul ayrıca bu durumda şirket yönetim kurulunun, şirketin borca batıklık durumunu da incelemesi gerektiğini kararlaştırdı.

Kurul, Işıklar Enerji ve Yapı Holding AŞ tarafından Işıklar Yatırım Holding AŞ’nin aktif ve pasifinin bir bütün halinde devralınması suretiyle Işıklar Enerji ve Yapı Holding AŞ bünyesinde gerçekleştirilecek birleşme işlemi kapsamında yapılacak 286,7 milyon lira tutarında sermaye artırımını onayladı. Yapılan açıklamada sermaye artırım tutarının, birleşme işleminin onaylanacağı genel kurul toplantısından sonra kullanılacak ayrılma hakkı tutarına bağlı olarak değişebileceği kaydedildi.

SPK ayrıca Finansbank'ın 135 milyon lira tutarına bedelsiz sermaye artırımı ile Finans Finansal Kiralama'nın 500 milyon lira, Aselsan'ın 250 milyon lira, Kapital Faktoring'in 200 milyon lira, Dünya Göz Hastanesi'nin 200 milyon lira, Arzum Elektrikli Ev Aletleri'nin 50 milyon lira, Finans Faktoring'in 30 milyon lira ve Sardes Faktoring'in 18,8 milyon lira tutarında borçlanma aracı ihracı başvurusuna onay verdi.

Link Bilgisayar'da brüt takas uygulaması

Kurul, Nuh Çimento'da hesap işlemlerinin incelenmesi sonucunda 2 kişi ve Doğan Burda Dergi Yayıncılık pay piyasasında yapılan işlemlerle ilgili 3 kişi hakkında suç duyurusunda bulunma kararı aldı.

SPK ayrıca Link Bilgisayar Sistemleri Yazılımı ve Donanımı Sanayi pay piyasasında Mayıs-Temmuz 2014 döneminde yapılan işlemlerin incelemesi neticesinde bu pay piyasasında 3 ay brüt takas uygulamasına geçilmesine ve bu süre içinde yatırımcılardan internet üzerinden emir iletememelerine, Eminiş Ambalaj Sanayi pay piyasasında yapılan incelemeler neticesinde ise bir kişi hakkında 3 ay süre ile önceden depo şartı uygulanmasına karar verdi.

Sosyal medyada yatırımcılara hisse önerip, aynı hissede satış yapan kişinin savunması istenecek

Kurul, bir sosyal paylaşım sitesi üzerinden yatırımcılara pay alım tavsiyelerinde bulunduğu tespit edilen Fatih Akyüz ile bu önerileri kısa mesaj yoluyla yatırımcılara gönderdiği anlaşılan Özkan Çolak'ın; söz konusu pay alım tavsiyeleri öncesi ilgili pay piyasalarında alım işlemi gerçekleştirip tavsiyeleri sonrasında ise ilgili pay piyasasında satım işlemi yapmalarının anlaşılması nedeniyle nihai değerlendirmenin yapılabilmesi amacıyla bu kişilerden savunmalarının alınmasını da kararlaştırdı.