SPK'dan, Dinç Bilgin, Önay Bilgin ve Birol Kaplan'a para cezası

Kurul, Sabah Yayıncılık'ın yönetim kurulu üyelerine 98 bin 820'şer YTL para cezası verdi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Sermaye Piyasası Kurulu, Medya Holding A.Ş, Sabah Yayıncılık ve Sabah Pazarlama A.Ş.'nin 30 Eylül 2006 tarihli ara dönem finansal tablolarının Kurula ve İMKB'ye iletilmemesi nedeniyle, yönetim kurulu üyeleri Dinç Bilgin, Önay Şevket Bilgin ve Birol Kaplan'a ayrı ayrı 98 bin 820 YTL para cezası verdi.

SPK'nın haftalık bültenine göre, Kurul, aynı nedenle Sabah Yayıncılık A.Ş. Yönetim Kurulu üyeleri Süleyman Serdar Çaloğlu ve Mehmet Bülent Ergin ile Medya Holding A.Ş. Yönetim Kurulu üyesi Clifford Holmes Polley hakkında, her biri için ayrı ayrı uygulanmak üzere 32 bin 940 YTL idari para cezası tesis edilmesine karar verdi.

Diğer talepler ve kararlar

Işıklar Yapı Holding A.Ş.'nin, şirketin diğer ortaklarına yönelik çağrıda bulunma yükümlülüğünden muafiyet talebini, olumlu karşılayan Kurul, Doğusan Boru Sanayi ve Ticaret A.Ş.'nin sermayesindeki kamu hisselerinin blok satış yöntemiyle özelleştirilmesinde, Özelleştirme Yüksek Kurulu kararından sonra ve payların mülkiyetinin devrinden önce, gerçekleşecek blok satış neticesinde kamu paylarını devralacak olan alıcı için, Özelleştirme İdaresi Başkanlığı'nın, kurula yapmış olduğu çağrıda bulunma yükümlülüğünden muaf tutulma talebinin de olumlu karşılanmasına karar verdi.

Kurul, Küçükçalık Mefruşat Ticaret ve Sanayi A.Ş.'nin Lüks Kadife Ticaret ve Sanayi A.Ş.'nin sermayesini temsil eden paylarının yüzde 62,18'ini Birlik Mensucat Ticaret ve Sanayi İşletmesi A.Ş.'den satın almış olması nedeniyle Lüks Kadife A.Ş.'nin diğer ortaklarına ait payları satın almak üzere çağrıda bulunma talebini olumlu karşıladı.

SPK, Bossa Ticaret ve Sanayi İşletmeleri T.A.Ş.'nin sermayesinin yüzde 73,10'una tekabül eden 78,9 milyon YTL nominal değerli hisseleri, 22 Ekim 2008 tarihinde Hacı Ömer Sabancı Holding A.Ş. ve Sabancı ailesinden devralan Akardan Sanayi ve Ticaret A.Ş.'nin, Bossa'nın diğer ortaklarına ait hisseleri satın almak üzere çağrıda bulunma zorunluluğundan, alınan genel kurul kararı nedeniyle muafiyet verilmesi talebinin olumsuz karşılanmasını kararlaştırdı.

 Antalya Güçbirliği Holding A.Ş.'nin geçmiş iki yıl içerisinde ortak sayısının 200'ün altında olduğunun tespitinden hareketle Kurul kaydından çıkaran Kurul, Yem Sanayii ve Ticaret A.Ş.'nin de Kurul kaydından çıkarılmasına karar verdi.

İbrahim Nedim Koçver, bağımsız denetim yapamayacak

Kurul, Arden Bağımsız Denetim ve Danışmanlık Hizmetleri A.Ş. nezdinde yapılan kalite kontrol çalışması sonucunda da listeden çıkartılmasına, incelenen bağımsız denetim çalışmalarında mesleki özen ve titizliği göstermeyen sorumlu ortak baş denetçi İbrahim Nedim Koçver'in bundan böyle sermaye piyasasında bağımsız denetim faaliyetinde görev almamasını kararlaştırdı.

Türksan Holding A.Ş.'nin 2008 yılı finansal tablolarına ilişkin bağımsız denetim yükümlülüğünden muafiyet talebinin olumlu karşılayan Kurul, Destek Vadeli İşlemler Aracılık A.Ş.'nin Destek Finansal Kiralama A.Ş.yi birleşme yoluyla devralma talebi ve devir sözleşmesi ile sermaye artırımı ile ilgili esas sözleşme değişikliğine ilişkin madde tadillerini de olumlu buldu.

Diğer taraftan Nurol Menkul Kıymetler A.Ş.ile Kapital Menkul Değerler A.Ş.'nin ortaklık yapısı değişikliğine izin verildi.

Akdeniz Menkul Kıymetler Ticareti A.Ş.'nin faaliyetlerinin 16 Kasım 2008'den itibaren 6 ay süreyle daha geçici olarak durdurulması talebini olumlu karşılayan Kurul, TSKB Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı A.Ş.'nin sermaye artırımı nedeniyle esas sözleşme değişikliğine izin verdi.

Suç duyuruları ve cezalar

Kurul, Garanti Yatırım Menkul Değerler A.Ş.'nin sermaye piyasası mevzuatına uyumuna ilişkin olarak aracı kurum nezdinde yapılan incelemeler sonucunda, ilgili tebliğe aykırılıktan Garanti Bankası A.Ş. hakkında 23 bin 672 YTL tutarında idari para cezası uygulanmasına karar verdi.

Öncü Menkul Değerler A.Ş. hakkında yapılan inceleme neticesinde; SPK'nın ilgili mevzuatına  aykırı olarak müşteri emirlerine ilişkin gerekli belgeleri düzenlememiş olan, düzenlenmiş olanları ise usulüne uygun olarak saklamayan ve Kurula ibraz edemeyen aracı kurum şirket  hakkında 15 bin YTL. idari para cezası uygulanmasına, yazılı müşteri emri veya emrin verilmesine ilişkin telefon ses kaydı olmadan işlemleri gerçekleştiren, müşteri temsilcisi Hazangül Özbahar'ın sahip olduğu lisanlarının ilke kararı çerçevesinde 3 ay süreyle iptal edilmesine karar verildi.

Kurul, ayrıca "defter ve kayıtlarda gerçeğe aykırı hesap açma veya kayıt tutma ve bunlarda her türlü muhasebe hilesi yapma" suçu kapsamına giren faaliyetleri nedeniyle Turan Karatekin, Nurettin Vardar'ın yanı sıra Yılmaz Şeref hakkında da Cumhuriyet Savcılığına suç duyurusunda bulunulmasını kararlaştırırken,  2005 ve 2006 yıllarında Şirkete ait paraların hileli yollardan Şirket dışına çıkarılarak zarara sebebiyet verilmesi fiilleri nedeniyle yine Turan Karatekin, Nurettin Vardar ile  Abdi Yayla hakkında Savcılığa suç duyurusunda bulunulmasına karar verdi.

Yavuz Selim Demir tarafından gerçekleştirilen işlemlerin incelenmesi sonucunda da  izinsiz sermaye piyasası faaliyeti suçunun maddi ve manevi unsurlarını içermesi nedeniyle, Yavuz Selim Demir hakkında Cumhuriyet Savcılığına suç duyurusunda bulunulmasına karar veren Kurul, Demir'in borsalar ve teşkilatlanmış diğer piyasalarda işlem yapma yasağı getirilmesini kararlaştırdı.

Söz konusu izinsiz sermaye piyasası faaliyetlerinin gerçekleştirilmesine ve boyutunun genişlemesine yardımcı olması sebebiyle Hamit Sağır hakkında da suç duyurusunda bulunulmasına karar veren Kurul, Yavuz Selim Demir'in bu işlemlerine göz yumarak yasa dışı bir fiile maddi iştirak etmeleri, böylece önemli miktarda yatırımcının mağdur olmasına neden olmaları sebebiyle Kent Yatırım ve Değer Menkul bünyesinde görev alan Özgecan Fırıldak ve Erol Ercanlı hakkında suç duyurusunda bulunulmasına karar verdi.