Standart dışı ürünler ayıklanıyor

Bakan Ergün, TSE tarafından "14 Ekim Dünya Standartları Günü" dolayısıyla düzenlenen toplantıda konuştu

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün, bakanlıklarının rutin olarak gerçekleştirdiği piyasa gözetim ve denetim çalışmalarını son dönemde yoğunlaştırarak, piyasayı kalitesiz ve standart dışı ürünlerden ayıklamaya başladıklarını belirterek, "Önümüzdeki aydan itibaren piyasa gözetim ve denetim çalışmalarını daha kapsamlı bir şekilde ülke genelinde yaygınlaştırmayı planlıyoruz" dedi.

Ergün, Türk Standardları Enstitüsü (TSE) tarafından "14 Ekim Dünya Standartları Günü" dolayısıyla Byotell'de düzenlenen toplantıda yaptığı konuşmada, günümüzde bilgi ve iletişim teknolojilerinde yaşanan büyük ilerlemeler sonucunda küreselleşmenin ciddi bir ivme kazandığını bildirdi.

Değişen ekonomik yapıyla birlikte uluslararası ticaretin sınırlarının genişlediğini ve dünyanın hızlı bir ekonomik bütünleşme sürecine girdiğini dile getiren Ergün, gelinen noktada artık ulusal sınırların ve coğrafi mesafelerin önemini yitirmeye başladığını ifade etti.

Rekabet vurgusu

Küreselleşmenin rekabetçiliğe ayrı bir önem atfettiğini vurgulayan Ergün, bireyler arası rekabet gibi devletler arası rekabetin de çağdaş dünyanın, ekonomilerin olmazsa olmaz bir unsuru haline geldiğini söyledi.

Bakan Ergün, sağlıklı ve sürdürülebilir bir büyümenin yanı sıra bölgesel ve küresel güç olmanın yolunun da rekabetçilikten geçtiğini belirterek, "Bu nedenle artık uluslararası pazarlarda rekabet edebilmenin yolu standartlara uygun, kaliteli mal ve hizmet üretiminden geçmektedir. Ülkelerin kalkınmışlık düzeylerini de, üretilen mal ve hizmetlerin kalitesi belirlemeye başlamıştır" diye konuştu.

Bakan Ergün, Türk sanayisinde kalite ve standart konusunda son dönemde önemli bir farkındalık oluştuğunu, ancak sanayicilerin son yıllarda en çok dert yandığı konunun standart dışı, kalitesiz ürünler olmaya başladığını ifade etti.

Helal gıda

Konferans öncesinde gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Ergün, bir gazetecinin TSE'nin helal gıda çalışmalarıyla ilgili sorusu üzerine, dünyadaki tüketicilerin bu yöndeki taleplerinin yoğunlaştığını söyledi.

Avrupa, Orta Doğu ve Amerika pazarlarında insanların tükettikleri gıda ürünlerinin nasıl ürünler olduğu konusunda daha titiz davrandıklarını dile getiren Ergün, bunda, küreselleşmenin, gıda sanayisindeki gelişmelerin ve gıda ürünlerine katılan maddelerin etkisinin fazla olduğunu ifade etti.