Su Forumu'nda ilk gün kapalı gişe

İstanbul'da düzenlenen 5. Dünya Su Forumu'na ilk gün 23 bin 273 kişi katıldı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

İSTANBUL - İstanbul'da düzenlenen 5. Dünya Su Forumu'na ilk gün 23 bin 273 kişi katıldı. Forum, 3 cumhurbaşkanı, 3 kraliyet ailesi mensubu, 5 başbakan, 90 bakan, 63 belediye başkanı ve 148 parlamenteri bir araya getirdi.

Forumun birinci gününün değerlendirilmesine ilişkin yapılan yazılı açıklamaya göre, Sütlüce Kongre ve Kültür Merkezi, 5. Dünya Su Forumu nedeniyle dünyanın 192 ülkesinden gelen misafirlere ev sahipliği yapıyor.

29 bin 144 kişilik başvuruyla su forumları içinde bir rekor kıran 5. Dünya Su Forumu'na 23 bin 273 kişi katıldı.

Dünyanın en büyük su organizasyonu olan 5. Dünya Su Forumu, bugün Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Japonya Veliaht Prensi Naruhito Kotaishi, Fas Başbakanı Abbas El Fassi, Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, BM Genel Sekreter Yardımcısı Sha Zukang, Dünya Su Konseyi Başkanı Loic Fauchon ve Genel Sekreter Prof. Dr. Oktay Tabasaran'ın açılış konuşmalarıyla başladı.

3 cumhurbaşkanı, 3 kraliyet ailesi mensubu, 5 başbakan, 90 bakan, 63  belediye başkanı ve 148 parlamenteri İstanbul'da bir araya getiren forumda, "T.C. Başbakanlık Su Ödülü" ve "Fas Kral Hasan II Ödülü" de sahiplerini buldu.

Açılış töreninden sonra Çırağan Sarayı'nda su forumlarında bir ilk gerçekleştirilerek "Devlet Başkanları Zirvesi" yapıldı.

Zirvede, dünyanın en önemli kaynağı olan su hakkında devlet politikaları tartışıldı.

Su kaynaklarının etkin kullanımı ele alındı

Su kaynaklarının etkin kullanımı, korunması ve sürdürülebilirliğinin sağlanması için çözüm ve öneriler devletler boyutunda gündeme getirildi.

Ayrıca forumun ilk gününde gerçekleştirilen BM Dünya Su Geliştirme oturumunda UNESCO Genel Direktörü Koichiro Matsuura tarafından "Değişen Bir Dünyada Su" adını taşıyan yeni rapor açıklandı.

Dünyadaki tatlı su kaynaklarının durumunun güvenilir bir değerlendirmesini yapmayı amaçlayan World Water Development Report (WWDR), bu türdeki tek rapor olma özelliği taşıyor.

Bu rapor, BM'nin 26 kuruluşunu bir araya getiren BM–SU (UN-Water) ile Dünya Su Değerlendirme Programını ülke ortakları, sivil toplum kuruluşları, teknik bir danışma kurulu, uzman gruplar ve geniş ölçekli danışmalar aracılığıyla erişilen yüzlerce karar verici ve paydaş arasındaki işbirliği ve çabanın sonucu olarak ortaya çıkıyor.

Bakanlar konferansı

Forum kapsamında 20-22 Mart tarihleri arasında düzenlenecek Bakanlar Konferansı da bir ilke imza atacak. 90 ülkenin bakanlarının katılacağı konferansta, global iklim değişiklikleri nedeniyle su yönetimi adaptasyon stratejileri görüşülecek. Bakanlar Konferansı, Sütlüce Kongre ve Kültür Merkezi ile Ceylan Intercontinental Hotel'de yapılacak.

Forumda ayrıca, dünyanın dört bir yanından katılan yerel yöneticiler tarafından "İstanbul Su Mutabakatı" imzalanacak. Bu mutabakatın ana amacı, politik taahhütler oluşturulması ve uygulamaya konulması olacak.

Forum kapsamında toplam 23 konu, en az 100 oturum ve düzinelerce etkinlikte ele alınacak. 

Her kitlenin dengeli temsilini sağlamak üzere az gelişmiş ülkelerden bin kişinin davet edildiği forum, aynı zamanda ilk çevreci forum olma özelliğini de taşıyor.

Ana teması "Farklılıkların Suda Yakınlaşması" olan forumda tüm oturumlar için ana tema hedefine yönelik piramit yapıda bir program içeriği belirlendi.

Bu arada, forumun ilk gününde ayrıca Su Fuarı ile Su Sergisi'nin açılışı da yapıldı.