Sümer Holding, 1 milyar dolar özelleştirme geliri sağladı
Sümer Holding A.Ş'nin 2007 yılı hesapları TBMM KİT Komisyonu'nda görüşüldü
ANKARA - Sümer Holding A.Ş. Genel Müdürü Sezai Ensari, kurumun özelleştirme kapsamına alındığı tarihten bugüne kadar yaklaşık 1 milyar dolar özelleştirme geliri sağlandığını bildirdi.
TBMM KİT Komisyonu'nda Sümer Holding A.Ş'nin 2007 yılı hesapları görüşüldü.
Genel Müdür Ensari konuşmasında, kurumun çalışmaları hakkında bilgi verdi.
Üretim tesislerinin tamamının özelleştirilmesi 2005'te tamamlanan holdingin, son yıllarda sürdürülen özelleştirilme çalışmaları çerçevesinde birçok kuruluşun tasfiye edilmesi amacıyla birleşilen kuruluş olarak görevlendirildiğini belirten Ensari, "Tasfiye edilen kuruluşların devam eden işlerini yürüten kuruluş olarak aktifindeki varlıkların özelleştirilmesine ilişkin çalışmaları da Özelleştirme İdaresi Başkanlığının (ÖİB) devrettiği yetkiler çerçevesinde başarı ile sürdürülmektedir" dedi.
Sümer Holding'in özelleştirme kapsamına alındığı tarihten bugüne, 12 bağlı ortaklık ve şirket, 45 işletme, 42 iştirak hissesi, 3 tesis, 6 yarım kalmış tesis, 390 mağaza, 225 parça bina ve 261 parça arsanın özelleştirildiğini anlatan Ensari, yaklaşık 1 milyar Dolar özelleştirme geliri sağlandığını bildirdi.
Sezai Ensari, Sümer Holding A.Ş'nin 2007 yılını 57,3 milyon lira faaliyet karı, 18,4 milyon lira dönem karı ile kapattığını ifade etti.
"Sümer Holding ÖİB'in deposu gibi çalışıyor"
Toplantıda, MHP Bursa milletvekili Necati Özensoy, "Sümer Holding'in ÖİB'in deposu gibi çalıştığını" söyledi.
Manisa'daki Sümerbank Pamuklu Mensucat Fabrikası ve arazisinin özelleştirilmesine değinen Özensoy, söz konusu araziyi alanların daha sonra sattığını hatırlatarak, "Bu nasıl bir şey? Sülün Osman'ı kıskandıracak işlem olmuş. Bu olay nedir?" sorusunu yöneltti.
Özelleştirme İdaresinden Celalettin Okçu da Manisa Pamuklu Mensucat A.Ş'deki Sümer Holding hisselerinin 2005 yılında özelleştirilmesinden yaklaşık 2 yıl sonra şirketteki hisseyi alan şirketin taşınmazlardan bir kısmını başka bir şirkete satarak, tapu devrini gerçekleştirdiğini anlattı. 2 yıllık süreçte yapılan incelemeler ve işlemler sonucu ÖYK'nın söz konusu hisse satışının iptali ve hisselerin geri alınmasına karar verdiğini belirten Okçu, bu karar üzerine Özelleştirme İdaresinin hisse sözleşmesi iptal davası açtığını, bu davanın devam ettiğini, idarenin ayrıca söz konusu satışın iptali için Manisa'da açtığı davanın da sürdüğünü ifade etti.
Özensoy'un 'Söz konusu şirket hisseleri kaça aldı, kaça sattı?" sorusu üzerine 3 milyon 751 bin Dolara aldığını,bu paranın da tahsil edildiğini belirten Okçu, hisselerin 25 milyon euroya satıldığının iddia edildiğini söyledi..