Süt üreticilerinden "sanayici" tepkisi

SÜTBİR Genel Başkanı Koyuncu: "Süt tozu desteği hepimizin, 76 milyonun parasıydı. Ama sanayici bunu tamamıyla kendi kesesini doldurmak için kullandı. Sanayici, hükümetin, bakanlığın uygulamalarını tamamıyla kezzap gibi yok ediyor"

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Türkiye Süt üreticileri Merkez Birliği (SÜTBİR) Genel Başkanı Ali Koyuncu, devletin verdiği süt tozu desteğinin 76 milyon vatandaşın parası olduğunu belirterek, "Devlet bu desteği, bu ülkede hayvancılık politikası doğru bir şekilde uygulansın, sekteye uğratılmasın diye verdi. Ama sanayici bunu tamamıyla kendi kesesini doldurmak için kullandı" dedi.

21 Mayıs Dünya Süt Günü dolayısıyla AA muhabirinin sorularını yanıtlayan Koyuncu, insanoğlunun ilk gıda olarak süt ile buluştuğunu, dünyada petrolden sonra en önemli lobinin süt lobisi olduğunu ifade etti.

Süt sektörünün üretiminin yıllar itibariyle arttığına dikkati çeken Koyuncu, Türkiye'de 10 yıl önce 8,4 ton olan süt üretiminin bugün 17 milyon tona çıktığını söyledi.
Koyuncu, süt üretiminde Türkiye'nin dünyada 15. sırada, Avrupa Birliği ülkeleri arasında da 7. sırada yer aldığını belirterek, geçen yıl süt üretiminin Almanya'da 31,1 milyon ton, Fransa'da 25,2 milyon ton, İngiltere'de 19,1 milyon ton, Hollanda'da 17,7 milyon ton olduğunu vurguladı.
Türkiye'de kişi başı süt tüketiminin 24 litre olduğuna işaret eden Koyuncu, kişi başı tüketiminin Finlandiya'da 139 litre, İspanya'da 108 litre, İngiltere'de 100 litre, Yunanistan'da 65 litre olduğunu kaydetti.

"Kezzap gibi yok ediyor"
Koyuncu, Türkiye'de süt üreticilerinin çok zor bir dönemden geçtiğine dikkati çekerek, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının süt üreticileri zor duruma düşmesin diye çok ciddi destekler verdiğini ancak sanayinin fiyat politikası sebebiyle üreticinin nefes alamadığını dile getirdi.
Sanayiye süt tozu desteği verildiğine işaret eden Koyuncu, buna rağmen üreticilerden aldıkları süt fiyatını aşağıya çektiklerini bildirdi.
Koyuncu, sanayicinin geçen yıl toplam 80 milyon lira süt tozu desteğini aldığını belirterek, şöyle konuştu:
"Süt tozu desteği hepimizin, 76 milyonun parasıydı. Devlet bu desteği, bu ülkede hayvancılık politikası doğru bir şekilde uygulansın, sekteye uğratılmasın diye verdi. Ama sanayici bunu tamamıyla kendi kesesini doldurmak için kullandı. Sanayiciye sorduğumuzda 'Biz de kazanamıyoruz' derler. Bir araya gelerek ne kadardan süt alacakları konusunda anlaşıyorlar. Tekel oluşturuyorlar. Hepsi köyleri, mahalleleri paylaşıyorlar. Fiyat konusunda hiç birisi birbirinin fiyatının üzerine çıkmaması konusunda anlaşıyorlar. Ürün anlamında rekabet ediyorlar ama bu ülkede kesinlikle süt alımı noktasında rekabet yok."

Koyuncu, Bakanlığın rakamlarına göre, süt üretiminin 1 liralık maliyeti olduğunu, Türkiye'de süt üretiminin yüzde 35'inin sanayiciye 90 kuruşa, geri kalanının 60-70 kuruşa satıldığını belirtti.
Üreticilerin ciddi anlamda zarar ettiğini dile getiren Koyuncu, sektörün ve Türkiye'nin hayvancılıkta kazanımlarını kaybetmek üzere olduğunu ifade etti.
"Sanayici, hükümetin, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının uygulamalarını tamamıyla kezzap gibi yok ediyor" diyen Koyuncu, tarım sektöründeki paranın süt ve yem sanayisine gittiğini, et ve süt üreticilerinin ise para kazanamadığını söyledi.
Koyuncu, Et ve Süt Kurumu Genel Müdürlüğünün kurulduğunu belirterek, bu kurumun karar alma mekanizmasının içerisinde Et ve Süt üretici birliklerinden temsilcilerin bulunması gerektiğini bildirdi.
Bu koşullarda Dünya Süt Günü'nü kutladıklarına dikkati çekerek, tüm zorluklara rağmen sağlıklı nesillerin yetişmesi için üretmeye devam edeceklerini dile getirdi.

Süt üreticisinden halka yerel süt ürünleri
Ali Koyuncu, süt maliyetinin altında süt satma neticesinde Türkiye Et Üreticileri Birliği ve Türkiye Süt Üreticileri Birliği olarak bir araya geldiklerini belirterek, tamamen doğal ve yöresel süt ürünlerini o yörelerdeki entegre tesislerde ürettireceklerini ve açacakları mağazalarda satacaklarını söyledi.
Koyuncu, bu konuda çalışmalarının devam ettiğini, tüketicinin bu ürünleri çok daha ucuza alabileceğini, hem üreticinin hem de tüketicinin kazanacağını kaydetti.