Suudi Arabistan Tarım Bakanı Türkiye'de

Suudi Arabistan Tarım Bakanı Balghunaim, Tarım ve Köyişleri Bakanı Eker'i makamında ziyaret etti

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

ANKARA - Suudi Arabistan Tarım Bakanı Fahad A. Balghunaim, beraberinde 11 iş adamı ile birlikte, tarım sektöründeki işbirliği ve yatırım alanlarında görüşmelerde bulunmak üzere Türkiye'ye geldi. 

Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehmet Mehdi Eker'i makamında ziyaret eden Suudi Arabistan Bakanı Balghunaim, daha sonra Eker ile birlikte basın mensuplarının sorularını yanıtladı. 

Konuk bakan ile birlikte gelen Suudi Arabistan'lı iş adamlarına, Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü'nde (TİGEM), Türkiye'de tarım alanında ve GAP Bölgesi'nde yatırım olanakları hakkında bilgi verildi. Heyet, bugün Ankara il kontrol laboratuvarında, yarın da TİGEM'in Polatlı Tarım İşletmesi'nde incelemelerde bulunacak. 

Bakanlıktan heyetin ziyareti ile ilgili verilen bilgide, Suudi heyetinin Türkiye'de yatırım yapmak için girişimlerde bulunmak üzere ziyareti gerçekleştirdiği vurgulandı. 

Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehmet Mehdi Eker, Suudi Bakan ile birlikte basın mensuplarının sorularını yanıtlarken, Türkiye'nin bu ülkeye 230 milyon dolarlık tarım ürünü ihraç ettiğini belirtirken, Suudi Arabistan'ın toplam ticaret potansiyeli değerlendirildiğinde bu rakamın çok düşük olduğunu kaydetti. 

Bu ülke ile tarım alanında daha geniş işbirliği yapmanın mümkün olduğunu, bu nedenle teknik işbirliği yapılmasına ilişkin bir protokol önerdiklerini açıklayan Bakan Eker, "Türkiye'nin imkanları, ticari ve ekonomik potansiyelinin kullanılması için gayret sarf ediyoruz. Heyetler arasındaki görüşmelerde, işbirliği yapılabilecek alanlar araştırılacak" dedi. 

Eker, "Suudi Arabistan'lı yatırımcıların Türkiye'de arazi kiralayıp üretim yapmak istediği" yönündeki bir soru üzerine, "Ortak işbirliği alanlarının belirlenmesi konusunda görüşmeler yapılıyor. Ortak yatırımların yapılmasının önünde hiç bir engel yok. Ortak çıkarlar doğrultusunda işbirliği alanları belirlenir ve onların üzerinde işbirliği yapılır" diye yanıt verdi. 

Suudi Arabistan Tarım Bakanı Balghunaim ise iki ülke arasındaki ilişkilerin güçlendirilmesi açısından ziyareti önemsediklerini, ziyaretin, son zamanlarda ivme kazanan ilişkileri daha da hızlandıracağını söyledi. 

Tarım alanında işbirliğinin geliştirilmesini istediklerini vurgulayan Bakan Balghunaim, "İş adamlarımızın bir araya gelerek yatırımları artırmalarını istiyoruz" dedi. 

İki ülkenin de ilişkilerin geliştirilmesini istediğine işaret eden Suudi Bakan, buna ilişkin mekanizmaların oluşturulmasına çalıştıklarını kaydetti. 

Tarım alanında yatırım imkanlarını araştırmak üzere Türkiye'de bulunan Suudi iş adamları arasında, NADEC, Bugshan&Alamoudi Group, Hail Agricult Development Company, Tabuk Agricult. Co., Safola Group, Almuhaidb Group, Alqasseem Agricult. Co., Al Jouf Agricultural Dev. Co. yöneticileri bulunuyor. 

İki ülke arasında tarım alanında teknik işbirliği yapılmasına ilişkin protokolün de bu akşam imzalanması öngörülüyor.