”Tahsilatta 22 milyar dolara ulaşmayı hedefliyoruz”

TMSF Başkanı Ertürk, MB'nin "Küreselleşme, Enflasyon ve Para Politikası" konferansında soruları yanıtladı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

İSTANBUL - Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF) Başkanı Ahmet Ertürk, tahsilatta 22 milyar dolara ulaşmayı planladıklarını, daha 4 milyar dolarlık tahsilat yapma hedefleri bulunduğunu söyledi.

Ahmet Ertürk, Merkez Bankasının düzenlediği "Küreselleşme, Enflasyon ve Para Politikası" konferansı sırasında gazetecilerin "Hükümet ve AK Parti ile aranızda bazı olumsuz görüşmeler mi geçti? Basına mı öyle yansıdı?" sorusu üzerine, böyle bir şey olmadığını söyledi.

Ertürk, "Biraz yansımalar öyle oldu. Biz işimizi yapıyoruz. Zaten bir açıklama da yaptık. O açıklama, bizim pozisyonumuzu ve neyi kastettiğimizi yeterince açıklıyordu. Daha fazla bir açıklama yapmak belki gereksiz" şeklinde konuştu.

Hazine borçlarına ilişkin bir soru üzerine, Ertürk, birkaç ay önce bir yasa çıktığını hatırlatarak, şunları kaydetti:

"Zaten bu alacak rakamı fiktif bir alacak, gerçek bir alacak değil. Dünyada başka bir örneği de yok. Yani bankalara aktarılan kaynağın bir kuruluştan istenmesi... O tamamen fiktif bir alacaktır. Şimdi olması gereken şeye döndü. O anlamda devletin hesapları şimdi daha gerçekçi hale dönüştü. Biz de zaten kendi bilançomuzu buna göre yeniden düzenleyeceğiz. Daha kredibıl bir bilanço haline gelecek.

Bu tahsilatımızda herhangi bir aksama olacağı anlamına gelmiyor. Hazine ile yaptığımız anlaşmaya göre bundan sonra tahsil ettiğimiz her kuruşu Hazine'ye belli bir model içinde aktarmaya devam edeceğiz."

Ertürk, "Daha ne kadarlık bir aktarım olacak?" sorusuna da "Toplamda 22 milyar dolara ulaşmayı planlıyoruz. Daha 4 milyar dolarlık bir tahsilat yapma hedefimiz var. TMSF'nin bu fonksiyonları bitinceye kadar..." dedi.