Taksim'de kutlama, esnafta ciro yok

Yayalaştırma çalışmaları nedeniyle bu yıl Taksim'de yılbaşı kutlaması yapılmaması, yılbaşı gecesi cirosunu katlayan esnafta hayal kırıklığı yarattı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME





İSTANBUL - Taksim Meydanı Düzenleme Projesi çalışmaları kapsamında bu yıl Taksim'de yılbaşı kutlaması yapılmayacak olması, yılbaşı gecesi cirosunu "katlayan" esnafta hayal kırıklığı yarattı.

Taksim Meydanı'nı yayalaştırma çalışmaları kapsamında yaklaşık 240 gün sürecek çalışmalar nedeniyle, zaman zaman önceki dönemlerdeki cirolarının çok altında kalan Taksim esnafı, çalışmaların bitmesini dört gözle bekliyor.
Araç trafiğine kapatılan Cumhuriyet Caddesi üzerinde hediyelik eşya mağazası bulunan Mesut Tokgöz, iş yerlerine gelip gitmekte bile zorlandıklarını ifade ederek, geçen yıla nazaran satışlarda düşüş olduğunu söyledi.
Tokgöz, kendisi dahi işe gitmekte zorlanırken, müşterilerin alışveriş için Taksim'e gelmeyeceğini dile getirerek, şöyle devam etti:

"İşe gitmek dahi zor, alışverişe kim gider? Ciromuz yüzde 90 oranında düştü. Esnaf şu an kirasını, vergisini, sigortasını nasıl ödeyeceği düşüncesinde. Devletten sigorta, vergi veya stopajda iyileştirme beklerdik. Yalnız bu konuda kapımızı gelip de çalan olmadı. Bu çalışmalar daha da sürecek. Dükkanı kapatma durumumuz bile söz konusu. Turistler buradan yürümekte zorlanıyor"
Bu yıl Taksim'de kutlama yapılmamasının kendilerini üzdüğünü ifade eden Tokgöz, "Yılbaşı satışlarımızın belirgin şekilde yükseldiği günlerdi. Ancak bu sene Taksim'de yılbaşı yok. İnşaatta yılbaşı mı kutlanır?" dedi.

"Yılbaşı gecesi için umutsuzuz"

Restoran işletmecisi Murat Yontürk ise geçen yıl yılbaşında çok kalabalık olduğunu ve o gece güzel bir ciro yakaladıklarını bildirerek, çalışmalar nedeniyle bu yıl pek turist olmadığını ve eski canlılığın görülmediğini kaydetti.
Yontürk, yılbaşı gecesi için umutsuz olduklarını aktararak, "Bu yılbaşı için bir kazanç beklemiyoruz. İşlerimiz geçen seneye nazaran yüzde 80 civarında düştü. Bir an önce çalışmaların bitmesini bekliyoruz" ifadelerini kullandı.

"Geçen yılkilere oranla çok düşük olacak"

Dönerci Gencay Çanak da Taksim'e ulaşımın zorlaşmasıyla, işlerin 3'te 1 oranında düştüğünü, çalışmaların hızlandırılarak bir an önce bitirilmesi gerektiğini kaydederek, "Çalışmalar bitince güzel olacak, onun bilincindeyiz" dedi.
Çanak, önceki yılbaşı gecelerinde işlerinin istedikleri doğrultuda olduğunu, cirolarını ciddi oranda yükselttiklerini belirterek, "Bu yılbaşında işler, geçen yılkilere oranla çok düşük olacak. Bu da otomatik olarak bizlere yansıyor. Yılbaşı için yine de kişisel kutlama yapacakların Taksim'e geleceğine inanıyorum" diye konuştu.

"Sattığım bilet sayısı 1500'den 400'e düştü"

Taksim'de 12 yıldır piyango bileti satan seyyar Milli Piyango Bayi İbrahim Ünlü ise işlerinin geçen yıllara oranla kötü olduğunu anlatarak, piyango biletlerinin bittiği söylenmesine rağmen kendisinde ve birçok bayide biletlerin tükenmediğini ifade etti.
Ünlü, Taksim ve İstiklal Caddesi'nde istenilen yoğunluğun hala yakalanamadığını belirterek, "Geçen yıl günde 1500 bilet satarken, bu yıl ortalama 300-400 tane satabiliyorum" dedi.