”Talebe hızla cevap verenlerin öne çıkacağı yeni bir düzen kuruluyor”

Koç Bilgi Grubu Genel Müdürü Nalbantoğlu, ekonominin canlanması için tüketimin artması gerektiğine işaret etti

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Koç Bilgi Grubu Genel Müdürü Mehmet Nalbantoğlu, bilgiyi yönetenlerin kurallarını koyduğu "yeni oyunda" artık talebin nerede olduğunu bilenlerin ve bu talebe hızla cevap verenlerin öne çıkacağı yeni bir düzen kurulduğunu bildirdi.

Nalbantoğlu, KoçSistem ile Capital ve Ekonomist Dergileri öncülüğünde kurulan CEO Club işbirliğinde düzenlenen "CEO Profil 2009" etkinliğinde yaptığı konuşmada, artık krizin seviyesini sorgulamak ya da ne zaman geçeceğini düşünmenin doğru olmadığını, aslında yaşanan krizin dünyada yeni dengeler oturana kadar sürekli devam edecek bir dönüşüm ve değişimin ilk adımı olduğunu söyledi.

Önümüzdeki dönemde öncelikle ekonominin canlanması için tüketimin artması gerektiğine işaret eden Nalbantoğlu, ancak şu anda nüfusla tüketim gücünün aynı oranda yükselmediğini, küreselleşme olgusunun hızla tüm ülkeleri ve bireyleri etkilerken, dünyayı paylaşan insanların sayısının da hızla arttığını belirtti.

2008 yılı itibarıyla 6,5 milyarın üzerindeki insan nüfusunun bundan böyle aynı oranda artan bir satın alma gücüne sahip olamayacağını, yani eskisi kadar düzenli olarak artan bir tüketim olmayacağının altını çizen Nalbantoğlu, bundan böyle şirketlerin yeni hedefinin dünya pazarlarındaki paylarını büyütme mücadelesi olması gerektiğini, bunun da öncelikleri yeniden şekillendireceğini ve küresel rekabete karşı pozisyon alma zorunluluğunun stratejilere yön vereceğini ifade etti.

Nalbantoğlu, "Bilgiyi yönetenlerin kurallarını koyduğu bu yeni oyunda, artık talebin nerede olduğunu bilenlerin ve bu talebe hızla cevap verenlerin öne çıkacağı yeni bir düzen kuruluyor. Her ne kadar işsizlik çok önemli bir kriter olsa da her pazarda talep vardır. Önemli olan bu talebi bulmak ve onu arza çevirebilmektir. Ürünlerimizi, çözümlerimizi, hizmetlerimizi talebi bulduğumuz yerde satabilmektir. Ülkemiz, diğer ülkelere nispeten daha az etkilenmiş olsa da bu kriz dönemini fırsata çevirmesi için dünyada talebin nerede olduğunu çok iyi anlayacak bir sistem kurulmalıdır. Bunu da bilgi teknolojileriyle sağlamak mümkündür" şeklinde konuştu.

CEO Profil Araştırması

CEO Profil Araştırması hakkında da bilgi veren Nalbantoğlu, araştırma sonuçlarına göre, iş dünyasının liderlerinin önümüzdeki 1 yıl içinde şirketlerinin büyüme ihtiyacını daha çok yeni müşteri ve pazarlardan karşılamayı düşündüğünü bildirdi.

Mehmet Nalbantoğlu, geçtiğimiz 2 yıl boyunca önceliğin "strateji oluşturmaya" verildiğini, bu yılki araştırmada ise üst yöneticilerin (CEO) yüzde 75'inin, "pazarı ve müşteri taleplerini iyi anlamanın" öncelikler arasında ilk sıraya yükseldiğini belirttiğini ifade etti.

Araştırmaya göre, küresel ekonomik kriz sonrasında bu yıl üst yöneticilerin stratejik önceliklerinin başında "verimliliği artırma" konusunun geldiğine işaret eden Nalbantoğlu, verimlilik için teknolojinin etkin kullanılması gerektiğini, kriz dönemlerinde ilk feragat edilenin ise teknoloji yatırımları olduğunu söyledi.

Şirketler için teknolojinin ciddi bir maliyet olduğunu, ancak artık yatırım maliyeti yaratmadan da teknolojiyi etkin kullanmanın mümkün olduğunu anlatan Nalbantoğlu, "Sizi verimliliğe götüren anahtar olan teknolojiyi, her ay elektrik-su faturası öder gibi kullanabilirsiniz. Bu yöntemle, önceliklerinizden vazgeçmeden hedeflerinize taviz vermeden ilerleyebilirsiniz. Daha önce birçok kriz görmüş, bu krizleri tecrübelere dönüştürmüş iş liderlerimizin teknolojiyi kendi iş modellerine entegre ederken dış kaynak kullanımı konusunda çok daha radikal ve cesur olmaları gerektiğini düşünüyorum" şeklinde konuştu.

Nalbantoğlu, bu yılki "CEO Profil" araştırmasında, üst yöneticilerin risk değerlendirmesinde iklim değişikliği ve buna bağlı afetlere ilk kez yer verildiğini de kaydetti.