Tarihi Odunpazarı evlerine 4 milyon turist bekleniyor
Eskişehir'de 2006 yılı sonrası restorasyonlar ile kent turizmine ivme kazandıran Odunpazarı evlerine bu yıl 4 milyon ziyaretçi bekliyor. Bölgede halen 300 civarında olan restore edilen ev sayısının 2014 yılı sonunda 700'e çıkarılması planlanıyor.
Dilek TOPRAK
ESKİŞEHİR - Eskişehir'in kültür, tarih ve turizm merkezi haline gelen Odunpazarı evleri, 8 yılda çarşıları, hanları, butik otelleri, geleneksel el sanatları dükkanları ve mimari dokusu ile yerli ve yabancı turistlerin ilgi odağı haline geldi. Bölgede bugün ev hanımlarının işlettiği ticarethaneler faaliyet gösterirken büyük yatırımcılar da yoğun ilgi gösteriyor. 2012 yılında 3.5 milyon turistin ziyaret ettiği bölgeye bu yıl 4 milyon ziyaretçi beklendiği ifade edildi. Odunpazarı Belediyesi tarafından 2006 yılında başlatılan Odunpazarı Evleri'ni Yaşatma Projesi kapsamında bu yıl itibariyle 30 sokakta 300 ev, 3 cami, 1 külliye, 2 kervansaray, 15 çeşme ve 1 hanın restorasyonu tamamlandı. Belediye 2014 yılında da 40 sokakta 400 evin daha restorasyonunu bitirmeyi hedefliyor.
Odunpazarı Belediye Başkanı Burhan Sakallı, Odunpazarı'nı Eskişehir'in ticari, ekonomik, kültürel ve sosyal alanda en önemli aktörü haline getireceklerini belirterek, "Odunpazarı'nı şehrimize yılda on bin kişilik istihdam ve 500 milyon TL ekonomik katkı sağlayan önemli bir cazibe merkezine dönüştüreceğiz. Safranbolu'nun 35, Beypazarı'nın 15 yılda kat ettiği mesafeden daha fazlasını sekiz yıl gibi kısa bir sürede kat ettik. 2014 yılında da 40 sokakta 400 evin daha restorasyonu bitmiş olacak. 2012 yılında 3.5 milyon turistin ziyaret ettiği bölgemize bu yıl 4 milyon ziyaretçi bekliyoruz" diye konuştu.
Projeyle bölgedeki tarihi, kültürel dokuyu restore etmeyi amaçladıklarını dile getiren Sakallı, "Bu büyük kültür ve medeniyet projesi ile sadece sokakların restorasyonunu değil, aynı zamanda tarihi semtte yaşayan insanların sosyo-ekonomik, sosyo-kültürel yapısını da iyileştirdik. Bu bölgede yaşayan herkes var olan turizm potansiyelinden kazanç sağladı. Odunpazarı projelerinin temelinde hep kadın var, buradan yola çıkarak ev kadınlarımızın kendi paralarını kazanmaları için yol açıyoruz. Restorasyon yaptığımız bölgelerdeki özellikle kadınları meslek sahibi yapmak için KOSGEB ve Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı ile işbirliği yapıyoruz, onları kursa gönderiyoruz" açıklamasını yaptı.
İşletmeciler çoğunlukla kadın
Odunpazarı bölgesinde günde 30, dönüşümlü olarak bir ayda ise toplam 400 stant açıldığını aktaran Sakallı, "Burada el emeği, göz nuru işler sergilenerek satışa sunuluyor. Burada sadece kadınlar çalışabiliyor ve aylık bin ila bin 500 TL gelir elde ediyorlar. Restore edilen binalarda verilen restoran ve kafe gibi işletmelerde çoğunlukla kadınlar tarafından işletiliyor" diye konuştu.
Lületaşı Müzesi'nde 300 parça sergileniyor
Odunpazarı Belediye Başkanı Burhan Sakallı, Odunpazarı Evleri Yaşatma Projesi'nin bel kemiğinin Lületaşı çarşısı olan Atlıhan olduğunu belirterek, "Eğer bir turizm hareketi başlatılmışsa bunun sürekli yenikliklerle ayakta tutulması ve ziyaretlerin tekrarlanması için devamlı proje üretilmesi gerekir. Biz buradan yola çıkarak önce lületaşını marka yaptık ve şuan Atlıhan'da 25 adet lületaşı ve gümüş üzerine faaliyet gösteren işletmemiz var. Lületaşı ustalarımız bugün geldiği aşamada yurt dışına ihracat yapıyorlar. Ayrıca Türkiye'nin tek Lületaşı Müzesi de yine Odunpazarı bölgemizde 2007 yılından bu yana ziyaretçilerini ağırlıyor. İçerisinde 150 yıl öncesine dayanan Eskişehirli büyük ustalarımızın eserlerinin de yer aldığı 300'e yakın parça sergileniyor" dedi.
Cam festivalinin 2'ncisini düzenledik
Bölge turizminin Atlıhan 'dan sonra ikinci ve en önemli ayağının da Cam, Çini ve Seramik Çarşısı Arasta olduğunu ifade eden Sakallı, "Eskişehir'de camın hiçbir geçmişi yoktu, biz buna ağırlık vererek Arasta ismini verdiğimiz çarşıyı restore ettik ve cam ile seramik üzerine 20 işletmeyi faaliyete geçirdik. Sıcak ve soğuk cam atölyelerinde yaklaşık 150 kadar öğrenci yetiştirdik. Geçen yıl 'Dikkat Odunpazarı'nda Cam Var' sloganıyla başlattığımız festivalimizin bu yıl 2'ncisini gerçekleştirdik. Dünyaca ünlü cam sanatçılarının katkılarıyla Odunpazarı ve Eskişehir'i camın merkezi yapma konusunda başlattığımız çalışmalarımıza devam ediyoruz. Sonbahar aylarında yeni bir cam festivali yapmak için çalışmalarımıza başladık. 3-4 yıl içinde Eskişehir'i Türkiye'nin cam sanatlarının merkezi yapma konusunda iddialıyız." diye konuştu.