Tarım ve hayvancılık parlayacak

TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, "Marketten mutfak alışverişi yapan, temizlik malzemeleri kullanan, arabasına benzin alan 2 milyar insandan bahsediyoruz. Bu da bize şunu gösteriyor. Tarım ve hayvancılık önümüzdeki yılların parlayan yıldızı olacaktır"

YAYINLAMA
GÜNCELLEME


 

ANKARA - TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, gelişen Asya ülkelerinde 1990'dan 2008'e sadece 18 yılda orta sınıfın 3 katına çıktığını ifade ederek, "Marketten mutfak alışverişi yapan, temizlik malzemeleri kullanan, arabasına benzin alan 2 milyar insandan bahsediyoruz. Bu da bize şunu gösteriyor. Tarım ve hayvancılık önümüzdeki yılların parlayan yıldızı olacaktır" dedi.
 Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Ticaret Borsaları Konsey Toplantısı, TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker ve konsey üyelerinin katılımıyla TOBB Birlik Merkezi'nde gerçekleştirildi. Toplantının açış konuşmasını yapan TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, Bakan Eker'in Türkiye'nin tarımsal üretiminin ve verimliliğinin artırılması adına yaptığı reformları dikkatle takip ettiklerini ifade ederek, "Son dönemde Bakanlığının attığı adımlarla Türkiye yeniden bir tarım ve hayvancılık ülkesi olma yolunda ilerlemektedir" dedi.

Borsaların birleşmesini eleştirdi


TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, Türkiye'de 100 yılı aşkın tarihiyle ticaret borsalarının tarımsal üretimin gelişmesinde önemli rol üstlendiğini belirterek, İAB, VOB ve İMKB'nin tek çatı altında birleştirilmesi yönünde yapılan çalışmaları eleştirdi.
Hisarcıklıoğlu, bu kapsamda lisanslı depoculuk ve ürün ihtisas borsalarının gündemlerinde olduğunu dile getirdi. "Türkiye'de ürün piyasalarının etkin bir biçimde işlemesi önemlidir. Türkiye'nin ticaret borsacılığımızdan gelen bilgi ve beceri birikimini yeniçağa uyarlaması tarım piyasalarındaki sıçramaya destek verecektir. Tarımsal piyasalarda kökü mazide olan, yeni bir geleceği tasarlamak zorundayız" dedi.
Ticaret Borsalarının Türkiye'de tarımsal üretimin gelişmesinde önemli bir rol üstlendiğinin altını çizen Hisarcıklıoğlu, isim vermeden İMKB, İstanbul Altın Borsası ve Vadeli işlem ve Opsiyon Borsası'nın (VOB) tek çatı altında birleştirilmesine yönelik çalışmaları eleştirdi.
Hisarcıklıoğlu şunları söyledi:
"Türkiye'nin ilk lisanslı depoculuk şirketi olan LİDAŞ, TOBB'un önderliğinde örgütlenen ticaret borsalarımız ve TMO tarafından kurulmuştur. Ürün ihtisas borsalarımız da bu camianın deneyimiyle örgütlenmelidir. Bu deneyimi bir tarafa bırakıp, yeni bir yapılanmaya gitmek Türk çiftçisine ve tacirine zarar verecektir. Geçmişini inkar eden zihniyetlerin başarılı olma şansı yoktur. Herkes Ticaret Borsalarının, hem çiftçinin hem de sanayicinin menfaatlerini koruyabilecek yegane mekanizma olduğunu görmelidir"

Büyüme yüzde 8'i aşacak

Türkiye ekonomisinin, özel sektör kaynaklı çok büyük başarılara imza atmaya devam ettiğini ifade eden Hisarcıklıoğlu, Türkiye'nin 2011'in ilk 9 ayında yüzde 9.6 büyüyerek büyüme rekoru kırdığını dile getirdi. Dördüncü çeyreğe ilişkin verilerin de son derece iyi olduğunu belirten Hisarcıklıoğlu, "Özel sektör olarak ekonomiyi büyütürken, istihdamı da artırdık. 2011'de istihdam 1 milyon 413 bin arttı. Mevsimsel etkilerden arındırılmış işsizlik oranı da yüzde 9.3'e indi. Sanayi üretimimiz artmaya devam ediyor. 2011'de sanayi üretim endeksi yüzde 8.9 arttı. İhracatta artış devam ederken, ithalat endeksleri düşüşe geçti. Bu veriler ışığında şunu çok açık bir şekilde söyleyebiliriz. Türkiye, 2011'i yüzde 8'in üzerinde büyümeyle kapatacaktır. Tüm çabamız 2012'de de büyüme temposunun devam etmesi, hedeflerin aşılması içindir. Küresel ekonomideki dengesizliklere karşın bunu başaracak güçteyiz, inançtayız" şeklinde konuştu.


Eker: Lisanslı depoculuk önemli


Toplantıda konuşan Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker  tarım sektörünün milli gelir içindeki nispi payının azalmasının kötü bir şey olmadığını belirterek "Bu kötü bir şey değil, iyi bir şey. Ülkenin kalkınmasını gösteriyor" dedi. Dünyadaki gelişmiş ekonomilere bakıldığında aynı durumun gözlemlendiğini ifade eden Eker, "Bu, o ülke milli gelirini sanayi, hizmet sektörlerinden el ediyor demektir" dedi. Eker, lisanslı depoculuk konusuna çok önem verdiklerini belirterek buna yönelik bir eylem planı hazırladıklarını bildirdi. Bunu, 40 bin tonluk bir depoyla sınırlı tutmamak gerektiğini söyleyen Eker, bunun depo ve bunun ürün ihtisas borsasıyla ilişkilendirilip daha etkin bir piyasa zeminine kavuşması gerektiğini ifade etti. Hayvan Pazar ve Borsalarının hayata geçirilmesi gerektiğinin altını çizen Eker, bakanlık olarak her türlü desteği vereceklerini dile getirdi.

6 yeni şirket başvurdu


Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı ise, ihtisas borsalarının son derece önemli olduğunu vurgulayarak ihtisas borsaları ile ürün kalitesinin artırılması, standardizasyonunun sağlanmasının gerçekleşeceğini dile getirdi. Lisanslı depoculuğu Türkiye'de 19- 20 milyon ton dolayında olan hububat üretiminin en az 2 milyon tonunu lisanslı depoculuk yoluyla depolayacak kapasiteye erişimin sağlanmasını hedeflediklerini kaydeden Yazıcı, LİDAŞ'tan başka 6 adet daha lisanslı depoculuk başvurusunun bulunduğunu bildirdi.