Tarım ve hayvancılık ürünlerine gümrük kolaylığı
Gümrük ve Ticaret Bakanlığı ile Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, bitkisel ürünler, gıda maddeleri ve hayvancılık ürünlerinin ülkeye giriş-çıkışlarının yapılacağı gümrük kapılarını birlikte belirleyecek.
ANKARA - Gümrük ve Ticaret Bakanlığı ile Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, bitkisel ürünler, gıda maddeleri ve hayvancılık ürünlerinin ülkeye giriş çıkışlarının yapılacağı gümrük kapılarını birlikte belirleyecek.
Uygulamaya ilişkin imzalanan protokol için Gümrük ve Ticaret Bakanlığı'nda düzenlenen törende konuşan Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Müsteşarı Ziya Altunyaldız, ticaretin kolaylaştırılması ve ticari işlemlerin hızlandırılmasının ülkelerin sürdürülebilir bir şekilde büyümesi ve kalkınmaları için kritik bir öneme sahip olduğunu belirtti.
Ticari işlemlerde istenen belge sayısının fazla olmasının maliyetleri artırdığına dikkati çeken Altunyaldız, "Bir ülkede ticaret ne kadar kolay ve hızlı gerçekleşirse o ülkenin büyümesi, kalkınması, ihracatı, zenginliği, refahı ve tabii ki rekabet gücü o ölçüde artmaktadır" dedi.
Protokolün hangi kolaylıkları sağlayacağına ilişkin de bilgi veren Altunyaldız, protokol ile Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından yapılacak ithalat ve ihracat resmi kontrollerinin risk esaslı, basitleştirilmiş, daha güvenli ve bürokratik işlemlerin en aza indirecek şekilde yapılacağını dile getirdi.
İhtisas gümrük kapılarını bakanlık duyuracak
Protokol ile tarımsal ve hayvansal ürünlerin Türkiye'ye giriş-çıkış yaptığı gümrük noktalarının ortak belirleneceğini kaydeden Altunyaldız, "İki bakanlığın birlikte gerçekleştirecekleri incelemeler ve tespitler sonrasında, danışma mekanizması ile ihtisas gümrüğü olarak seçilecek kapılar, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı'nca ilan edilecektir" diye konuştu.
Altunyaldız, söz konusu gümrük kapılarının ortak olarak belirlenmesiyle ihtisas gümrüğü uygulamasının daha etkin ve zaman kaybını azaltan bir noktaya getirileceğini belirtti.
Gümrük ve Ticaret Bakanlığı'nın tek duraktan kontrol uygulamasına da değinen Altunyaldız, uygulama ile farklı kurum ve kuruluşları ilgilendiren gümrük işlemlerinin aynı zamanda ve mekanda gerçekleştirileceğini dile getirerek, "Antalya'dan, Mersin'den, Konya'dan, ülkemizin değişik bölgelerinden çıkan tarım ürünleri daha hızlı bir sürede ve daha rekabetçi bir şekilde nihai destinasyonuna ulaşacak" dedi.
Yerel düzeyde ithalat ve ihracat işlemlerinin gerçekleştiği noktalarda doğrudan kontrol ve muayene işlemleri ile ilgili çalışanlara her iki bakanlığın birlikte eğitim vermesi konusunda da mutabakata vardıklarını ifade eden Altunyaldız, böylece her iki bakanlığın personelinin diğer bakanlığın görev alanı ile ilgili bilgi ve tecrübelere sahip olacağını söyledi.