Tarıma dayalı 9 yeni İhtisas OSB projesi yatırım kapsamına alındı

Bitkisel ve hayvansal üretimin işlenmesine yönelik sanayi tesislerinin yer aldığı tarıma dayalı 5 yeni İhtisas Organize Sanayi Bölgesi projesi yatırım kapsamına alındı. 13 OSB projesinin ise yatırımı sürüyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Canan SAKARYA

Tarım ve sanayi sektörünün entegrasyonunu sağlanmasını hedefl eyen, tarıma dayalı sanayinin girdisini oluşturan bitkisel ve hayvansal üretimin işlenmesine dönük sanayi tesislerinin yer aldığı Tarıma Dayalı İhtisas Organize Sanayi Bölgelerinde 13 projenin yatırımı devam ediyor, 9 yeni proje ise yatırım kapsamına alındı.

Tarım Bakanlığı tarafından halen 13 Tarıma Dayalı İhtisas Organize Sanayi Bölgesi projesinin yatırımı devam ediyor. Yatırımı devam eden Tarıma Dayalı Organize Sanayi Bölgeleri arasında Amasya - Suluova (besi), Ankara - Çubuk (besi), Eskişehir - Beylikova (besi), Yalova - Çiftlikköy (çiçekçilik), Denizli - Sarayköy (sera), Hatay - Altınözü- Enek (süt), Kars (besi), Ağrı - Diyadin (sera), Şanlıurfa (besi), Diyarbakır (besi), Elazığ (hayvansal ürünler), Gaziantep-Oğuzeli (besi), Samsun-Bafra (sera) yer alıyor.

Ankara-Çubuk, Amasya- Suluova, Diyarbakır ve Şanlıurfa'da pilot olarak başlatılan ve Gıda, Tarım ve hayvancılık Bakanlığı'nın kredi desteği ile yürütülmekte olan Tarıma Dayalı İhtisas Besi Organize Sanayi Bölgesi çalışmalarında; Amasya- Suluova, Ankara-Çubuk ve Diyarbakır projelerinin altyapı çalışmaları tamamlanarak yatırımcılara açıldı. Şanlıurfa ile Eskişehir- Beylikova projelerinin ise 2017 yılında tamamlanması planlanıyor. Altyapı çalışmaları süren Kars projesi 2019 yılında tamamlanacak, Hatay-Altınözü Süt OSB'nin proje çalışmaları ise devam ediyor. Türkiye'de ilk örnek olan jeotermal kaynaklı seracılık projelerinden Denizli- Sarayköy ve Ağrı-Diyadin Tarıma Dayalı İhtisas Sera OSB'lerin altyapı çalışmalarının 2018 yılında tamamlanarak yatırımcılara açılması ve ileri teknolojili seraların kurularak üretime geçilmesi planlanıyor.

9 yeni proje daha geliyor

Tarıma Dayalı Organize Sanayi Bölgelerinin sayılarının artırılması amacıyla 9 yeni OSB projesi de yatırım kapsamına alındı. Bu projeleri “Sivas-Şarkışla (Besi), Afyonkarahisar-Bolvadin (Besi), Malatya-Yazıhan (Besi), Erzincan (Besi), Gümüşhane-Kelkit (Besi), Zonguldak-Çaycuma (Sera), Adana-Karataş (Sera), Çorum-Alaca (Besi), Van (Besi) oluşturuyor. Yeni projelerden; Malatya -Yazıhan, Sivas-Şarkışla, Afyonkarahisar-Bolvadin Tarıma Dayalı İhtisas Besi OSB'lerinin yer seçimi yapıldı. Erzincan, Gümüşhane-Kelkit, Çorum-Alaca ve Van Tarıma Dayalı İhtisas Besi OSB ve Zonguldak- Çaycuma, Adana-Karataş Tarıma Dayalı İhtisas Sera OSB projelerinin ise başvuruları yapıldı, halen değerlendirilme aşamasında bulunuyor.