”Tarımda ihracat 10 milyar dolara çıktı”
Eker, tarım sektörünün büyüklüğünün 50 milyar dolara yükseldiğini belirtti
İZMİR - Tarım ve Köy İşleri Bakanı Mehdi Eker, tarım ürünleri ihracatının son 5 yılda 4 milyar dolardan 10 milyar dolara çıktığını söyledi. Eker, "Tarım sektörünün büyüklüğü 22 milyar dolardan 50 milyar dolara yükseldi" dedi.
Tarım ve tarıma dayalı sanayi ürünlerinin ihracatının artırılması ve sorunların çözülmesi amacıyla Ege İhracatçı Birlikleri'nde (EİB) düzenlenen toplantının basına açık bölümünde konuşan Bakan Eker, İzmir ve çevresinin Türkiye tarımsal ihracatının önemli bir kısmını gerçekleştirdiğini söyledi. Bakan Eker, Türkiye'nin diğer birçok sektörde olduğu gibi tarım sektöründe de önemli bir hamle yaptığına dikkati çekerek, şunları kaydetti:
"Tarım ürünleri ihracatımız son 5 yılda 4 milyar dolardan 10 milyar dolara çıktı. Yaş meyve ve sebze ihracatı 600 küsur milyon dolardan 1,5milyar dolara yükseldi. Yaş meyve ve sebze üretimi 30 milyon tondan 40 milyon tona çıktı. Tarım sektörünün büyüklüğü 22 milyar dolardan 50milyar dolara yükseldi. Toplam çalışanların yüzde 33-34'ü tarımda çalışırken, yüzde 26'ya düştü. Bu, daha az sayıda insan aynı alanda daha çok, daha verimli üretim yapıyor demektir, ihraç ettiği malın değerinde de önemli artış demektir."
EİB'nin ihracatının da aynı şekilde arttığını dile getiren Bakan Eker, EİB'nin 2002 yılında 1,3 milyar dolar, 2007 yılında 2,8 milyar dolar ihracat gerçekleştirdiğini, bunun yüzde 110-111 artış anlamına geldiğini anlattı. Bakan Eker, Türkiye tarımsal ihracatının yüzde 28'inin Ege Bölgesi’nden yapıldığına işaret etti. Dünyanın bir anlamda giderek küçüldüğünü, artık ortak standartların gündeme geldiğini dile getiren Bakan Eker, "AB'nin bazı standartları var. Bizim de en büyük pazarımız AB. Rusya federasyonu önem kazandı. Onların standartları farklı olduğunda zaman zaman sorun yaşıyoruz. Ama o sorunları ortak çabayla kısa sürede çözüyoruz. 20-25 günlük süreçte domates, limon, patates, üzüm gibi ürünlerde yaşadığımız sorunları çözdük, ihracata devam ediyoruz" diye konuştu.
Bakan Eker, tarım ürünü gibi ömrü sınırlı, her türlü hava ve iklim şartlarından etkilenen, birçok risk faktörü altında bulunan ürünlerde sorun yaşanmasının doğal olduğunu vurgulayarak, "Tarım Bakanlığı olarak sektörü diğer paydaşlarla birlikte bir yönetişim anlayışıyla bu toplantıyı düzenledik. Önemli olan sorunun olması değil, sorunu nasıl çözeceğini bilmektir. Burada da iyi niyet önemlidir" dedi.
"Kuraklık desteği 460 milyon YTL olacak"
Konuşmasının ardından gazetecilerin sorularını yanıtlayan Bakan Eker, toplantının konu başlıklarına ilişkin soruya, 11-12 birliğin, canlı hayvan, yaş meyve sebze gibi ürünlerin ihracatında hangi tür sorunlar yaşanıyorsa, bu konuları değerlendirecekleri yanıtını verdi. Bakan Eker, kuraklık kararnamesinde pamuk, tütün gibi ürünlerin dışarıda tutulmasına ilişkin bir soru üzerine, kararname hazırlarken yağmur ve rutubetle üretilen açık alanlarda yetiştirilen, sulanmayan ürünlerle ilgili çiftçinin hasarının tespit çalışmaları yaptıklarını, Güney Doğu Anadolu Bölgesi başta olmak üzere 35 ilin 210 ilçesinde 2,3 milyon hektar alanda baklagiller, hububat ve yem bitkilerinin zarar gördüğünü tespit ettiklerini, kararnameye hasarı belirli bir yüzdenin üzerinde olanların dahil edildiğini anlattı. Kuraklık desteğinin yaklaşık 460 milyon YTL olacağını, zarara uğrayan çiftçilerin Ziraat Bankası'na olan kredi borçlarının 1 yıl süreyle erteleneceğini aktaran Bakan Eker, geçen sene Güneydoğu Anadolu'da kuraklık olmadığını, bu sene ise Karadeniz, Trakya, Marmara ve Ege Bölgesi'nde kuraklığın daha az olduğunu dile getirdi. Eker, pamuk işalatına ilişkin soruya, "Tarımsal üretim terk edilmiyor. Daha karlı ürünlere kayış yaşanıyor. Mesela mısırı daha karlı görüyor, pamuk yerine mısır ekiyor. Pamuk işalatının sebebi şu, Türkiye'deki tekstil sektörünün büyümesi. Diyelim pamuk işalatı 1 milyar dolar. Karşılığında 6-7 milyar dolarlık tekstil ihracatı yapmışız. Pamuk tarım ürünü işalatı olarak, tekstil sanayi ürünü ihracatı olarak kayda geçiyor" karşılığını verdi. Mısır üretiminin 2 milyon tondan 4 milyon tona çıktığını anlatan Bakan Eker, pamuk üretiminin Ege'de azalmakla birlikte Güneydoğu'da arttığını, Ege'de başka ürünlere kayış yaşandığını söyledi.
"Tarım sektörünün alt sıralarda bulunması üzüntü verici"
Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Oğuz Satıcı ise Türkiye'de ihracatın başarısı anlatıldığında sanayi sektörlerinin başarısından söz edildiğini, tarım ve tarıma dayalı hayvancılık sektörünün alt sıralarda bulunmasının üzüntü verici olduğunu söyledi. "Gerekli değişimleri gerçekleştirdiğimizde merkez üssü İzmir olmak üzere tarım sektörünün en az sanayi sektörü kadar bir performans göstereceğinden eminiz" diyen Satıcı, toplantıda sadece sorunları değil, ihracat potansiyelinin gelişimini de konuşacaklarını dile getirdi.
EİB Başkanlar Kurulu Başkanı Mustafa Türkmenoğlu da tarım sektöründe ihracatın işalatı karşılama oranının oldukça yüksek olduğunu söyledi.