”Tarımsal destekler 80 milyon TL civarında”
Bakan Arınç, tarım için ayrılan rakamın Türkiye ekonomisi içinde en ideal rakamlara yakın olduğunu söyledi
MANİSA - Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, "2009 yılında ödenen ve bir kısmı da ödenecek olan tarımsal desteklerin 80 trilyon (80 milyon TL) civarında olduğunu" bildirdi.
Manisa İl Özel İdaresi Bahçesi'nde düzenlenen "süt soğutma tankları ve çeşitli tarım ekipmanları dağıtım" töreninde konuşan Arınç, bu tür ekipmanların üreticiye doğrudan tahsis edilmesinin çok güzel ve memnuniyet verici olduğunu söyledi.
Bakan Arınç, toplam 311 kişiye dağıtılan tarım ekipmanları ve süt tanklarının 4 milyon TL'ye mal olduğunu, Tarım ve Köyişleri Bakanlığının bu rakamın yarısını hibe ettiğini belirterek, "İnşallah bereketli işler, güzel ürünler nasip olsun" dedi.
Tarım ve Köyişleri Bakanlığının, Tarım İl Müdürlüğünün bütün ekipleriyle üreticinin, tarım sektörünün öncüsü olarak çalıştığını ifade ederek, sözlerine şöyle devam etti:
"Hepsi yerli üretimdir, hepsi de denenmiş kullanılmış ekipmanlardır. Yüzde 50 hibe az değil. Bu pek çok konuda da devam ediyor. Tarım kesimine hükümetimizin doğrudan gelirle başlayan, mazot desteğiyle devam eden... Pek çok alanda üretim desteği olarak katrilyonları bulmuş bir destekten bahsetmek mümkün. 2009 yılında ödenen ve bir kısmı da ödenecek tarımsal destekler 80 trilyon civarında. Bu, Türkiye ekonomisi içinde tarım kesimine ayrılabilmiş en ideal rakamlara yakındır.
Türkiye'nin bütün imkanlarını tarım kesimine ayırmak mümkün değil. Bugünlerde kamuda çalışanların, memurların toplu sözleşmeleri var. Kamu sektöründe işçilerin sözleşmeleri bitti. Bunun dışında emekliler, çalışanlarımız, işçilerimiz var. Toplumun bütün kesimlerine Hazine'den pay ayırmamız gerekiyor. Şüphesiz nüfusun büyük kısmı tarımla dolaylı ya da doğrudan ilgili. Halen yüzde 30-35'lerden aşağıya inmiş değil. Bu kadar büyük nüfusa, bu kadar büyük desteğin ayrılması, daha da ilerisini düşünmek açısından yeterli görünmeyebilir, ama, verilen destekler, Hazine destekleri zorlanarak verilmektedir. İnşallah imkanlar daha da gelişecek ve bu destekler artacaktır. Bugüne kadar yapılmayan, ihmal edilen, hatta dokunulmayan konulara Tarım Bakanlığımız büyük cesaretle eğildi."
Bülent Arınç, tarım havzaları uygulamasının gündeme alındığını dile getirerek, şöyle konuştu:
"Manisa bölgesi 3 tarım havzasında. Hangi ürünler desteklenecek, desteklenemeyecek, bütün bunlar bilimsel olarak ortaya konuldu. Ürünü artık ekerken sağına soluna bakıp 'bu sene hangi ürün kar etti, ben de onu ekeyim' anlayışı terk ediliyor. Bir planlama içinde yapılıyor. Türkiye genelindeki değerlendirmelerle ne yetişebilir, tarım topraklarının kalitesi nedir, bütün bunlar ortaya çıkarıldı. Artık yeni ürünler desteklenebilecek, eski destekler devam edecek. Bir kısım ürünlerden de destek kalkacak. Tarım İl Müdürlüklerine başvurarak tarım havzalarından haberdar olmaya mecburuz. Yeniliklere açık olmalıyız, bize gösterilen yol haritasını kabul etmeli ve ona göre üretim planlamasını yapmalıyız."