TARİŞ Pamuk, tüm gayrimenkullerini satacak

Başkan Basri Özçoban, birlikte kriz sonrası bazı bankaların kredi taahhütlerini yerine getirmemesi nedeniyle kriz yaşandığını söyledi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

İZMİR - Bir süre önce borçlarını ödeyemez duruma gelen TARİŞ Pamuk ve Yağlı Tohumlar Tarım Satış Kooperatifleri Birliği'nin olağanüstü genel kurulunda, yeni oluşacak yönetim kuruluna, tüm gayrimenkullerin satışı için yetki verilmesi kararı alındı. Toplantıda, Beliğ Azbazdar'ın hazırladığı tek listeyle seçime gidildi.

Çiğli İplik Fabrikası'nda düzenlenen olağanüstü genel kurula, birliğe bağlı 44 kooperatiften 224'ü aşkın delege katıldı.

Toplantıda, birliğin mali durumuyla ilgili Sanayi ve Ticaret Bakanlığı müfettişi tarafından yapılan inceleme sonucu hazırlanan rapor okundu. Raporda, birliğin Ocak ayı itibarıyla toplam borcunun 331 milyon 562 bin lira, toplam gayrimenkullerinin 525 milyon lira olduğu, şu an için borçların mal varlığıyla ödenebilecek durumda olmasına rağmen yıl sonuna kadar oluşacağı tahmin edilen 90 milyon liralık zararla birlikte gelecek sezon birliğin iflas durumuna geleceği belirtildi.

Raporda, birliğin gayrimenkullerini satması, kısa vadeli kredilerini uzun vadeye döndürmesi ve yeni kredi olanakları yaratması, ayrıca yeniden yapılanma ve tasarrufa gitmesi gerektiği kaydedildi.

Tek liste ile seçime gidilen genel kurulda başkan adayı Beliğ Azbazdar, bakanlık raporunda belirtilen durum ve yapılması gerekenlerin net olduğunu, köklü bir geçmişe sahip birliğin yaşayabilmesi için bu talimatların yerine getirilmesinin şart olduğunu ifade etti.

Genel kurulun, insanların birbirini suçladığı, liste kavgalarına girdiği bir ortamda geçmesi halinde TARİŞ'in sonunun geleceğini söyleyen Azbazdar, "Bugün tüm kırgınlıkları ve kızgınları içimize bastırarak hepimizin ortak malı olan TARİŞ'i ayakta tutmaya çalışmalıyız. Bugün buradan hükümete, meclise, finans kuruluşlarına, alacaklıya, çalışana birlik mesajı vermeliyiz" dedi.

Azbazdar, birliğin içinde bulunduğu duruma çare bulunamazsa, bağlı kooperatiflerin tüm ortaklarının kişisel mal varlıklarıyla sorumlu olabileceğine dikkati çekerek, bakanlık talimatları çerçevesinde gayrimenkullerin satışı, bağlı kooperatif borçlarının birliğe devri ve kooperatifçilik ile sanayiciliği ayıran düzenlemeleri içeren 3 maddeyi oylamaya sunacaklarını dile getirdi.

"Bankalarla da görüşmeye başladık"

Alacaklıların, bu genel kuruldan çıkacak kararları beklediğini, adım atılmazsa haciz işlemlerinin ertesi gün başlayacağını savunan Azbazdar, genel kuruldan tüm gayrimenkullerin satışı yönünde yetki istenmesine rağmen, bundan tüm malları satılacağı anlamının çıkarılmaması gerektiğini anlattı.

Azbazdar, bankalarla da görüşmeye başladıklarını, TARİŞ'in 40 bin ortağının bu süreçten olumsuz etkilenmesi halinde Ege çiftçisini kaybedeceklerini hatırlattıklarını, bankalarla da uzlaşma sağlayabileceklerine inandıklarını bildirdi.

Birliğin mali krize girmesinde DFİF borçlarının da etkisinin bulunduğunu, bu konuda siyasilerden borçların silinmesi konusunda taleplerinin olduğunu söyleyen Azbazdar, bölge milletvekillerinin de desteğiyle hükümetle görüşmeler yapacaklarını dile getirdi. Azbazdar, şöyle dedi:

 "Önümüzde 40 günümüz var. Eylül ayında yeni hasat sezonu başlıyor. O tarihe kadar kısa vadeli borçlarımızı döndürerek yeni ürün için ortaklarımıza bir miktar peşinat veriyor olmamız gerekiyor.

Bu süreçte kolumuzun biri kesilecek. Bu da bize ders olacak. TARİŞ'in içinde bulunduğu durumdan kurtulacağına inancımız tam. Yeter ki tek yumruk halinde olalım. Bu toplantıda demokrasiyi rafa kaldıralım. Şu anda demokrasiye değil birliği ayakta tutmaya ihtiyacımız var. Ocak ayında olağan genel kurul, isteyen aday olur."

Genel kurulda yapılan oylamayla, birliğe ait tüm gayrimenkullerin asgari satış fiyatları çıkarılarak yeni oluşacak yönetim kuruluna satış yetkisi verilmesi önerisi oy birliğiyle kabul edildi. Yönetime, gayrimenkuller için yüzde 30'luk iskonto yetkisi de verildi.

"Hesap vermeye hazırım"

Genel kurulda konuşan mevcut Başkan Basri Özçoban, birliğin mali durumunun 1 yıl önce iyi olmasına rağmen kriz sonrası bazı bankaların kredi taahhütlerini yerine getirmemesi nedeniyle kriz yaşandığını söyledi.

Birliğin yönetim hatası nedeniyle mali krize girmediğini savunan Özçoban, hesap vermeye hazır olduğunu kaydetti.

Genel Müdür Hüseyin Velioğlu ise Yeniden Yapılandırma sürecinde birliklerin desteklenmediğini, Tarım Bakanlığı bünyesindeki tarımsal üretim kooperatifleri yüzde 5 ile kredi kullanırken satış kooperatiflerinin yüzde 32 ile borçlandırıldığını, borçlarını bu faizle döndüremeyen birliklerin özel bankaların "eline düştüğünü" savundu.

Toplantıda bazı delegeler, milletvekillerinin konuşma yapmasına tepki gösterdi. AK Parti Aydın Milletvekili Ahmet Ertürk'ün kürsüye çağrılması sırasında Milas delegesi Abdulkadir Yılmaz, TARİŞ'in içinde bulunduğu durumda milletvekillerinin de sorumluluğu bulunduğunu, her genel kurulda milletvekillerine söz verildiğini, toplantının siyasi görüşlerle sabote edildiğini savundu.