'Tarlaya ne ekileceğini bilim insanları belirleyecek'
Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, "Artık kimse ‘Biz bu sene tarlamızda şunu ekelim’ demeyecek. Bu bilimin tarımda kullanılması ile sona erecek, buna bilim insanları karar verecek" açıklamasında bulundu.
Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, teknoloji ve bilimin tarımda kullanılmak zorunda olduğunu belirterek, “Artık kimse ‘Biz bu sene tarlamızda şunu ekelim’ demeyecek. Bu bilimin tarımda kullanılması ile sona erecek, buna bilim insanları karar verecek” dedi.
Ege Üniversitesi ve İzmir Ticaret Borsası işbirliği ile ‘Türk Tarımının Global Entegrasyonu ve Tarım 4.0’ protokolü Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci’nin katılımıyla imzalandı.
Tarımda 4.0’ın geliştiğine işaret eden Zeybekci, “Tarım bu dönemde dünyada entegre haline gelmeye başladı. Teknolojik olarak dünya başka noktaya gidiyor. Dünya standartlarında üretmek zorundayız, bunları en hızlı şekilde tüketiciye ulaştırmak zorundayız. Bunu da tüm bu sistemi de en iyi yapanlardan olmak zorundayız. Çünkü çok yoğun rekabet var. Artık teknoloji ve bilim tüm imkanları ile tarımda kullanılmak zorunda. Tüm alanlarda tarım en karlı, en verimli tarımı gözetmek zorunda. Kimse ilerde şunu demeyecek; ‘Biz bu sene tarlamızda şunu ekelim.’ Bu bilimin tarımda kullanılması ile sona erecek. Artık Söke Ovasında güneşin gördüğü hangi yamaçta ne ekilmesi gerektiğini bilim insanları karar verecek. 4.0 dediğimiz teknoloji sulamadan işlemeye, droneların (insansız hava araçları) verdiği bilgiye göre ilaçlama yapılması gibi sistemler devreye girecek belki” ifadelerini kullandı.
“Gümrük Birliği Anlaşmasını güncelledik”
Avrupa Birliği ile 1995 yılında imzalanıp, 1996 yılında yürürlüğe giren Gümrük Birliği anlaşmasının egemen bir ülkenin imzalaması gerektiğine dikkat çeken Bakan Zeybekci, “21 yıldır AB ile Gümrük Birliği Anlaşması ile muhatabız. Bunu çok eleştirdik. 21 yıldan beri egemen bir ülkenin imzalamaması gereken bir anlaşma diye görüyoruz. Ocak ayında Gümrük Birliği Anlaşması’nın sürdürülebilir olmadığını, devam ettiremeyeceğimizi söyledik. Ve Gümrük Birliği güncellenmesi süreci başladı. 2015 Mayıs ayında Brüksel’deki ortak deklarasyonlarla görüş birliği ilan etik. Gümrük birliği güncellenecek. Öte yandan Gümrük Birliği sadece sanayi ürünlerini kapsıyordu. Tarım ve gıdayı kapsayacak şekilde genişletilmesi, bunun sonucu olarak siyasi anlamda girmeden ekonomik entergrasyona geçmesi, bunun üzerine mutabakata vardık” şeklinde konuştu.
“Tarımda 4.0 hızla gelişiyor”
Tarımın dünyanın en stratejik sektörlerinden biri olacağını, Türkiye’nin bu anlamda önemli avantajlara sahip olduğunu belirten İTB Başkanı Işınsu Kestelli, “Potansiyelimizin daha yüksek olduğunu, daha fazlasını üretebileceğimizi de biliyoruz. Sektörün üretimde pazarlama sorunları var. Tarımsal üretimde verimliliği yükseltmeli, ürünleri sağlık standartlarında düzeltmeli, gerek yurt dışı gerek yurt içinde etkin pazarlama oluşturmalıyız, bu süreçlerin tamamında toplumsal ekonomik çevreyi de gözetlemeliyiz” dedi.
Teknolojinin dünyada hızla geliştiğine dikkat çeken Kestelli, “Teknolojinin sanayiye entegre edilmesine sanayi 4.0 denilirken tarımda da 4.0 hızla gelişiyor. Bu sistem akıllı ve hassas tarım gibi alanlarda kendini gösteriyor. Bu noktada özellikle akıllı tarıma geçilmesi önem arz ediyor” ifadelerini kullandı.