Tarsus'ta nar hasadı bu yıl erken başlayacak

YAYINLAMA
GÜNCELLEME



MERSİN - Tarsus Ziraat Odası Başkanı Ali Ergezer, Türkiye'nin nar üretiminin yüzde 65'ini karşılayan Tarsus'ta nar hasadına erkenci nar türleriyle bu yıl 1 ay öncesinden başlanılacağını ve böylece dünyadaki boşluğu doldurup, iyi bir fiyata satma olanağı bulacaklarını bildirdi.
Ergezer, gazetecilere yaptığı açıklamada, dünyada en çok nar üretimi yapılan ülkenin yaklaşık 600 bin tonla İran olduğunu, bu ülkeyi 350 bin tonluk üretimiyle Türkiye'nin izlediğini belirtti.
Tarsus ve yöresinde nar üretiminin iyi gelir getirmesi nedeniyle nar üretim alanlarını arttırmayı, bugüne kadar Hicaz Nar'ı ekilirken, artık daha erkenci ve daha uzun süre dayanıklı nar yetiştirmeye başladıklarını ifade eden Ergezer, "Türkiye'yi dünyanın en çok nar üreten ülkesi haline getirmek istiyoruz. Şu anda Türkiye'nin nar rekoltesi 350 bin ton dolayında. Bunun 200 bin tonunu Tarsus olarak biz üretiyoruz. Amacımız yılın 12 ayında tezgahlarda nar sattırmak ve ihracat yapmaktır. Narcılığın Türkiye'deki adresi bölgemizdir. Kaliteli, erkenci ve uzun süre dayanıklı nar üreterek daha iyi gelir elde etmek istiyoruz. Geçtiğimiz yıl yurtdışına Tarsus'tan 95 bin ton nar ihraç ettik. Daha çok nar üretip, daha çok gelir elde etmek ve daha kaliteli nar üretmek istiyoruz. Bunu yapacak olanaklara sahibiz" dedi.
Ergezer, bu yıl Mayıs ayında yağan yağmur ve aşırı sıcaklar nedeniyle ağaçların çiçeklerini döktüğünü ve geçen yıl 250 bin tonluk nar rekoltesinin bu yıl 200 bin tona düşeceğini, ancak ürünün daha kaliteli olacağını vurgulayarek, Tarsus'ta 2 milyon nar ağacı bulunduğunu ve üreticilerin nara olan ilgisinin her geçen gün hızla arttığını kaydetti.
Geçen yıl Tarsus'ta üretilen narın 95 bin tonunun başta Rusya olmak üzere, Almanya, Hollanda, Ukrayna, İngiltere ve Fransa gibi Avrupa ülkelerine ihraç edildiğine dikkati çekerek Ergezer, Türkiye'de en yaygın olarak üretilen Hicaz narının kalite ve verim olarak Çukurova bölgesi için ideal bir ürün olduğunu vurgulayarak, ancak Wondorfol ve fuji gibi yeni tür erkenci cins nar üretiminin yapılmaya başlandığını ifade ederek, şunları kaydetti:
"Öğleye kadar hasat yapıp, ilçemize yapılacak olan Çukurova havaalanı sayesinde ürünün yurtdışına gönderilerek, dünyanın değişik ülkelerindeki insanların sofralarına ulaştırılacaktır. Geçen yıl 70-80 kuruştan dalında satılan narı bu yıl 1 lira 30 kuruş ile 1 lira 50 kuruştan açılış yapacağını düşünüyoruz. Çiftçilerimiz daha çok kazanınca, üretimini daha çok geliştirecektir. Böylece Türkiye'yi dünyanın en çok nar üreten ülkesi haline getireceğiz. Bunu başaracağımıza inanıyorum. Normalde 15 Ekim tarihinden sonra başlayan nar hasadı bu yıl erkenci cins nar üretimi yapılan birçok bahçede birkaç gün sonra hasad edilmeye başlanacak. Bu süreyi önümüzdeki süreçte Ağustos ayına kadar çekmek istiyoruz. Bölgemizin toprak yapısı ve iklim koşulları buna çok uygun. Biz narcılığı artık çok iyi biliyoruz. Daha da iyi olacağız."
 

Bu konularda ilginizi çekebilir