Taşeron lastik işçileri için anlaşma sağlandı

Lastik-İş Sendikası ile Kocaeli ve Sakarya'daki lastik fabrikaları arasında taşeron işçilerin kadroya alınması için yürütülen görüşmeler sonucu 1250 işçi kadroya alındı, en düşük işçi maaşı bin 750 lira oldu

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Lastik-İş Sendikası'nın İzmit'teki sosyal tesislerinde düzenlenen toplantıda konuşan Lastik-İş Sendikası Genel Başkanı Abdullah Karacan, Goodyear, Pirelli ve Brisa'da çalışan taşeron işçiler için kasım ayından beri sürdürdükleri görüşmelerin bugün anlaşmayla sonuçlandığını belirtti.

Bin 250 işçiyi kapsıyor

Buna göre söz konusu fabrikalarda taşeron olarak çalışan bütün işçilerin 1 Ocak 2015 tarihinden itibaren kadrolu sayılacağını dile getiren Karacan, böylece lastik iş kolunda 50'ye yakın taşeron firmanın kapatılarak, bu firmalarda çalışan 1250 işçinin ana iş yerinin kadrosuna alındığını söyledi.

Karacan, ücret dengesizliklerini ortadan kaldırmak için yapılan düzenlemeler sonucunda maaşlara 2015'in ilk 6 ayında yüzde 7 ile 56 arasında zam yapıldığını vurgulayarak, "İkramiye ve sosyal yardım ödemeleri ile 2015 yılının ilk 6 ayı içinde işçilerin toplam giydirilmiş aylıkları yüzde 30 ile 96 arasında artmış bulunmaktadır. Düzenlemeler sonucunda en düşük işçi maaşı bin 750, en yüksek işçi maaşı 2 bin 220 liraya yükselmiştir. Yılın ikinci 6 ayında işçilerin ücretlerine 6 aylık enflasyon oranında zam yapılacaktır" ifadesini kullandı.

3 ikramiye ödenecek

Bütün işçilere mart, haziran ve eylül ayları sonunda 15'er günlük olmak üzere 3 ikramiye ödeneceğini dile getiren Karacan, şöyle konuştu:

"Bütün işçilere ayda 1 günlük ücretleri tutarında prim ödemesi yapılacak. Ayrıca, 200 lira izin harçlığı, yılda iki kere 200 lira bayram harçlığı, 200 lira yakacak yardımı yapılacak. İlkokul için 60, lise için 100, üniversite için 150 lira öğrenim desteği verilecek. Net 100 lira ayakkabı ve aylık 35 lira aile ve çocuk parası ödenecek. Yemek, evlenme, doğum, ölüm ve maluliyet yardımları toplu iş sözleşmesindeki esas ve tutarlarına göre ödenecek."

 60 yıldır örgütlü bir sendikayız

Karacan, sosyal hakkı olmadan, çıplak maaşla ve mesaileri verilmeden "köle" gibi çalıştırılan insanların hakkını kuruşuna kadar savunduklarını belirterek, "Bugün kurduğumuz bu yapı içerisinde kadro alan kardeşlerimize yüzde 45-50 zam yapıldı. Bunlar bir başlangıç. Biz lastikte 60 yıla yakın süredir örgütlü bir sendikayız. Zaman zaman kanla elde ettiğimiz haklarımız süreç içerisinde daha iyi yerlere gelecek" dedi.

8777.jpg

Tesislerin bahçesinde sevinç sloganları atan işçiler, konuşmasının ardından Karacan'ı omuzlarına alarak sevgi gösterisinde bulundu.

Bu konularda ilginizi çekebilir