TBB’den 'zimmet' açıklaması

Türkiye Bankalar Birliği KHK ile yapılan zimmet düzenlemesine ilişkin açıklama yaptı. Açıklamada değişiklik ile farklı yorumlamalardan kaynaklanan belirsizliklerin ortadan kaldırıldığı vurgulandı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Türkiye Bankalar Birliği (TBB) tarafından Bankacılık Kanunu 160’ıncı maddedeki değişikliğe ilişkin yapılan yazılı açıklamada yapılan değişiklik ile kredi kullandırma ve yapılandırmalar da yaşanan belirsizliğin ortadan kalktığı bildirildi.

Açıklamada, düzenlemenin zimmet suçuna ve cezalandırılmasına ilişkin bir değişiklik getirmediği, yalnızca kurallara uygun kredi kullandırmanın ve yapılandırmaların zimmet suçu olmadığının açıkça düzenlendiği bildirildi.

Bu sayede uygulamada farklı yorumlamalardan kaynaklanan ve sorunlara neden olan belirsizlik ve tereddüt ortadan kalktığı belirtildi.

Bugün yayımlanan 687 sayılı yeni KHK ile, 5411 sayılı Bankacılık Kanununun zimmet suçlarıyla ilgili 160'ıncı maddesine "Bankacılık mevzuatı ile bankacılık usul ve prensiplerine uygun kredi kullandırma, bu kredileri temdit etme veya ek kredi kullandırma, taksitlendirme, teminata bağlama yahut sair yöntemlerle yeniden yapılandırma işlemleri zimmet suçunu oluşturmaz" fıkrası eklenmişti.

Yeni KHK yayımlandıYeni KHK yayımlandı