TCDD'nin kara geçmek için 20 milyar dolara ihtiyacı var

TCDD Genel Müdürü 20 milyar doalrlık yatırıma ihtiyaç duyduklarını ve bu gerçeklemediği sürece zarar edilmeye devam edileceğini açıkladı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - TCDD Genel Müdürü Süleyman Karaman, demiryollarına 20 milyar dolar yatırım yapılmadığı sürece zarar etmeye devam edeceklerini, bu miktarda bir yatırımla kara geçebileceklerini belirterek, "KİT olarak kazandıklarımızla kara geçmemiz mümkün değil"diye konuştu.

TCDD Genel Müdürlüğü ile bağlı ortaklıkları Türkiye Vagon Sanayi A.Ş (TÜVASAŞ), Türkiye Lokomotif ve Motor Sanayi A.Ş (TÜLOMSAŞ) ve Türkiye Demiryolu Makinaları Sanayi A.Ş'nin (TÜDEMSAŞ) 2007 yılı hesapları, TBMM KİT Komisyonuna ibra edildi.

Süleyman Karaman, burada yaptığı sunumda, Yüksek Hızlı Tren'in (YHT) Türkiye'nin ilk hızlı tren projesi olduğunu ifade ederek, projenin Ankara-Esenkent arasındaki 39 kilometrelik kesiminin konvansiyonel tren hızı olan 120 kilometre ve altındaki hızlarda, daha sonraki kesiminin ise 250 kilometre hızda hizmet verebildiğini anlattı. Dünyadaki hızlı tren örneklerinin de bu tür kademeli hız artışıyla düzenlendiğini bildiren Karaman, Paris ve Seul gibi kentlerde de aynı şekilde olduğunu aktardı.

39 kilometrelik kesimin Ankara'nın içinde olduğunu ve YHT'ye uygun rayların döşenmesi için kamulaştırma gerektiğini belirten Karaman, "Proje, Esenkent'ten başladı. Çünkü Ankara'nın iç kısımlarının istimlak edilmesi gerekiyordu, bu da mümkün değil" diye konuştu.

Karaman, son 6 yılda TCDD Genel Müdürlüğünün yük taşımacılığının yüzde 56, yolcu sayısının ise yüzde 8 arttığını belirterek, yolcu sayısındaki artışın az olmasının, ray yenileme çalışmalarından kaynaklandığını kaydetti.

Yenileme çalışmaları kapsamında TCDD'nin sinyalizasyonsuz, elektrifikasyonsuz hatların yapımlarının tamamlanması gerektiğini belirten Karaman, 2 bin 297 kilometre uzunluğundaki hızlı tren hattının döşenmesi ve 74 adet YHT seti alınmasının planlandığını söyledi.

"TCDD'nin altyapı ve işiletmecilik olarak ikiye ayrılması planlanıyor"

Karaman daha sonra, komisyon üyelerinin sorularını yanıtladı. CHP Ankara Milletvekili Nesrin Baytok'un "YHT raylarının deformasyona uğradığı ve bunların tamiri için 2 milyon TL ek kaynak talep edildiği" yönündeki iddiaları sorması üzerine, Karaman, bu tür bir deformasyonun yaşanmadığını belirtti.

YHT'nin ray kontrollerinin Türk ve İspanyol firmaları, TCDD bünyesinde oluşturulan bir ekip ile hızlı tren işletmeciliği konusunda dünyaca tanınan onay kuruluşu Almanya'daki TÜV ve 6 ayrı üniversitenin raporlarıyla yapıldığını kaydeden Karaman, ayrıca YHT'lerin "akıllı" trenler olarak da adlandırıldıklarını vurgulayarak, hız sınırı aşımı, makinistin sorun yaşaması durumunda trenlerin sinyal gönderip, kendilerini frenlediklerini anlattı.

TCDD Genel Müdürlüğünün bilanço hesaplarına ilişkin sorular üzerine Karaman, TCDD'nin son 10 yılda yaklaşık 7,4 milyar dolar zarar ettiğini ifade ederek, kurumun kendi ayakları üzerinde durabilmesi için 20 milyar dolar değerindeki yol yenileme, sinyalizasyon, elektrifikasyon ve araç modernizasyon çalışmalarının yapılması gerektiğini vurguladı. Karaman, "Demiryolları yeniden oluşturulmaya çalışılsa 100 milyar dolar gerekir. Demiryollarına 20 milyar dolar yatırım yapılmadığı sürece zarar etmeye devam edeceğiz. Bu miktarda bir yatırım yapılırsa da kar edeceğiz. Ancak şu anda KİT olarak kazandıklarımızla kara geçmemiz mümkün değil" diye konuştu.

Ulaştırma Bakanlığının TCDD'nin yapısına ilişkin çalışmalara da değinen Süleyman Karaman, kurumun işletmecilik ve alt yapı olarak ikiye ayrılmasının planladığını ifade etti.

Karaman, Ankara'da yapılacak Hızlı Tren Garının, mevcut tren istasyonunun yakınına inşa edileceğini ve hatlarının tamamlanmasıyla Başkent'e günlük 50 bin yolcunun geleceğini söyledi. Karaman, "Mevcut gar, banliyö ve konvansiyonel trenler için kullanılacak. Bu gar kesinlikle yıkılmayacak. Zaten Hızlı Tren Garı'nın, bu garın tarihi siluetine herhangi bir zarar vermeyeceği ilgili koruma kurullarından çıkan izinle ortadadır" dedi.

CHP Amasya Milletvekili Hüseyin Ünsal'ın "TCDD Genel Müdürlüğünün eski rayları hurda olarak özellikle bazı belediyelere verip vermediğini" sorması üzerine, TCDD Genel Müdürü Karaman, bu durumun ilgili Bakanlar Kurulu kararından kaynaklandığını ancak bir süre sonra Danıştayın yürütmenin durdurulmasına ilişkin kararı üzerine hurda rayların Makina ve Kimya Endüstrisi Kurumuna teslim edilmeye başlandığını bildirdi.

Konuşmaların ardından, TCDD'nin ve bağlı kuruluşların 2007 hesapları kabul edildi.