TCMB, kur açıkladığı döviz türlerini artırdı
TC Merkez Bankası alım satımı olmayan bazı dövizler için de TL karşık rakamları açıklamaya başlıyor
ANKARA - Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasınca alım satıma konu olmayan bazı dövizlerin Türk Lirası karşılıkları, bugünden itibaren günlük olarak Bankanın internet sayfasında yayımlanacak.
Bankadan yapılan açıklamada, bugün Resmi Gazetede yayımlanan genelgeyle, dövize ilişkin işlemlerin Merkez Bankasınca alım satım konusu yapılan dövizler üzerinden yapılacağı hükmünün kaldırıldığı anımsatıldı. Yapılan değişiklikle ilgili genelgede sayılan dövizlerin 32 sayılı karar çerçevesinde "üzerinden işlem yapılabilecek dövizler" niteliğindeyken, döviz cinslerinde herhangi bir değişiklik yapılmaksızın "Merkez Bankasınca alım satım konusu yapılan dövizler" halini aldığı belirtildi.
Açıklamaya göre, söz konusu kurlar, eskiden olduğu gibi belirlenmeye ve gösterge niteliğindeki Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası kurları listesi, belirlendikleri gün Merkez Bankası internet sitesinde, ertesi gün de Resmi Gazetede yayımlanmaya devam edecek.
Merkez Bankasınca ilan edilen kurlar, belirlendiği günün piyasa kurlarının göstergesi niteliği taşıyor, hiçbir kişi ve kurumu bağlamıyor. Bu kurlar, belirlendikleri günü takip eden iş günü Merkez Bankasının bazı gişe işlemlerinde ve muhasebe amaçlı kullanılıyor.
13 döviz cinsi belirlendi
Açıklamaya göre, kambiyo mevzuatında yapılan bu değişiklik sonucunda, dövize ilişkin işlemler ilgili mevzuatta aksine hüküm olmadığı sürece tüm döviz cinsleri üzerinden yapılabileceğinden, kamuoyunun Merkez Bankası kur listesinde yer alanların dışındaki dövizlere ilişkin kur bilgilerine de ihtiyaç duyabileceği değerlendirildi.
Bu çerçevede, Merkez Bankasınca alım satım konusu yapılmayan bir kısım dövizin Türk Lirası karşılıklarının, sadece bilgi amaçlı olmak üzere, bugünden itibaren günlük olarak her iş günü Merkez Bankası internet sitesinde yayımlanmasına karar verildi.
Bu döviz cinsleri, "Arjantin Pezosu, Azerbaycan Yeni Manatı, Birleşik Arap Emirlikleri Dirhemi, Brezilya Reali, Çek Korunası, Çin Yuan Renminbisi, Endonezya Rupisi, Estonya Kronu, Filipinli Pezosu, Güney Afrika Randı, Güney Kore Wonu, Hindistan Rupisi, Hırvatistan Kunası, Hong Kong Doları, Irak Dinarı, İzlanda Kronu, Kazakistan Tengesi, Latviya Latsı, Litvanya Litası, Macar Forinti, Malezya Ringgiti, Meksika Pezosu, Mısır Lirası, Pakistan Rupisi, Peru Yeni Solu, Polonya Zlotisi, Rus Rublesi, Singapur Doları, Tayland Bahtı, Ukrayna Hryvnası, Yeni Zelanda Doları" olarak belirlendi.
Sözkonusu tabloda, Türkiye ile turizm, ticaret ve finansal alandaki ilişkileri nedeniyle ihtiyaç duyulabileceği düşünülen ülke para birimlerine yer verildi. İhtiyaçlar çerçevesinde tablonun revize edilebileceği kaydedildi.
Söz konusu para birimlerinin Türk Lirası karşılıkları, para birimlerinin veri sağlama sistemlerinden saat 15.30'da temin edilen ABD doları alım satım paritelerinin ortalamaları alınıp, aynı iş günü için belirlenen gösterge niteliğindeki Merkez Bankası ABD doları döviz satış kuruna uygulanarak hesaplanıyor.