”Tedbir aldık, halkı üşütmeyeceğiz”

Rusya'nın batı hattından alınan doğal gazın tamamen kesilmesiyle, Mavi Akım'dan gelen gaz miktarı 40 milyon metreküpten 48 milyon metreküpe çıkarıldı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

ANKARA - Rusya’nın Ukrayna’ya verdiği gazı kesmesinin ardından Türkiye’nin günlük gaz tüketiminin yaklaşık üçte birinin geldiği Batı Hattı’nda da yaşanmış oldu. Gerek Başbakan Erdoğan gerekse Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, doğal gaz konusunda şu anda bir sorun bulunmadığını, girişimlerin sürdüğünü belirttiler.

Rusya'nın batı hattından alınan doğal gazın tamamen kesilmesiyle, Mavi Akım"dan gelen gaz miktarının 40 milyon metreküpten 48 milyon metreküpe çıkarıldı.

Bakan Güler, doğal gazda yaşanan sıkıntıya ilişkin gazetecilere yaptığı açıklamada, Ukrayna ile Rusya arasındaki anlaşmazlıktan kaynaklanan durumdan Bulgaristan, Moldova, Macaristan ve diğer Avrupa ülkelerini de etkilediğini söyledi.

Bu gibi projelerin sadece kaynak ülkeleri ve tüketicileri değil, geçiş ülkelerini de ilgilendirdiğini ifade eden Güler, "bu bakımdan bunu çözmek için görüşmelerimiz devam ediyor. Bir yandan diplomatik görüşmeleri büyükelçiler ve bakanlar seviyesinde sürdürüyoruz. Diğer taraftan da daha evvel aldığımız tedbirleri programlı olarak devreye alıyoruz" diye konuştu. Güler, şunları aktardı:

"Birinci olarak LNG terminallerimiz tam kapasite çalışacak. Yer altı depomuzun kapasitesini artırmıştık, gayet güzel çalışıyor. Termik santrallarla ilgİli ikincil yakıtlara geçme direktifini verdik. İkili yakıt kullananlar bu direktifi aldı. Barajlarımızda tekrar kullanmadığımız kapasiteleri devreye sokuyoruz.

İnşallah halkımızı üşütmeyeceğiz. Bu noktada ne yaptığını bilen bir ekiple çalışıyoruz. Bu sorunun en kısa zamanda çözülmesi için gayret ediyoruz. Sayın başbakanımıza durumu arz ettim. O da kendi muhataplarıyla görüşecek. İnşallah bu sorunu en kısa zamanda çözeriz. Bununla ilgili diğer ülkelerin bakanları da devrede. Sorunun bir an önce çözülmesi en büyük arzumuz."

AB: Gaz sevkıyatı derhal başlatılmalı

Bu arada AB Komisyonu, Rusya ve Ukrayna'nın AB ülkelerine doğal gaz sevkıyatını durdurmalarını eleştirerek, bu sevkıyatın, "itibarlı bir ortaklık ve işbirliği gereği olarak" derhal tekrar başlatılmasını istedi.

Komisyon sözcüleri, günlük olağan basın toplantısında, Dönem Başkanlığı ile yapılan ortak açıklamayı tekrarladılar ve doğal gaz sevkıyatının kesilmesinin "hiçbir şekilde kabul edilemez" olduğunu belirttiler.

Gaz sevkıyatının derhal tekrar başlatılması çağrısında bulunan Komisyon, Rusya ile Ukrayna'nın ikili ticari çekişmelerine kalıcı bir çözüm bulmak için müzakerelere oturmalarını, bunu nasıl yapacaklarının "kendi sorunları" olduğunu, söz konusu çekişmelerin üçüncü ülkelere ve AB tüketicilerine yansıtılmaması gerektiğini ifade etti.

AB Komisyonu, konuya ilişkin "süratli gelişmeler" beklediğini, aksi takdirde, önümüzdeki cuma günü Gaz Koordinasyon Grubu'nun toplanarak kriz masası oluşturacağını ve çeşitli önlemler alacağını bildirdi.

Krizden en fazla etkilenen AB üyelerinden Romanya ve Bulgaristan'ın ilk aşamada "ulusal düzeyde" önlemler almalarının beklendiğini söyleyen sözcüler, bunların yetersiz kalması halinde, gerektiğinde, AB bünyesinde "dayanışma mekanizmalarına başvurulacağını" duyurdular.

Sözcüler, "gelişmelerin ve olayların AB Komisyonu'nu aştığı", kontrolün kaybedildiği görüşlerinin doğru olmadığını savunarak, doğal gaz sevkıyatı sözleşmelerine uymayanlara karşı uluslararası hukuk yollarına başvurma olanaklarının da incelendiği mesajı verdiler.

Pırvanov: 3'üncü reaktör yeniden açılmalı

Diğer yandan Bulgaristan Cumhurbaşkanı Georgi Pırvanov, Ukrayna üzerinden Bulgaristan'a verilen doğal gazın kesilmesi nedeniyle ülkesinde çıkan krizle ilgili açıklamasında, Kozluduy Atom Santralı'nın kapatılan 3'üncü reaktörünün yeniden açılmasını önerdi.

Pırvanov, yaptığı açıklamada, 2007 yılında Avrupa Birliği'nin baskısı yüzünden kapatılan reaktörün açılmasının teknolojik anlamda bir ay sürebileceğini belirterek, "O zamana kadar durum düzelebilir" dedi.

Reaktörün kapatılma protokolünün, kritik enerji ihtiyacı halinde yeniden kullanıma  olanak verdiğini kaydeden Pırvanov, "Alternatif enerji kaynak arayışı amaçlı, geçenlerde yaptığım Azerbaycan, Türkmenistan, Özbekistan ve Türkiye ziyaretlerim bugün yeni anlam kazanmıştır" diye konuştu.

Ukrayna, 250 dolarlık öneriye sıcak bakıyor

Bununla birlikte Ukrayna'nın, Rusya'nın bu yıl için önerdiği bin metreküp gaz için 250 dolarlık önerisini kabul etmeyi düşündüğü ve Avrupa'ya giden Rus gazı için de transit ücreti olarak bin metreküp için 2 ve 2,2 dolar arasında ücret istediği belirtildi.

Rus İtar-Tass ajansı, Ukrayna Devlet Başkanlığı Sekreterliği Birinci Yardımcısı Aleksandır Şlapak'ın Rusya ve Ukrayna arasındaki gaz krizine çözüm bulmak için Kiev'e gelen Avrupa Komisyonu heyetiyle yaptığı görüşmede, Rusya'nın müzakerelerin başında önerdiği bin metreküp için 250 dolarlık teklifi kabul etmeyi düşündüklerini ancak, transit ücretlerinin de 2-2,2 dolara çıkarılması gerektiğini söylediğini duyurdu.

"Kısıntı var, sıkıntı yok"

Bulgaristan, kriz masası oluşturuyor

Rusya'dan gaz akışı durdu